Γράφει ο Γιάννης Τσερβίνης
Το ραντεβού είχε δοθεί στις 8 το βράδυ της προηγούμενης Πέμπτης. Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης που ήταν βροχερό και ελαφρώς μελαγχολικό. Στον ιστορικό, ζεστό και εξαιρετικό όπως αποδείχθηκε για πολλοστή φορά «Φανό της Πόλης», το εστιατόριο που δεσπόζει στο στενό της Αγίου Μηνά.
«Σας προσκαλούμε στην εκδήλωσή μας για να γνωρίσετε την τοπική γαστρονομία, τα φημισμένα κρασιά της Γουμένισσας και της ευρύτερης περιοχής» έγραφε η πρόσκληση που έλαβα εγώ και το mynews.
Με πάσα ειλικρίνεια για να πω την αμαρτία μου δεν γνώριζα τους… θησαυρούς της περιοχής. Ενδελεχώς τουλάχιστον, γιατί είχα ακουστά για τα περίφημα κρασιά της περιοχής και δη της Γουμένισσας.
Αυτό που συνάντησα ωστόσο το βράδυ της προηγούμενης Πέμπτης ξεπέρασε κάθε προσδοκία μου. Οι αεικίνητες και πανταχού παρούσες Μαρία Παπαδημητρίου και Μαρία Μαντζιώλη με υποδέχθηκαν στην είσοδο και εκτός από τις απαραίτητες και συνηθισμένες σε ανάλογες εκδηλώσεις γνωριμίες με «ξενάγησαν» στις ομορφιές του τόπου.
Ο «Φανός» πρέπει να σημειώσω ήταν ασφυκτικά γεμάτος. Στην εκδήλωση ήταν παρόντες δημοσιογράφοι από όλα τα μέσα μαζικής επικοινωνίας της Θεσσαλονίκης προκειμένου να καταγράψουν αυτή την όμορφη προσπάθεια του δήμου Παιονίας και να διαφημίσουν το τουριστικό γαστρονομικό της προϊόν, ενώ παράλληλα ήταν παρόντες τουριστικοί πράκτορες οι οποίοι ασχολούνται με τις ημερήσιες εκδρομές και έτσι μπορούν να εντάξουν την Παιονία στα εκδρομικά τους προγράμματα.
Στην θεματική εκδήλωση που οργάνωσε η Επιτροπή Τουρισμού του δήμου Παιονίας για την προώθηση της γαστρονομίας και του οινοτουρισμού υπήρχαν τα πάντα! Και το πουλιού το γάλα που λέμε. Ε, κάπως έτσι και δίχως ίχνος υπερβολής.
Η σεφ του εστιατορίου Ευτυχία Παπαδοπούλου η οποία εκτός του ότι “ξενάγησε” τους καλεσμένους στους γαστρονομικούς “δρόμους” της Παιονίας, ήταν εξαιρετική οικοδέσποινα και μαγειρικά απλώς έκανε… παπάδες. Τι δημιούργησε μαζί με την ομάδα της;
Ένα εντυπωσιακό μενού αποτελούμενο από 20 διαφορετικά πιάτα βασισμένα αποκλειστικά στις εύγευστες πρώτες ύλες της Παιονίας, το οποίο συνόδευαν τα φημισμένα κρασιά της περιοχής. Κρατήστε την αναπνοή σας και μετρήστε…
Αγριογούρουνο σε ξινόμαυρο Γουμένισσας με δαμάσκηνα, ταρτάκια κοτόπουλου με μανιτάρια Πάικου, μαύρος χοίρος με κάστανα και κυδώνια Πάικου, γιαουρτλάκια, λουκουμαδάκια γεμιστά με τυρί συνοδευόμενα από καρύδια και μέλι Πάικου, πατάτες Μεγάλων Λιβαδιών, σύκα ξερά μουλιασμένα σε Ξινόμαυρο, ήταν ορισμένα από τα εκλεκτά εδέσματα που εμπνεύστηκε η σεφ και συνοδεύτηκαν από εκλεκτά κρασιά των γνωστών και πολυβραβευμένων οινοποιείων Χατζηβαρύτη, Αϊδαρίνη, Τάτση, Τραϊανού, Σακαλάκη, Σπανούδη, Γκόγκου και Βαλτάρα.
Εύγευστα γλυκά τόσο από την Ευτυχία Παπαδοπούλου όσο και από το ζαχαροπλαστείο Πίψος της Γουμένισσας, ολοκλήρωσαν το μενού, «απογείωσαν» τους ουρανίσκους και έκλεισαν ιδανικά αυτή την όμορφη βραδιά.
Σιωνίδης: «Βαρύτητα στην τουριστική προβολή»
Ο δήμαρχος Παιονίας κ. Κωνσταντίνος Σιωνίδης μιλώντας στους προσκεκλημένους δημοσιογράφους, τουριστικούς πράκτορες, τις Προξενικές αρχές, τον διοικητή του Β’ Σώματος Στρατού Αντιστράτηγο Σωτήριο Κωστάκογλου αλλά και εκπροσώπους του ελληνογαλλικού και του ελληνοιταλικού Επιμελητήριου ανέφερε ότι ο δήμος τους «έχει δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα τα τελευταία τρία χρόνια στην τουριστική του προβολή και ανάδειξη», με την Επιτροπή Τουρισμού να βοηθάει στους στόχους που έχουν τεθεί.
Με βάση αυτό το σκεπτικό οργανώθηκε η εκδήλωση σε ένα εμβληματικό σημείο της Θεσσαλονίκης που δεν είναι άλλο από το εστιατόριο ‘’Ο φανός της Πόλης’’, ακριβώς επειδή το όνομά του μάρτυρα το γνωστό χωριό Φανός που βρίσκεται στην Παιονία και αποτελεί ένα γαστρονομικό προορισμό».
Δραγανίδης: «Ο μεγάλος πλούτος μας»
Ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την επιτυχία της βραδιάς, τη μεγάλη ανταπόκριση αλλά και την πολλή δουλειά που γίνεται για την ανάδειξη της γαστρονομίας της περιοχής ήταν ο πρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού Χρήστος Δραγανίδης.
«Τα κρασιά μας, η γαστρονομία μας, η ιστορία μας, η πλούσια φύση μας, τα μοναστήρια μας, οι ιεροί ναοί μας είναι ένας μεγάλος πλούτος που διαθέτουμε και αποτελούν στοιχεία που οφείλουμε με σοβαρότητα ως Δήμος να τα προωθήσουμε στο αντίστοιχο ενδιαφερόμενο κοινό με στοχευμένες δράσεις όπως τη συγκεκριμένη και όλες όσες θα ακολουθήσουν».
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ