Η ακρίβεια που έχει «χτυπήσει» όλους τους κλάδους της καθημερινότητας, επηρεάζει και τη λαγάνα.
Στη Θεσσαλονίκη μάλιστα οι αρτοποιοί ετοιμάζονται να φουρνίσουν 500.000 λαγάνες για να καλύψουν τις ανάγκες του κόσμου την Καθαρά Δευτέρα!
Οι τιμές της λαγάνας σημειώνουν άνοδο μεν, δεν θα φτάσουν όμως στα 5 ευρώ όπως κυκλοφορεί.
Όπως εξήγησε η πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης «Ο Προφήτης Ηλίας», Έλσα Κουκουμέρια, η λαγάνα στη Θεσσαλονίκη δεν θα ξεπερνά τα 3,50 ευρώ:
«Μην τρομάζετε. Η λαγάνα είναι το πιο φθηνό από τα σαρακοστιανά εδώ στη Θεσσαλονίκη.
Οι τιμές πέρσι έφταναν στα 2,20 με 2,30 ευρώ ανά τεμάχιο.
Φέτος έχουμε μια αυξησούλα αναμενόμενη.
Η τιμή θα ξεκινάει από τα 2,50 και θα φτάνει ως τα 3,40 ανάλογα με το είδος κάθε λαγάνας» εξήγησε μιλώντας στην εκπομπή Αταίριαστοι του ΣΚΑΪ και συνέχισε:
«Τηρούμε το έθιμο, είναι μέρα γιορτής για εμάς.
Να φάει κόσμος φρέσκια και ζεστή λαγάνα.
Είμαστε σε ευχάριστη ατμόσφαιρα και περιμένουμε τα χαμόγελα της ημέρας.
Είναι μια καλή μέρα για τα αρτοποιεία. Θα βοηθήσει στην περαιτέρω λειτουργία τους».
Ανεβαίνει η τιμή της 10%-15% στην Αττική
Στην Αττική τα πράγματα δείχνουν διαφορετικά, καθώς η τιμή της λαγάνας αναμένεται να παρουσιάσει αύξηση της τάξης του 10%-15% και να φτάνει μέχρι και τα 4,50 ευρώ.
Ο πρόεδρος της συντεχνίας αρτοποιών Αθηνών και περιχώρων, Παναγιώτης Σαχινίδης, μιλώντας στο Attica TV μετέφερε και τα δυσθεώρητα οικονομικά δεδομένα των φούρνων που έκλεισαν καθώς ήταν αδύνατο να ανταποκριθούν στις δυσκολίες που επέβαλε η κρίση στην αγορά:
«Πρώτες ύλες έχουν ανέβει. Η ενέργεια έχει ξεφύγει.
Οι φιλότιμες προσπάθειες της κυβέρνησης, να μην κοπούν ως προς τις επιδοτήσεις.
Θα υπάρχει μια άνοδος στη λαγάνα.
Οι τιμές θα ανέβουν κατά 10%-15% και θα κυμανθούν από 3,50 μέχρι 4,50 ευρώ.
Ο αρτοποιός είναι ο τελευταίος τροχός στην άμαξα.
Από την πλευρά μας οι αρτοποιοί της Αθήνας θα κάνουν ότι καλύτερο. Έχουν δώσει εξετάσεις στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.
Απορροφήσαμε τα πάντα και δεν κάναμε αυξήσεις.
Πάνω από 400 φούρνοι έκλεισαν και δυστυχώς θα κλείσουν περισσότεροι φούρνοι.
Δεν βγαίνουν, δεν υπάρχει βιωσιμότητα».
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ