Αποτελώντας το απόλυτο… συμπλήρωμα του τηγανιτού μπακαλιάρου, η σκορδαλιά έχει καθιερωθεί ως ένα από τα παραδοσιακά πιάτα της 25ης Μαρτίου, που έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στα τραπέζια μας, ανήμερα του Ευαγγελισμού.
Αν θέλετε να φτιάξετε την απόλυτη σκορδαλιά, που θα αναδείξει τον τηγανιτό μπακαλιάρο, δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε την παρακάτω πολίτικη συνταγή:
- 2 φέτες ψωμιού μουλιασμένες σε νερό
- 5 σκελίδες σκόρδο
- 50 γρ.ξεφλουδισμένα καρύδια (ή αμύγδαλο ή κουκουνάρι)
- 4 κουταλιές ξίδι
- 3/4 φλ. λάδι
Αρχικά, κοπανίζουμε το σκόρδο μέχρι να γίνει αλοιφή και πολτοποιούμε τα καρύδια στο μπλέντερ. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το πολτοποιημένο σκόρδο και ρίχνουμε τη στραγγισμένη ψίχα του ψωμιού.
Όταν σχηματιστεί ένας ομοιογενής πολτός, προσθέτουμε το λάδι και το ξίδι.
Σκορδαλιά με πατάτα
Εξίσου δημοφιλής με την κλασική σκορδαλιά με καρύδια, είναι η σκορδαλιά με πατάτα.
Τι θα χρειαστείτε;
- 8 σκελίδες σκόρδο
- 1 κιλό πατάτες
- 1 φλ. ελαιόλαδο
- ξίδι
- αλάτι
Βράζουμε τις πατάτες και τις αφήνουμε να στραγγίσουν.
Στη συνέχεια, τις πολτοποιούμε στο μίξερ και προσθέτουμε το αλάτι, το σκόρδο, το ξύδι και χτυπάμε.
Αμέσως μετά με ροή κλωστή, ρίχνουμε το ελαιόλαδα και χτυπάμε μέχρι να γίνει ένα απαλό μίγμα.
Η ροζ σκορδαλιά
Χρωματιστή και γευστική, η ροζ σκορδαλιά έχει βάση το παντζάρια και χαρίζει μια πιο ελαφριά γεύση στην παραδοσιακή αλιάδα.
Τι θα χρειαστείτε;
- 4 μεγάλα βρασμένα παντζάρια
- 1 μέτρια βρασμένη πατάτα
- 1/2 φλιτζάνι καρυδόψιχα
- 4 σκελίδες σκόρδου λιωμένες
- 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. ξύδι
- αλάτι/πιπέρι
Αλέθουμε την καρυδόψιχα μαζί με το σκόρδο και κόβουμε σε πολτοποιούμε τα παντζάρια και την πατάτα.
Χτυπάμε όλα τα υλικά μαζί στον μπλέντερ, εκτός από το λάδι, το οποίο το προσθέτουμε με ροή κλωστής.
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ