Βασιλόπιτα άνω των 600.000 κιλών ετοιμάζεται στη Θεσσαλονίκη!
Αρτοποιοί και ζαχαροπλάστες ξεκίνησαν ήδη να ζυμώνουν αρτοποιοί και ζαχαροπλάστες του νομού.
Η πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών νομού Θεσσαλονίκης «Ο Προφήτης Ηλίας», Έλσα Κουκουμέρια και ο επικεφαλής της Συντεχνίας Ζαχαροπλαστών, Μάριος Παπαδόπουλος, εξέφρασαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την ικανοποίησή τους για την επιστροφή των καταναλωτών στα ποιοτικά και φρέσκα προϊόντα.
Όπως επισήμανε σε ό,τι αφορά στις ποσότητες, περισσότερα από 400.000 κιλά βασιλόπιτα ξεκίνησαν ήδη να ζυμώνουν οι αρτοποιοί στα 700 αρτοποιεία του νομού Θεσσαλονίκης, με την τιμή προς διάθεση να υπολογίζεται σε 13-18 ευρώ/κιλό, υψηλότερα ως και 15% σε σχέση με πέρυσι, όταν αυτή διαμορφωνόταν σε 12-16 ευρώ/κιλό, όπως ανέφερε η κα. Κουκουμέρια.
Παράλληλα καταγράφεται ήδη αύξηση ως 15% στα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες.
Η τιμή τους κυμαίνεται φέτος στα 11-14 ευρώ/κιλό, από 10-13 ευρώ/κιλό πέρυσι και σε 13-16 ευρώ/κιλό, έναντι των 12-15 ευρώ/κιλό του 2021.
«Μέχρι στιγμής, δεν έχουμε ούτε γκρίνιες, ούτε και διαμαρτυρίες για τις τιμές.
Δεν σημαίνει ότι τους αρέσει που αγοράζουν ακριβότερα, αλλά αναγνωρίζουν ότι και οι επαγγελματίες αντιμετωπίζουν τις ίδιες δυσκολίες όπως κι αυτοί στο να βγάλουν τον μήνα» τόνισε η Έλσα Κουκουμέρια σημειώνοντας πως από τον Μάρτιο και μετά το κόστος της ενέργειας για έναν φούρναρη έχει αυξηθεί σε ποσοστό από 150% έως και 180% και των πρώτων υλών κατά 60%.
Επίσης εξέφρασε την ικανοποίησή της για την αύξηση στην κίνηση που παρατηρείται στην αγορά: «Μπορεί αυτή να μην μεταφράζεται σε υψηλότερο κέρδος για εμάς, αφού αυτό ψαλιδίζεται σημαντικά από τα αυξημένα έξοδα, αλλά με χαροποιεί που είναι πλέον ξεκάθαρο για τους καταναλωτές ότι στους φούρνους του νομού, ο κουραμπιές έχει γεύση κουραμπιέ και το μελομακάρονο… μελομακάρονου, ενώ οι βασιλόπιτες που φτιάχνουμε κρύβουν μέσα τους πέραν του τυχερού φλουριού, αγάπη και μεράκι.
Για το 2023 στόχος των αρτοποιών του νομού Θεσσαλονίκης είναι να παραμείνουμε ενεργοί και όρθιοι.
Μπορεί πανελλαδικά να έχουν κατεβάσει φέτος ρολά 210 αρτοποιεία σε όλη την Ελλάδα, εκ των οποίων 25 στο νομό Θεσσαλονίκης, κυρίως λόγω έλλειψης δυνατότητας να ανταποκριθούν στην αύξηση των λειτουργικών τους εξόδων, αλλά ευτυχώς ο κλάδος μας έχει υποστεί τις μικρότερες ζημιές σε σχέση με άλλους».
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ