Μειωμένη σε ποσοστό άνω του 30% η φετινή παραγωγή κρόκου στην Κοζάνη, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του «Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης», Βασίλης Μητσόπουλος.
«Οι βροχές της προηγούμενης εβδομάδας, σε συνδυασμό με την έντονη ομίχλη που ακολούθησε, κατέστρεψαν το άνθος του κρόκου, το οποίο έπεσε στο χώμα», δήλωσε στο ΑΠΕ ο πρόεδρος του «Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης», Βασίλης Μητσόπουλος.
Οι παραγωγοί θα επιχειρήσουν να ισοσκελίσουν τη φετινή αναμενόμενη ζημιά με αύξηση στην τιμή του τελικού προϊόντος κατά 10%, από τις αρχές του 2022, συμπλήρωσε.
«Αυτή η αύξηση δεν θα μας κάνει πλούσιους, αλλά θα μας δώσει τη δυνατότητα να καλύψουμε μέρος των εξόδων μας, που ολοένα και αυξάνονται, λόγω και των συνθηκών που επικρατούν σε παγκόσμιο επίπεδο», εξήγησε και έκανε αναφορά μεταξύ άλλων στην αύξηση των τιμών ενέργειας, πετρελαίου και αγροεφοδίων, αλλά και στην έλλειψη εργατικών χεριών «που κάθε χρόνο η εύρεσή τους γίνεται ολοένα και με μεγαλύτερη δυσκολία».
Οι 925 οικογένειες στον νομό Κοζάνης καλλιεργούν συνολικά 5.500 στρέμματα. Η μέση ετήσια παραγωγή κυμαίνεται σε 2,5-3 τόνους και το κόστος παραγωγής διαμορφώνεται στα 400-500 ευρώ το στρέμμα, ανάλογα και με τη διαχείριση που κάποιος παραγωγός κάνει και υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτει φυτικό κεφάλαιο, η αξία του οποίου ανέρχεται στα 1.000 ευρώ/στρέμμα.
Η τιμή πώλησης ανά κιλό σήμερα διαμορφώνεται στα 1.200 ευρώ, σύμφωνα με τον κ. Μητσόπουλο. Κατά 70% το προϊόν διατίθεται στο εξωτερικό, κυρίως σε Ισπανία, Ιταλία και Γαλλία. Σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές στην Κίνα, ο πρόεδρος του συνεταιρισμού δήλωσε πως παρά τον αρχικό ενθουσιασμό και τις υψηλές προσδοκίες, «τελικά το εγχείρημα δεν απέδωσε καρπούς και όπως φαίνεται δεν θα “περπατήσει” καθόλου».
Παράλληλα ο κ. Μητσόπουλος σημείωσε ότι μόνο η παροχή οικονομικών κινήτρων θα μπορούσε να δελεάσει τους νέους να ασχοληθούν με την κροκοκαλλιέργεια, που είναι ιδιαίτερα απαιτητική. Μάλιστα, σημείωσε ότι με βάση έρευνα, το 70% των κροκοκαλλιεργητών είναι από 50 έως και 75 χρόνων. «Αν δεν αντιστραφεί η αναλογία με τους νέους, το μέλλον της κροκοκαλλιέργειας είναι σαφές ότι απειλείται».