Σ-Ε-Β-Α-Σ-Μ-Ο-Σ… Οκτώ γράμματα που μπορούν να γίνουν 58 πράξεις, 158 πράξεις, 438 πράξεις, εκατοντάδες πράξεις για τους πιο πιστούς φίλους του ανθρώπου. Για κάτι μάτια που σε κοιτάζουν στα μάτια και δεν θέλουν τίποτα άλλο παρά μόνο αγάπη και φροντίδα.
Είναι όμως και κάποιοι ωραίοι άνθρωποι που (λες και) έχουν βάλει στόχο της ζωής τους να εμπεδώσουν σε όλους μας τον σεβασμό προς τα αδέσποτα, να κάνουν ότι είναι δυνατό να γίνει καλύτερη η ζωή τους.
Να μπορούν να νιώθουν ήρεμα, να έχουν τροφή, να μη νιώθουν φόβο και βαρβαρότητα, να μην υποφέρουν, να βρουν ένα δικό τους παντοτινό σπίτι. Να ζουν όπως αξίζει σε κάθε ψυχή…
Συνέντευξη στον Χρήστο Νάσκα
Φυσικά και δεν είναι υποχρεωτικό να έχει κάποιος σκύλος ή γάτα στο σπίτι του. Αλλά σίγουρα είναι υποχρέωση όλων μας να μην προσπερνάμε τις συνθήκες που ζουν πολλά ζώα σήμερα και κυρίως να απλώνουμε το χέρι μας για να τα βοηθήσουμε όπως και όσο μπορεί ο καθένας στις δύσκολες εποχές που βιώνουμε.
Το mynews.gr συνομίλησε με την κυρία Φωτεινή Σιάκκα, πρόεδρο του φιλοζωικού σωματείου «Ομάδα Εθελοντών Φιλόζωων Κυμίνων-Μαλγάρων και Φίλων».
Η κυρία Φωτεινή Σιάκκα μας είπε για την επικρατούσα κατάσταση με τα αδέσποτα, τι συνέβη την περίοδο της καραντίνας και το πως αντιμετώπισε τότε και μετά ο κόσμος τα αδέσποτα, για την έλλειψη παιδείας που υπάρχει, τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το κράτος και φυσικά για το πως μπορεί να βοηθήσει κάποιος. Και φυσικά για την κακοποίηση.
– Καταρχάς λίγα λόγια για τις δράσεις του σωματείου σας και αν θα μπορούσε να γίνει ένας απολογισμός. Υπάρχει βοήθεια από την Πολιτεία ή τους απλούς ανθρώπους;
«Τον Σεπτέμβριο του έτους 2019, με πλήρη επίγνωση των δυσκολιών που θα αντιμετωπίζαμε σ΄ έναν τόπο όπου τα αδέσποτα ζώα θεωρούνται μη συναισθανόμενα όντα, με ότι αυτό συνεπάγεται , μετά από έντονη σκέψη και πολύωρες συζητήσεις, αποφασίσαμε, εμείς, οι λιγοστοί εθελοντές να ενώσουμε τις δυνάμεις μας προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο και έντονο πρόβλημα διαχείρισης αδέσποτων ζώων.
Έτσι λοιπόν γεννήθηκε το φιλοζωικό μας σωματείο με την επωνυμία «Ομάδα Εθελοντών Φιλόζωων Κυμίνων-Μαλγάρων και Φίλων».
Αρχίσαμε να δρούμε οργανωμένα και ομαδικά με στόχο την βελτιστοποίηση των συνθηκών διαβίωσης των αδέσποτων ζώων, στειρώνοντας, σιτίζοντας, περιθάλποντας, βρίσκοντας υιοθεσίες και προάγοντας την ζωοφιλία μέσα από συζητήσεις με τους συγχωριανούς μας και διάφορες πολιτιστικές δράσεις.
Κάθε χρόνο στον Δήμο Δέλτα, όπου ανήκουμε, υπάρχει πρόγραμμα περίθαλψης αδέσποτων ζώων. Όμως, οι ανάγκες υπερβαίνουν το πρόγραμμα με συνέπεια οι εθελοντές να επιβαρύνονται οικονομικά. Το ευτύχημα είναι ότι υπάρχει ευαισθητοποιημένος κόσμος που παρακολουθεί την ζωοφιλική μας δράση και συνδράμει το έργο μας».
«Αγάπη για τα αδύναμα πλάσματα, τη φύση και τον άνθρωπο»
– Τι χρειάζεται για να ασχοληθεί κάποιος με τον εθελοντισμό και να συνδράμει ενεργά σε τέτοιες δράσεις;
«Για να ασχοληθεί κάποιος με τα αδέσποτα δεν χρειάζεται να κατέχει γνώσεις. Βασικό στοιχείο είναι η αγάπη για τα αδύναμα πλάσματα , την φύση και τον άνθρωπο και η ενσυναίσθηση και ενσυνείδηση ότι όλοι μαζί αποτελούμε αναπόσπαστο κομμάτι της ίδιας της ζωής.
Όλοι μπορούν να προσφέρουν! Μπορεί κάποιος να ασχοληθεί με το τάισμα, κάποιος άλλος με την προώθηση των υιοθεσιών, άλλος με την μεταφορά των ζώων στον κτηνίατρο, άλλος με την φιλοξενία.
Ο καθένας μας μπορεί να προσφέρει όσο και όποτε μπορεί άλλωστε ο εθελοντισμός δεν είναι καταναγκαστικός και υποχρεωτικός. Η ουσία είναι ΌΛΟΙ ΜΑΣ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΜΕ.
«Έντονα τα φαινόμενα κακοποίησης στις μικρές κοινωνίες»
– Ποιες είναι οι σχέσεις του ανθρώπου με τα ζώα; Το ρωτάω αυτό γιατί δυστυχώς βλέπουμε και ακούμε για εικόνες βαρβαρότητας εναντίον ζώων. Αν προσθέσω και την εγκατάλειψη τότε προφανώς υπάρχει επιδείνωση της κατάστασης
«Οι σχέσεις του ανθρώπου με τα ζώα δεν είναι ιδανικές! Είναι λυπηρό που στην χώρα μας τα φαινόμενα κακοποίησης των ζώων είναι έντονα και ιδιαίτερα στις μικρές κοινωνίες. Σε αρκετά επαγγέλματα συναντάμε την ύπαρξη ζώων ως βοηθούς των ανθρώπων και όμως η συμπεριφορά των ιδιοκτητών απέναντί τους είναι απαράδεκτη.
Η έλλειψη παιδείας αποτελεί βασικό αίτιο των βίαιων συμπεριφορών που υφίστανται τα ζώα. Επιπλέον, ο ανύπαρκτος κρατικός μηχανισμός ελέγχου των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς θέτει σε κίνδυνο την ζωή των ζώων αφού ο καθένας μπορεί να υιοθετήσει ένα ζώο ακόμη και αν δεν πλήρη τις κατάλληλες προδιαγραφές».
– Σαν λαός έχουμε την κουλτούρα για να κατανοούμε και να προστατεύουμε τα ζώα; Είτε παρέχοντας υλική βοήθεια, είτε υιοθετώντας;
«Με μεγάλη μου λύπη δηλώνω πως το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού λαού δεν έχει την ανάλογη παιδεία. Ακόμη και στις μέρες μας δεν διδάσκεται εντατικά η φιλοζωία στα σχολεία. Δεν διατίθενται δωρεάν επιμορφωτικά σεμινάρια και προγράμματα σε όσους επιθυμούν να υιοθετήσουν ένα ζώο.
Δεν προωθείτε η ζωοφιλία μέσα από διαφημίσεις, ομιλίες και εκδηλώσεις. Συναφώς οι άνθρωποι που βοηθούν τα ζώα είναι πολλοί λίγοι».
«Καθοριστική η άσκηση ελέγχου από το κράτος»
-Υπάρχουν και οι φωνές που λένε το εξής: Πως είναι πάρα πολύ δύσκολο να…ισορροπήσει η κατάσταση με τόσα πολλά αδέσποτα. Παρά τις προσπάθειες που γίνονται…
«Θεωρώ ότι εάν εφαρμοστεί ο σχετικός νόμος, εννοώντας την άσκηση ελέγχου από το κράτος, σε λίγα χρόνια δε θα υπάρχουν αδέσποτα ζώα. Είναι πραγματικά πολύ δύσκολο οι εθελοντές από μόνοι τους να καταφέρουν να εξαλείψουν την ύπαρξη των αδέσποτων ζώων. Θα πρέπει να υπάρχει η κρατική παρέμβαση και σε συνεργασία με τα φιλοζωικά σωματεία ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΑΔΥΝΑΤΑ ΔΥΝΑΤΑ».
– Πόσο θα βοηθούσε αν υπήρχε ενημέρωση ακόμη και από τα πρώτα στάδια της σχολικής εκπαίδευσης ενός παιδιού;
«Ο ακρογωνιαίος λίθος για την ευζωία των ζώων και την αλλαγή στην υπάρχουσα δραματική κατάσταση είναι η ευαισθητοποίηση και η συνεχής εκπαίδευση στις σχολικές τάξεις. Η παιδεία χτίζεται από τα πρώτα χρόνια της ζωής ενός ανθρώπου. Άλλωστε να μην ξεχνάμε ότι τα παιδιά είναι το μέλλον αυτού του κόσμου».
– Ποιες διαδικασίες πρέπει να ακολουθήσει κάποιος για να έρθει σε εσάς και να υιοθετήσει ένα σκυλάκι; Αν μπορεί από εσάς…
«Θα ήταν ευχής έργον να ενταχθεί κάποιος στην ομάδα μας και να προσφέρει απλόχερα την αγάπη του στα αδέσποτα ζώα. Ο οποιοσδήποτε μπορεί να στείλει μήνυμα είτε στην σελίδα μας στο Facebook «ΚυΜα ΟΕΦ Ομάδα Εθελοντών Φιλόζωων Κυμίνων-Μαλγάρων & Φίλων» είτε στο mail του σωματείου μας [email protected]».
Η καραντίνα, η εγκατάλειψη και η…επιστροφή των αδέσποτων
– Πόσο επηρέασε η καραντίνα, λόγω κόβιντ, το να δει κάποιος πιο «ζεστά» την υιοθεσία; Κάποιοι λένε πως ήταν…μόδα το να αποκτήσει κάποιος ένα σκυλάκι ή μια γάτα
«Δεν έχουν άδικο όσοι ισχυρίζονται ότι για κάποιους ήταν «μόδα» η υιοθεσία αδέσποτων ζώων κατά την διάρκεια εγκλεισμού του ανθρώπου στο σπίτι λόγω Covid. Παρατηρήθηκε ραγδαία εξέλιξη των υιοθεσιών κατά την περίοδο αυτή και με το πέρας πολλά ζώα είτε εγκαταλείφθηκαν στους δρόμους είτε επιστράφηκαν εκεί απ’ όπου υιοθετήθηκαν. Είναι δυσάρεστο αν σκεφτεί κανείς ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν κατάφεραν να δεθούν με τα ζώα τους».
– Ποια είναι η σημερινή εικόνα στα χωριά; Πολλοί μιλάνε για ανεξέλεγκτη κατάσταση με τα αδέσποτα που πολλές φορές ενέχει και κινδύνους. Υπάρχει π.χ. μια νοοτροπία που λέει, δεν θέλω το σκυλί για συντροφιά αλλά για φύλαξη και να το έχω στην αυλή μου. Κυρίως στα χωριά αυτό.
«Είναι απογοητευτικό που εν έτη 2023 η κατάσταση των ζώων στην χώρα μας και ιδιαίτερα στα χωριά δεν έχει βελτιωθεί ιδιαίτερα. Στις μικρές κοινωνίες εκτός από τα αδέσποτα συναντάμε και τα ημι-δεσποζόμενα. Τα αδέσποτα ζώα έχουν εξοικειωθεί με το περιβάλλον και δεν δημιουργούν πρόβλημα. Μεγάλη πληγή αποτελούν τα δεσποζόμενα τα οποία είναι αστείρωτα και πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα.
Το σκεπτικό ότι «Θέλω το ζώο μου για φύλακα ή τα ζώα είναι για να ζουν έξω» δείχνει την μειωμένη έλλειψη αντίληψης του ανθρώπινου είδους ότι τα ζώα είναι νοήμονα και βαθιά συναισθανόμενα όντα. Είναι γνωστό ότι ο άνθρωπος είναι εγωκεντρικό όν και τέτοιου είδους συνειδητοποίηση θα ήταν επίπονη γι΄ αυτόν.
Όταν οι άνθρωποι θα συναισθανθούν όσα βιώνουν τα ζώα εξαιτίας τους τότε και μόνο τότε θα υπάρξει αλλαγή της κατάστασης προς μια θετική κατεύθυνση».
ΥΓ. Το σίγουρο είναι πως όλοι μπορούμε να βοηθήσουμε και να βελτιώσουμε την υπάρχουσα κατάσταση. Να απευθυνθούμε σε ένα σωματείο, να μιλήσουμε με τους ανθρώπους που ξοδεύουν χρόνο, χρήματα και φυσικά συναίσθημα.
Η Ομάδα Εθελοντών Φιλόζωων Κυμίνων-Μαλγάρων και Φίλων ας σταθεί η αφορμή, ποτέ δεν είναι αργά άλλωστε. Είναι πρόθυμοι να δεχθούν την όποια βοήθεια για να γίνει λίγο καλύτερος ο κόσμος. Και να μπορούμε να κοιτάμε πρώτα εμείς στα μάτια τα αδέσποτα χωρίς να αισθανόμαστε ενοχές.
Ανάρτηση στο fb του «ΚυΜα ΟΕΦ Ομάδα Εθελοντών Φιλόζωων Κυμίνων -Μαλγάρων & Φίλων»
Ας μας επιτραπεί να κλείσουμε το κείμενο με μια ανάρτηση-έκκληση των ανθρώπων του ΚυΜα ΟΕΦ:
«ΔΥΣΤΥΧΩΣ ο Άρχοντας έχει πρόβλημα με τα ματάκια του και έχει μειωμένη όραση…αυτό τον κάνει πιο αδύναμο και τελείως απροστάτευτο στην κακία του κόσμου….
Ο καημένος εξαφανίζεται την ημέρα…κρύβεται όπου μπορεί για να μην τον βλέπουν μπας και κερδίσει μέρες ζωής μπας και βρεθεί ένας σωτήρας γι΄αυτόν…συνήθως σε υπόγεια ….φοβούμενος μην τον δουν και τον σκοτώσουν…
Εμφανίζεται τα βράδια ψάχνοντας ένα ξεροκόμματο να φάει για να μπορέσει να επιβιώσει…
Ως πότε θα ζει κυνηγημένος; Ως πότε θα ξεγλιστράει;
Η ζωή του είναι πλέον ένα μαρτύριο!!!
Σκεφτείτε το…
Μπείτε στη θέση του…
Όχι αυτή την φορά δε θα κάνουμε απλή έκκληση για να σώσετε ένα βασανισμένο πλάσμα του τόπου μας …
Αυτή την φορά πέφτουμε στα γόνατα και εκλιπαρούμε για την σωτηρία του…
Έναν …μόνο έναν ΑΝΘΡΩΠΟ …. ψάχνουμε για να σώσει τον Άρχοντα….
Ο Άρχοντας είναι περίπου 3 ετών και γύρω στα 35 κιλά. Χάδια, αγκαλιές και φιλιά χρειάζεται….».
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ