Το Κομπούτσα (Kombucha) είναι ένα γλυκόξινο ανθρακούχο ποτό που παρασκευάζεται με τσάι. Πολλοί άνθρωποι λένε ότι βοηθά στην ανακούφιση ή στην πρόληψη ποικίλων προβλημάτων υγείας, από τριχόπτωση μέχρι καρκίνο και AIDS. Βέβαια, υπάρχουν λίγα επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς αυτούς, αλλά ορισμένα στοιχεία του ποτού μπορεί να είναι πολύ καλά για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Το Κομπούτσα υπάρχει εδώ και σχεδόν 2.000 χρόνια. Παρασκευάστηκε αρχικά στην Κίνα και στη συνέχεια εξαπλώθηκε στην Ιαπωνία και τη Ρωσία. Έγινε δημοφιλές στην Ευρώπη στις αρχές του 20ου αιώνα, ενώ οι πωλήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξάνονται λόγω της φήμης του ως ποτού υγείας, ενέργειας και απώλειας βάρους.
Τα βασικά συστατικά του kombucha είναι η μαγιά, η ζάχαρη και το μαύρο τσάι (κυρίως). Το μείγμα αφήνεται στην άκρη για μια εβδομάδα ή περισσότερο. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, σχηματίζονται βακτήρια και οξέα στο ποτό, καθώς και μια μικρή ποσότητα αλκοόλ. Αυτή η διαδικασία είναι γνωστή ως ζύμωση και είναι παρόμοια με το πως το λάχανο διατηρείται ως ξινολάχανο ή kimchi, ή πως το γάλα μετατρέπεται σε γιαούρτι.
Αυτά τα βακτήρια και τα οξέα σχηματίζουν ένα «στερεό φιλμ» πάνω από το υγρό, που ονομάζεται SCOBY (συμβιωτική αποικία βακτηρίων και ζυμομυκήτων). Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα SCOBY για να «ζυμώσετε» περισσότερο Κομπούτσα.
Τα βακτήρια Kombucha περιλαμβάνουν βακτήρια γαλακτικού οξέος, τα οποία μπορούν να λειτουργήσουν ως προβιοτικά. Το Κομπούτσα περιέχει επίσης μια υγιεινή δόση βιταμινών Β.
Οφέλη του Kombucha στην υγεία
Οι υποστηρικτές του λένε ότι βοηθά στην πέψη, απαλλάσσει το σώμα από τις τοξίνες και ενισχύει την ενέργεια ενός ανθρώπου. Λέγεται επίσης ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθά να χάσει κάποιος/α βάρος, αποτρέπει την υψηλή αρτηριακή πίεση και τις καρδιακές παθήσεις και συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου. Βέβαια, δεν υπάρχουν πολλά επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτούς τους ισχυρισμούς.
Τα προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση, γενικά είναι καλά για το μικροβίωμα και την υγεία του εντέρου. Η ζύμωση παράγει προβιοτικά που βοηθούν στη διάρροια και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) και μπορεί ακόμη και να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
Όταν το kombucha παρασκευάζεται από πράσινο τσάι, απολαμβάνει κανείς και τα οφέλη του. Αυτό περιλαμβάνει βιοδραστικές ενώσεις, όπως οι πολυφαινόλες, που δρουν ως αντιοξειδωτικά. Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τα ανθρώπινα κύτταρα από βλάβες.
Το πράσινο τσάι μπορεί επίσης να βοηθήσει να κάψουμε λίπος και να προστατεύσει από καρδιακές παθήσεις. Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι το ποτό μειώνει τη χοληστερόλη και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, μεταξύ άλλων.
Κίνδυνοι από το Kombucha
Η παρασκευή Κομπούτσα περιλαμβάνει την ανάπτυξη των βακτηρίων στο ποτό που θα πιούμε. Πολλά από τα βακτήρια θεωρούνται προβιοτικά, αλλά, αν δεν παρασκευαστούν σωστά, μπορεί να αναπτυχθούν επιβλαβή βακτήρια ή μούχλα.
Από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, έχουν αναφερθεί αρκετές περιπτώσεις ασθένειας και τουλάχιστον ένας θάνατος σε άτομα που έπιναν κομπούτσα. Οι παθήσεις περιελάμβαναν ηπατικά προβλήματα, γαλακτική οξέωση (συσσώρευση γαλακτικού οξέος στο σώμα), αλλεργικές αντιδράσεις και ναυτία.
Η μη κερδοσκοπική ομάδα έρευνας προϊόντων Consumer Reports συμβουλεύει να μην το πιούμε λόγω του κινδύνου μόλυνσης και των ελάχιστων αποδεικτικών οφελών.
Όμως, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) λέει ότι το Κομπούτσα είναι ασφαλές, όταν παρασκευάζεται σωστά.
Αν το φτιάχνετε στο σπίτι, οι ειδικοί συνιστούν να χρησιμοποιείτε γυάλινα ή ανοξείδωτα δοχεία. Διατηρήστε τα πάντα υγιεινά, συμπεριλαμβανομένου του εξοπλισμού και των χεριών σας.
Πηγή: webmd.com
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ