Τον λόγο για τον οποίο πρέπει οι καταναλωτές να μην προτιμήσουν τα μικρά μπακαλιαράκια για την 25η Μαρτίου εξέφρασε η οργάνωση iSea με βασικό στόχο την προστασία του περιβάλλοντος.
Ειδικότερα, όπως δήλωσε ο Νίκους Δούμπας μέλος της οργάνωσης, το επιτρεπόμενο μέγεθος αλίευσης μπακαλιάρου, με βάση την ελληνική νομοθεσία, είναι τα 20 εκατοστά.
»Ωστόσο, σύμφωνα με σχετικές έρευνες, τα θηλυκά φτάνουν στην πρώτη γενετική ωρίμανση, όταν είναι 21,5 εκατοστά και τα αρσενικά περίπου στα 26 εκατοστά.
Έτσι θα έπρεπε ίσως να προσαρμοστεί και η νομοθεσία και το ελάχιστα επιτρεπόμενο μέγεθος αλίευσης να ανέβει στα 26 εκατοστά ώστε να έχουν προλάβει να αναπαραχθούν τουλάχιστον μία φορά», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ακόμη, υποστηρίζει πως ο μπακαλιάρος, ο ανώτερος θηρευτής των βαθιών νερών, είναι είδος υπεραλιευμένο και υπάρχει πίεση στον πληθυσμό του.
«Γι’ αυτό τον λόγο, θα πρότεινα, για την 25η Μαρτίου, οι καταναλωτές να προτιμήσουν αλιεύματα που η αναπαραγωγική τους περίοδος είναι αργότερα -του μπακαλιάρου κορυφώνεται τον Απρίλιο στο Αιγαίο- και οι πληθυσμοί τους είναι σε καλύτερη κατάσταση.
Ας φάνε λοιπόν γαύρο, σαφρίδια ακόμη και ξενικά είδη, όπως το μπλε καβούρι».
Επιπλέον, δεν λησμονεί να κάνει τη διάκριση ανάμεσα σε βακαλάο και μπακαλιάρο λέγοντας ότι «ο βακαλάος είναι ο αλατισμένος μπακαλιάρος, κάτι αντίστοιχο με την παλαμίδα και την λακέρδα που είναι στην ουσία η παστή παλαμίδα».
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ