Πανελλήνιες: Λατινικά ξανά στα εξεταζόμενα μαθήματα

Πανελλαδικές, εξετάσεις, ερωτήματα, λύκεια
Τρ 12/10/2021 15:26 Παναγιώτα Απέργη

Την εκ νέου εισαγωγή των Λατινικών στα εξεταζόμενα μαθήματα για τις Πανελλαδικές εξετάσεις του 2022 αποφάσισε η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως. Οπως παλιά, δηλαδή…

Σύμφωνα με το ΦΕΚ, που εκδόθηκε, τα Λατινικά θα αντικαταστήσουν την Κοινωνιολογία, που μέχρι πρότινος ήταν από τα εξεταζόμενα μαθήματα για τους ενδιαφερόμενους των Ανθρωπιστικών Σπουδών.

Ειδικότερα, στις επερχόμενες εξετάσεις, οι υποψήφιοι που στοχεύουν στις Ανθρωπιστικές Σπουδές θα εξεταστούν στα εξής μαθήματα:

  • Νεοελληνική Γλώσσα
  • Λογοτεχνία των Αρχαίων Ελληνικών
  • Ιστορία
  • Λατινικά

Οπως αναφέρεται στο ΦΕΚ, από τους Υποψηφίους/ες των Ημερήσιων και Εσπερινών Γενικών Λυκείων θα ζητείται:

  • η μετάφραση 10 – 12 στίχων διδαγμένου κειμένου από ένα ή περισσότερα κείμενα
  • η απάντηση σε παρατήρηση ανοικτού ή κλειστού τύπου από την Εισαγωγή του σχολικού βιβλίου των Μ. Πασχάλη, Γ. Σαββαντίδη, Λατινικά τ. Α’
  • η συσχέτιση λέξεων της Λατινικής με λέξεις που χρησιμοποιούνται στη Νέα Ελληνική
  • η απάντηση σε δυο γραμματικές και δυο συντακτικές παρατηρήσεις, οι οποίες δύνανται να αναλύονται σε δύο υποερωτήματα.

Πώς θα εξετάζονται τα μαθήματα

Τα θέματα των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων προκύπτουν από την ύλη, που ορίζεται ως εξεταστέα για κάθε μάθημα, κατά το έτος που διεξάγονται οι εξετάσεις και περιλαμβάνουν ποικιλία ερωτημάτων (π.χ. σύντομης απάντησης, ελεύθερης ανάπτυξης).

Τα ερωτήματα είναι ανάλογα με εκείνα που συμπεριλαμβάνονται στα σχολικά εγχειρίδια και στις οδηγίες του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ). Στόχος των κλιμακούμενων ως προς τη δυσκολία ερωτήσεων είναι να διατρέχουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη έκταση της εξεταστέας ύλης και να καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα των διδακτικών στόχων.

Σε περίπτωση που ένα θέμα αναλύεται σε υποερωτήματα, η βαθμολογία κατανέμεται ισότιμα στα επιμέρους ερωτήματα, εκτός αν, κατά την ανακοίνωση των θεμάτων, καθορίζεται διαφορετικός βαθμός για κάθε ένα από αυτά.

Η διάρκεια της γραπτής εξέτασης είναι τρίωρη, εξαιρουμένων ειδικών περιπτώσεων, που ορίζεται από την Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων.

Ακολούθησε το mynews.gr στο Google News για να ενημερώνεσαι άμεσα για όλες τις ειδήσεις και την έκτακτη επικαιρότητα από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Ρoή Ειδήσεων

Reader Interactions

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *