Συνέταιροι στην επιχείρηση «Εβόρα» είναι οι περισσότεροι κάτοικοι του ειδυλλιακού χωριού Παναγίτσα στην Πέλλα.
Το χωρίο βρίσκεται σε υψόμετρο 750 μέτρων και οι 250 από τους 300 μόνιμους κατοίκους είναι μέτοχοι μιας εταιρείας, στις συσκέψεις της οποίας συζητούνται πρώτα τα προσωπικά νέα και μετά τα επαγγελματικά.
«Είμαστε μια πολυμετοχική εταιρεία λαϊκής βάσης, που την αποτελεί το εξήντα τοις εκατό των κατοίκων. Προσπαθούμε όλοι μαζί να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες που να κρατούν τον κόσμο στην περιοχή μας, διότι αν δραστηριοποιούνται επαγγελματικά εδώ, ποιος ο λόγος να φύγουν από το χωριό;» δηλώνει η Σταυρούλα Παρθενοπούλου, Υπεύθυνη τουριστικής δράσης της επιχείρησης.
Η επιχείρηση των συγχωριανών φέρει την επωνυμία «Εβόρα» και δημιουργήθηκε το 1997 από την τότε κοινότητα, στην οποία ήταν πρόεδρος ο πατέρας της κ. Παρθενοπούλου. Μαζί με τους υπεύθυνους του αγροτικού συνεταιρισμού και τους κατοίκους πήραν την απόφαση να επενδύσουν στον τόπο τους.
Έτσι, η πολυμετοχική επιχείρηση ξεκίνησε, αρχικά, με τρεις τεχνητές λίμνες για την υδροδότηση των καλλιεργειών, ενώ σήμερα, εκτός από την ύδρευση μαζί με παραγωγή ενέργειας, έχουν επεκταθεί στη μεταποίηση με πολλά τοπικά προϊόντα και στον τουρισμό. Τα προϊόντα τους, μάλιστα, στέλνονται και σε πολλές χώρες της Ευρώπης.
Στα 1.030 μέτρα ψηλότερα από το χωριό, στις εγκαταταστάσεις της «Εβόρας», που στα ποντιακά σημαίνει «ίσκιος», λειτουργούν εστιατόριο και καφέ, ενώ οι επισκέπτες μπορούν να κάνουν διάφορες δραστηριότητες, όπως ψάρεμα στις λίμνες.
«Έχει αναλάβει ο καθένας τον τομέα στον οποίο τα καταφέρνει καλύτερα και αξιοποιούμε τα δυνατά μας σημεία. Ο πατέρας μου που το εμπνεύστηκε και το ξεκίνησε όλο αυτό, νιώθει σήμερα περήφανος που και οι τρεις κόρες του, που παρέμειναν στο χωριό. Εγώ ασχολούμαι με το τουριστικό κομμάτι, η μικρή μου αδερφή με τα προϊόντα που παράγουμε, καθώς έχει μεταπτυχιακό στην τεχνολογία τροφίμων και η μεγάλη αδερφή μου με τα οικονομικά, καθώς είναι και η πρόεδρος του χωριού» εξηγεί η κ.Παρθενοπούλου.
Όπως αναφέρει η Υπεύθυνη τουριστικής δράσης της επιχείρησης ό,τι φτιάχνουν γίνεται με τοπικά προϊόντα, από τα χωράφια τους, με ενδεικτικά μόνο τις σάλτσες ντομάτες, τις μαρμελάδες και τα αποξηραμένα φρούτα.
«Η μαρμελάδα κυδώνι – μήλο είναι αυτή που παραγγέλνουν μετά μανίας οι Ολλανδοί και αρκετοί από τους παραλήπτες λένε πως στόχος τους είναι να έρθουν στην περιοχή, για να την απολαύσουν με τη θέα του γραφικού χωριού» αναφέρει περήφανη η κ. Παρθενοπούλου.
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ