Τα έντομα είναι μια θρεπτική πηγή τροφής που μπορεί να παραχθεί πιο βιώσιμα από τα συμβατικά ζώα.
Ενώ η κατανάλωση εντόμων είναι κοινή σε πολλές περιοχές του κόσμου, στους δυτικούς πολιτισμούς είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίζεται με αηδία.
Η κατανάλωση εντόμων έχει αυξηθεί σιγά σιγά καθώς τα οφέλη συζητούνται ευρέως. Έχουν αναγνωριστεί περισσότερα από 2.000 εδώδιμα είδη.
Αλλά η ενσωμάτωση των εντόμων στη διατροφή μας θα μείωνε πραγματικά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της παραγωγής τροφίμων και μπορεί αυτό να επιτευχθεί;
Τα έντομα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, πρωτεΐνες και θρεπτικά συστατικά. Αυτό ποικίλλει μεταξύ του είδους και του σταδίου του κύκλου ζωής, ωστόσο η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη των εντόμων είναι συχνά 40%-60%. Τα έντομα παρέχουν επίσης όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που απαιτούνται για τη διατροφή του ανθρώπου.
Οι ενήλικοι γρύλοι είναι 65% πρωτεΐνη κατά βάρος, που είναι υψηλότερο από το βόιο κρέας (23%) και από το τόφου (8%). Τα έντομα είναι επίσης πλούσια σε μέταλλα όπως ο χαλκός, ο σίδηρος και το μαγνήσιο.
Επομένως, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι τα έντομα καταναλώνονται από τον άνθρωπο σε πολλές περιοχές του κόσμου σήμερα.
Ακόμα, τα έντομα είναι πολύ πιο αποτελεσματικά στο να μετατρέπουν την τροφή τους σε ενέργεια από τα συμβατικά ζώα.
Οι ενήλικοι γρύλοι και οι προνύμφες αλευροφόρων χρειάζονται 5-10 φορές λιγότερη τροφή από τα βοοειδή για να παράγουν την ίδια αύξηση βάρους.
Τα έντομα είναι επίσης ψυχρόαιμα, επομένως δεν χρησιμοποιούν το μεταβολισμό τους για να ζεσταθούν ή να δροσιστούν, μειώνοντας περαιτέρω τη χρήση ενέργειας και τροφής.
Επιπλέον, ένα μεγαλύτερο ποσοστό του ζώου μπορεί επίσης να καταναλωθεί σε σύγκριση με τα συμβατικά ζώα.
Μόνο το 45% των βοοειδών και το 55% ενός κοτόπουλου καταναλώνονται κατά μέσο όρο. Για τα έντομα, ολόκληρη η προνύμφη και το 80% ενός ενήλικου γρύλλου μπορούν να καταναλωθούν.
Τα έντομα αναπαράγονται επίσης πιο γρήγορα από τα σπονδυλωτά, με πολλές γενιές να είναι δυνατές σε ένα χρόνο.
Χρήση εντόμων σε ένα κυκλικό σύστημα διατροφής
Συνολικά 1,3 δισεκατομμύρια τόνοι τροφίμων που παράγονται για ανθρώπινη κατανάλωση σπαταλούνται κάθε χρόνο.
Ένας άλλος τομέας στον οποίο τα έντομα θα μπορούσαν να αποδειχθούν πολύτιμα είναι η παραγωγή τροφίμων ή ζωοτροφών από υποπροϊόντα τροφίμων ή απόβλητα τροφίμων.
Οι μαύρες μύγες στρατιωτών που εκτρέφονται με υποπροϊόντα όπως το φλοιό αμυγδάλου μπορούν να μετατραπούν σε ζωοτροφές για ζώα ή θαλασσινά εκτροφής.
Ωστόσο, η διατροφή των εντόμων με οργανικά υποπροϊόντα απαιτεί προσεκτική διαχείριση για την αποφυγή κινδύνων χημικής και μικροβιακής μόλυνσης.
Αρκετά είδη εντόμων είναι σε θέση να αφομοιώσουν ορισμένους ρύπους, αλλά υπάρχει πιθανότητα επιβλαβούς βιοσυσσώρευσης.
Ως εκ τούτου, η κοπριά και τα υπολείμματα τροφοδοσίας απαγορεύονται ως τροφή για εκτρεφόμενα έντομα στην Ευρώπη.
Θα τρώνε οι Ευρωπαίοι περισσότερα έντομα;
Η αγορά για βρώσιμα έντομα στην Ευρώπη και την Αμερική αυξάνεται.
Παρά το γεγονός ότι μόνο το 10,3% των Ευρωπαίων δήλωσε ότι θα ήταν πρόθυμο να αντικαταστήσει το κρέας με έντομα, η αγορά των βρώσιμων εντόμων προβλέπεται να φτάσει τα 4,63 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ (3,36 δισεκατομμύρια λίρες) έως το 2027.
Μπορεί να ομαλοποιηθεί η κατανάλωση των εντόμων;
Η κατανάλωση εντόμων στην Ευρώπη μπορεί να ομαλοποιηθεί.
Οι δυτικοί καταναλωτές δείχνουν αυξανόμενη προθυμία να καταναλώνουν επεξεργασμένα τρόφιμα με βάση τα έντομα.
Η ενσωμάτωση εντόμων σε γνωστά τρόφιμα όπως το αλεύρι αντιπροσωπεύει έναν τρόπο βελτίωσης της αποδοχής τους.
Τα βρώσιμα έντομα δεν είναι η μόνη λύση για την επίτευξη ενός πιο βιώσιμου συστήματος διατροφής. Ωστόσο, παρέχουν ένα θρεπτικό και πιο βιώσιμο υποκατάστατο του συμβατικού κρέατος.
Η παραγωγή, η ευελιξία και η ποικιλομορφία τους σημαίνει ότι είναι πιθανό να διαδραματίσουν αυξανόμενο ρόλο σε ένα πιο κυκλικό σύστημα τροφίμων.
Με πληροφορίες από το Theconversation
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ