Ανακούφιση προκαλεί στους λάτρες των ποτών ότι η μπύρα και το κρασί έχουν στις δικές τους… θεραπευτικές ιδιότητες, αν φυσικά καταναλώνονται με μέτρο.
Σύμφωνα με έρευνες, που έχουν πραγματοποιηθεί εκτενώς σε διάφορες χώρες του κόσμου, έδειξαν πως αυτά τα δύο ποτά έχουν πολλούς τρόπους για να ενισχύσουν και να προστατέψουν τον οργανισμό μας.
Τα 5 οφέλη της μπύρας
Η μπύρα, το αρχαίο αποκαλούμενο θεϊκό ποτό, όπως και το κρασί, έχει την τάση να προκαλεί χαρά και έντονη διάθεση. Ποια είναι όμως τα οφέλη της;
- Ενισχύει τη δημιουργικότητα:
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Consciousness and Cognition στην οποία συμμετείχαν 40 άντρες, έδειξε ότι εκείνοι που είχαν καταναλώσει μια μικρή ποσότητα μπύρας έλυσαν πιο εύκολα το παζλ που τους δόθηκε, σε αντίθεση με αυτούς που δεν ήπιαν καθόλου.
- Προστατεύει την καρδιά:
Ιταλοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που πίνουν ένα ποτήρι μπύρας την ημέρα (5% αλκοόλ) έχουν 42% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων σε σύγκριση με εκείνους, που δεν πίνουν.
- Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
Σύμφωνα με μελέτη του Oregon Health & Science University ένα με δύο ποτήρια την ημέρα μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα και να καταπολεμήσουν τις λοιμώξεις.
- Κάνει καλό στα νεφρά
Μελέτη του 2011 υπέδειξε ότι η μπύρα βοηθά στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης λίθων στα νεφρά.
Αυτό συμβαίνει εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητας σε νερό που της προσδίδει διουρητική δράση.
- Μειώνει τον κίνδυνο για υπέρταση:
Συγκεκριμένα, μειώνει την πίεση του αίματος, αφού σύμφωνα με έρευνα του Harvard, κάνει μεγαλύτερο καλό στην πίεση ακόμα και από το κρασί.
Τα 5 οφέλη του κρασιού
Το κρασί και ειδικά το κόκκινο, έχει μελετηθεί εκτενώς από ειδικούς εδώ και πολλά χρόνια και έχουν βρεθεί εντυπωσιακά ευρήματα.
Το Εθνικό Σύστημα Υγείας, στο Ηνωμένο Βασίλειο, συστήνει ότι οι άνδρες δεν πρέπει να πίνουν συστηματικά περισσότερο από 3-4 μερίδες αλκοόλ την ημέρα.
Οι γυναίκες δεν πρέπει να πίνουν συστηματικά περισσότερο από 2-3 μερίδες την ημέρα.
- Μείωση του κινδύνου για κατάθλιψη
Μια ομάδα από διάφορα πανεπιστήμια στην Ισπανία ανέφερε στο περιοδικό BMC Medicine ότι το κρασί μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για κατάθλιψη.
Η συγκεκριμένη έρευνα ολοκληρώθηκε έπειτα από επτά χρόνια και συμμετείχαν 2.683 άνδρες και 2.822 γυναίκες ηλικίας 55 – 80 ετών.
Οι συμμετέχοντες έπρεπε να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων κάθε χρόνο, η οποία περιελάβανε στοιχεία σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ, καθώς και την ψυχική τους υγεία.
- Πρόληψη κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου.
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Leicester, UK, ανέφεραν στο 2ο International Scientific Conference on Resveratrol and Health, ότι η συχνή και μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού μπορεί να μειώσει το ποσοστό των όγκων του παχέος εντέρου κατά 50%.
- Μείωση κινδύνου στην εμφάνιση άνοιας
Ομάδα από το Loyola University Medical Center Center διαπίστωσε ότι η μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας.
Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές συγκέντρωσαν και ανέλυσαν στοιχεία από επιστημονικές εργασίες για το κόκκινο κρασί από το 1977.
Οι μελέτες, που προέρχονται από 19 χώρες, παρουσίασαν στατιστικά σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας μεταξύ των ατόμων που κατανάλωναν συστηματικά, μέτρια ποσότητα κόκκινου κρασιού σε 14 χώρες.
Ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Edward J. Neafsey, δήλωσε:
“Εμείς δεν προτείνουμε αυτοί που δεν πίνουν να αρχίσουν να πίνουν.
Ωστόσο, η μέτρια κατανάλωση, εάν είναι πραγματικά μέτρια, μπορεί να είναι ευεργετική”.
Ο Neafsey και οι συνεργάτες του έγραψαν στο Journal of Neuropsychiatric Disease and Treatment, ότι αυτοί που καταναλώνουν κόκκινο κρασί έχουν 23% χαμηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας συγκριτικά με άτομα που σπάνια ή ποτέ δεν καταναλώνουν κόκκινο κρασί.
- Προλαμβάνει τον διαβήτη:
Το κρασί εμποδίζει τις επιπλοκές που προκαλούνται από το οξειδωτικό στρες κατά την έναρξη του σακχαρώδους διαβήτη.
Αυτό επίσης μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων μεταξύ των ασθενών με διαβήτη τύπου 2.
- Είναι Διουρητικό:
Ξεπλένει τις τοξίνες από το σώμα κατά τη διάρκεια της ούρησης.
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ