Από το κοτόπουλο της στέψης μέχρι την πλατινένια πουτίγκα, οι βασιλικές εκδηλώσεις απαιτούν ένα πιάτο με την υπογραφή του εκάστοτε βασιλικού μέλους, με στέψη του βασιλιά Καρόλου να μην αποτελεί εξαίρεση.
Το «κις της στέψης» επιλέχθηκε προσωπικά από τον βασιλιά Κάρολο και τη βασιλική σύζυγο, Καμίλα, με την ελπίδα ότι θα αποτελέσει το κεντρικό κομμάτι πολλών άλλων γευμάτων σε πάρτι στο δρόμο, στα σπίτια και σε εκδηλώσεις που διοργάνωσαν οι κατά τόπους κοινότητες.
Το αλλιώτικο πιάτο περιλαμβάνει σπανάκι, φασόλια, τριμμένο τυρί και εστραγκόν, ενώ μπορεί εύκολα προσαρμοστεί, ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.
Πώς μπορείτε, όμως, να φτιάξετε κι εσείς το βασιλικό κις λορέν;
Για τη ζύμη
- 125 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 1 πρ. αλάτι
- 25 γρ. κρύο βούτυρο σε κύβους
- 25 γρ. λαρδί ή φρέσκο βούτυρο
- 2 κ.σ. γάλα
Για τη γέμιση
- 125 ml γάλα
- 175ml διπλή κρέμα γάλακτος
- 2 μεσαία αυγά
- 1 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο εστραγκόν
- αλάτι/πιπέρι
- 100 γρ. τριμμένο τυρί
- 180 γρ. μαγειρεμένο σπανάκι, ελαφρώς ψιλοκομμένο
- 60 γρ. μαγειρεμένα φασόλια ή φασόλια σόγιας
Εκτέλεση:
- Κοσκινίστε το αλεύρι και το αλάτι σε ένα μπολ, προσθέστε τα βούτυρα/λίπη, τρίψτε το μείγμα με τις άκρες των δακτύλων σας μέχρι να αποκτήσετε μια αμμώδη υφή σαν ψίχουλα.
- Προσθέστε λίγο-λίγο το γάλα και ενώστε τα υλικά σε μια ζύμη.
- Σκεπάστε και αφήστε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 30-45 λεπτά.
- Αλευρώστε ελαφρά την επιφάνεια εργασίας και ανοίξτε τη ζύμη σε κύκλο λίγο μεγαλύτερο από το πάνω μέρος της φόρμας και πάχος περίπου 5 χιλιοστών.
- Στρώνετε τη φόρμα με τη ζύμη, προσέχοντας να μην υπάρχουν τρύπες, γιατί το μείγμα μπορεί να διαρρεύσει.
- Σκεπάζετε και αφήνετε τη ζύμη να ξεκουραστεί για άλλα 30 λεπτά στο ψυγείο.
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 190 C.
- Στρώνετε τη φόρμα ζαχαροπλαστικής με λαδόκολλα, προσθέτετε φασόλια ή κάποιο άλλο βαρύ, ξερό συστατικό και ψήστε για 15 λεπτά, πριν αφαιρέσετε τη λαδόκολλα και τα φασόλια ψησίματος.
- Μειώστε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 160C.
- Ανακατέψτε το γάλα, την κρέμα γάλακτος, τα αυγά, τα βότανα και τα καρυκεύματα.
- Σκορπίστε το μισό τριμμένο τυρί στη βάση, το ψιλοκομμένο σπανάκι, τα φασόλια και τα μυρωδικά και περιχύστε με το υγρό μείγμα.
- Ψήστε για 20-25 λεπτά μέχρι να σταθεροποιηθεί και να πάρει ελαφρώς χρυσαφένιο χρώμα
Ακολούθησε το mynews.gr στο Google News για να ενημερώνεσαι άμεσα για όλες τις ειδήσεις και την έκτακτη επικαιρότητα από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ