Μακαρόνι με κάθε τρόπο και σε κάθε τόπο…
Αγνωστη η προέλευσή του, αφού ποικίλουν οι πληροφορίες για το πότε εμφανίσθηκε στη διατροφή των ανθρώπων, αλλά γνωστή η κατάληξή του.
Στα… στομάχια δισεκατομμυρίων ανθρώπων με κάθε πιθανή ή απίθανη συνταγή, με κάθε υλικό που μπορεί να προσθέσει κάποιος σε ένα πιάτο με ζυμαρικά , κάθε μεγέθους και σχήματος.
25 Οκτωβρίου σήμερα, παγκόσμια μέρα ζυμαρικών και είπαμε να την τιμήσουμε με ένα μικρό ταξίδι στον χρόνο.
Εσείς μπορείτε να τιμάτε τη μέρα όποτε θέλετε και με όποιον τρόπο θέλετε.
Από… αρχαιοτάτων χρόνων
Ελληνες, Ιταλοί, Άραβες και Κινέζοι έχουν την τιμητική τους , για το ποιος έφερε στο τραπέζι της ανθρωπότητας τα μακαρόνια. Αλλωστε μην ξεχνάμε ότι από τα αρχαία χρόνια ο άνθρωπος καλλιεργούσε δημητριακά από όπου και προέρχονται τα ζυμαρικά.
Προσθέστε και τους μύθους που πάντα περιβάλλουν τις ιστορίες και έχετε σχεδόν μια πρώτη εικόνα για την προέλευσή τους.
Τι μας δείχνει λοιπόν η ιστορία;
* Μας στέλνει αρχικά στην Ελλάδα του 1.000 π.χ. και στη λέξη ‘’λάγανον’’ τη φαρδιά ζύμη απο νερό και αλεύρι την οποία έκοβαν σε λωρίδες όπως γίνεται σήμερα με τη “Ματσάτα” της Φολεγάνδρου. Η ζύμη αυτή, ‘’ταξίδεψε’’ στην Ιταλία μαζί με τους Έλληνες εποίκους τον 8ο αιώνα π.Χ. και μετονομάστηκε σε “laganum” στα λατινικά, τα σημερινά λαζάνια.
* Στη συνέχεια φτάνουμε σε οικισμό Ετρούσκων (βόρεια της Ρώμης) όπου βρέθηκαν τοιχογραφίες του 4ου αιώνα π.χ. με αναπαράσταση διάφορων σκευών για το βράσιμο νερού μία επιφάνεια για την ανάμιξη νερού με αλεύρι, ένας κυλινδρικός πλάστης και ένα εργαλείο κοπής.
* Από την Ιταλία φεύγουμε και πάμε στην Αρχαία Κίνα και στον τότε Αραβικό κόσμο όπου και εδώ υπάρχουν αναφορές για τα αγαπημένα μας ζυμαρικά με γραπτές αναφορές.
Από τους Έλληνες στους Άραβες
Εννοείται ότι οι Έλληνες είναι παντού, σε κάθε μικρή ή μεγάλη στιγμή της ιστορίας. Γιατί; Πολύ απλά μια άλλη παράδοση λέει ότι οι Άραβες πήραν τη συνταγή για τη ζύμωση μακαρονιών από τους Έλληνες , που όπως προαναφέραμε ταξίδεψαν στη Σικελία και τη Νάπολη.
* Μένουμε λοιπόν στην Ιταλία και στη Νάπολη όπου το 1700 υπήρχαν 60 μαγαζιά που πουλούσαν ζυμαρικά. Η αγάπη όμως μέτρο δεν έχει πολλές φορές και έτσι το 1785 τα μαγαζιά πώλησης ζυμαριών έγιναν 280!
Τα υπόλοιπα είναι απλά ιστορία…
Οι άνθρωποι άρχισαν να καταναλώνουν με…φρενήρεις ρυθμούς τα ζυμαρικά για να φτάσουμε στο σήμερα. Στο σπαγγέτι, στις πένες, στα λαζάνια, στο λινγκουίνι, στις ‘’βίδες’’, στο ρινγκατόνι, στο κοφτό μακαρονάκι, στις ‘’πεταλούδες’’, στα τορτελίνια, στα κανελόνια, στις ταλιατέλιες ή με μια λέξη στην απόλαυση. Συνταγές; Οτι αγαπάει ο καθένας, ότι του φέρνει εκείνη την ωραία γεύση στο…στομάχι, που είπαμε και στην αρχή του κειμένου.
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ