Στην τελική ευθεία εισέρχεται η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της Δ.Ε.Η.
Μετά την έγκριση του από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, δημοσιοποιήθηκε το ενημερωτικό δελτίο για την Α.Μ.Κ, καθώς και η πρόσκληση προς το επενδυτικό κοινό για τη δημόσια προσφορά των νέων μετοχών που θα εκδοθούν.
Η ΔΕΗ σχεδιάζει να συγκεντρώσει κεφάλαια μεταξύ 1,1 (ελάχιστο) έως 1,35 (μέγιστο) δισ. ευρώ, έχοντας έλθει σε συμφωνία με το fund CVC, προκειμένου το τελευταίο να εισέλθει ως cornerstone investor, εισφέροντας κεφάλαια έως 395 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει το 10% της ΔΕΗ.
Με 70 εκατ. ευρώ αναμένεται να συμμετάσχει η EBRD, ενώ έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον και από τις Blackrock, Oak Hill, First Sentier, Helikon κ.α.
Οπως αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο, τα καθαρά έσοδα από την Συνδυασμένη Προσφορά πρόκειται να χρησιμοποιηθούν μεταξύ 2022 και 2024 από τη ΔΕΗ ή/και άλλες εταιρείες του Ομίλου ή από υφιστάμενες και μέλλουσες κοινοπραξίες για την παροχή μέρους των 5 δισ. ευρώ κεφαλαιουχικών δαπανών που έχουν προϋπολογιστεί για τα ακόλουθα έργα (σ.σ. το ποσό δεν περιλαμβάνει περίπου 1 δισ. κεφαλαιουχικών δαπανών που έχουν προϋπολογιστεί για το δίκτυο διανομής του ΔΕΔΔΗΕ, το οποίο αναμένεται να χρηματοδοτηθεί απευθείας από ταμειακά διαθέσιμα του ΔΕΔΔΗΕ ή χρηματοδότηση που θα λάβει) και για γενικούς εταιρικούς σκοπούς, που συμπεριλαμβάνουν:
- την παροχή μέρους του κατά προσέγγιση ποσού των €3,2 δισεκατομμυρίων για κεφαλαιουχικές δαπάνες σε έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας έως το 2024, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας και έργων σε γειτονικές αγορές, με στόχο την επίτευξη εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ 7,2 GW έως το 2024,
- την παροχή μέρους του κατά προσέγγιση ποσού των €1,7 δισεκατομμυρίων για κεφαλαιουχικές δαπάνες έως το 2024 για τη συμβατική παραγωγή ενέργειας, την επιχειρηματική μονάδα που είναι αρμόδια για τις προμήθειες, την κατασκευή μονάδας παραγωγής ενέργειας από απόβλητα, την ψηφιοποίηση, τις τηλεπικοινωνίες, τα σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, και
- στο βαθμό που είναι ευλόγως αναγκαίο για άλλους γενικούς εταιρικούς και άλλους επενδυτικούς σκοπούς.
Η δημόσια προσφορά όπως είναι γνωστό ξεκινά αύριο 2 Νοεμβρίου και θα διαρκέσει έως και την Πέμπτη, 4 Νοεμβρίου.
Η τελική τιμή διάθεσης για κάθε νέα μετοχή θα καθορισθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο, κατόπιν της ολοκλήρωσης της διαδικασίας του βιβλίου προσφορών της Ιδιωτικής Τοποθέτησης, σε συμφωνία με τους γενικούς συντονιστές της Ιδιωτικής Τοποθέτησης (Joint Global Coordinators), οι οποίοι θα συμμετάσχουν στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου μέσω της Συνδυασμένης Προσφοράς.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΔΕΗ στο χρηματιστήριο, θα εφαρμοστεί μηχανισμός κατά προτεραιότητας κατανομής των νέων μετοχών στους υφιστάμενους μετόχους, που θα συμμετάσχουν στη Συνδυασμένη Προσφορά.
Ειδικότερα, η προνομιακή κατανομή νέων μετοχών στη Δημόσια Προσφορά θα είναι τουλάχιστον ίση με το ποσοστό συμμετοχής των υφιστάμενων μετόχων στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, κατά της 02.11.2021 που είναι η ημερομηνία καταγραφής («Ημερομηνία Καταγραφής»), έτσι ώστε οι εν λόγω μέτοχοι να διατηρήσουν τουλάχιστον το ίδιο ποσοστό συμμετοχής μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου («Κατά Προτεραιότητα Κατανομή»).
Ο τελικός αριθμός των νέων μετοχών, που θα κατανεμηθεί σε επενδυτές που συμμετέχουν στη δημόσια προσφορά και την ιδιωτική τοποθέτηση, θα καθοριστεί στο τέλος της συνδυασμένης προσφοράς, λαμβάνοντας υπόψη τη ζήτηση που θα έχουν εκδηλώσει αυτοί οι επενδυτές.
Kατ’ αρχάς, 15% των νέων μετοχών και 85% αυτών θα επιμεριστεί στους επενδυτές που εγγράφονται στη Δημόσια Προσφορά και στην Ιδιωτική Τοποθέτηση, αντίστοιχα.
Tο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ μπορεί να μεταβάλει και να οριστικοποιήσει τον επιμερισμό κατά την κρίση του, με βάση τη ζήτηση που θα εκδηλωθεί σε κάθε σκέλος της Συνδυασμένης Προσφοράς.
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ