Ακόμη και 300 νεκρούς θα μπορούσε να έχει θρηνήσει η χώρα μας στην Αθήνα από την κακοκαιρία «Μπάλλος» σύμφωνα με τον Χρήστο Στυλιανίδη.
Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και αποκάλυψε ότι υπήρχε αυτή η εκτίμηση από επιστήμονες εφόσον επιβεβαιωνόταν οι μετεωρολογικές προβλέψεις για το βράδυ της 14ης Οκτωβρίου και αν η κυβέρνηση δεν αποφάσιζε την απαγόρευση της κυκλοφορίας στον Κηφισό και δεν έκλεινε τα σχολεία.
«Οι επιστήμονες μας είπαν ότι θα φτάναμε τα 220-230 χιλιοστά ύψος βροχής και ο Κηφισός δεν θα άντεχε, για αυτό πήραμε την απόφαση να απαγορευτεί η κυκλοφορία. Μας επικρίνουν ότι ήταν υπερβολική η αντίδραση. Σίγουρα δεν θα κλείνουμε την πόλη για “ψύλλου πήδημα”, αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για να αποφύγουμε το μεγάλο κακό. Κανείς δεν θα ήθελε να είναι μέρος μιας τέτοιας απόφασης, ακόμη και αν αυτό έχει πολιτικό κόστος», ξεκαθάρισε ο υπουργός.
Ο κ. Στυλιανίδης τόνισε ότι η Ελλάδα δεν έχει τις υποδομές για την αντιμετώπιση επιπτώσεων από τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Ωστόσο η ίδρυση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης δείχνει βούληση από την πολιτεία.
«Θα στήσουμε ένα πολύ ευέλικτο μηχανισμό στο υπουργείο, όπου θα συντονίζουμε, θα ελέγχουμε και θα εποπτεύουμε όλες τις διαδικασίες της προετοιμασίας», υπογράμμισε, λέγοντας πως η φιλοσοφία είναι συγκεκριμένη: πρόληψη, προετοιμασία, ετοιμότητα, ανθεκτικότητα. «Επιχειρούμε πρόληψη όχι 5 και 10 λεπτών, αλλά μια συνεχή προσπάθεια να δημιουργούμε τις υποδομές για να προστατεύσουμε πρώτα από όλα τις ανθρώπινες ζωές», ανέφερε ο κ. Στυλιανίδης.
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ