H Καθαρά Δευτέρα είναι η πρώτη μέρα της Σαρακοστής, όπου μετά την κραιπάλη των Αποκριών, ξεκινάει η νηστεία, την οποία κάποιοι τηρούν μέχρι το Πάσχα.
Τη μέρα αυτή το πρόβλημα περιλαμβάνει φαγητά, τα οποία δεν τρώμε όλη την υπόλοιπη χρονιά, αλλά και τηρούνται έθιμα, όπως ο χαρταετός.
Λαγάνα
Η λαγάνα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την Καθαρά Δευτέρα και μαζί με το έθιμο του χαρταετού, αποτελούν τα πιο χαρακτηριστικότερα παραδείγματα της μέρας αυτής.
Η βασικότερη διαφορά της με το ψωμί, είναι πως δε διαθέτει προζύμι, γι’ αυτό και δε φουσκώνει.
Ελιές και τουρσί
Οι ελιές και το τουρσί πλαισιώνουν τέλεια τη λαγάνα και αποτελούν το βασικότερο συνοδευτικό της.
Ταραμοσαλάτα
Η ταραμοσαλάτα είναι το «χαβιάρι των φτωχών» και χωρίζεται σε δυο κατηγορίες, στη λευκή και τη ροζ. Παράγεται από αβγά ψαριού.
Ντολμαδάκια
Τα ντολμαδάκια γιαλαντζί ή γεμιστά με κουκουνάρι αποτελούν επίσης παραδοσιακό έδεσμα της Σαρακοστής.
Όστρακα
Μύδια, στρείδια και λοιπά όστρακα κοσμούν το παραδοσιακό τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας.
Χαλβάς
Ο χαλβάς δεν μπορεί να λείπει από κανένα σαρακοστιανό τραπέζι.
Φασολάδα
Πρόκειται για το εθνικό φαγητό των Ελλήνων, το οποίο τρώμε κατ’ εξοχήν τη μέρα αυτή.
Καλαμαράκια
Και τα καλαμαράκια αποτελούν αγαπημένη λιχουδιά για την Καθαρά Δευτέρα.
Τσίπουρο
Όλοι αυτοί οι μεζέδες που προαναφέρθηκαν, ταιριάζουν τέλεια με τη συνοδεία τσίπουρου ή ούζου.
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ