Σε σοβαρές καταγγελίες για την πώληση κατεψυγμένων εισαγόμενων προϊόντων ως φρέσκα και ελληνικά, στη Βαρβάκειο Αγορά, προχώρησε ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ, Κώστας Λεχουρίτης, μιλώντας σήμερα (27/2) στο OPEN και στην εκπομπή «Ανοιχτή Επικοινωνία».
Μιλώντας στην εκπομπή για τις καταγγελίες, που ισχύουν, άφησε αιχμές για τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη.
«Αισθάνομαι πολύ άσχημα με αυτά, που ισχύουν στη Βαρβάκειο Αγορά.
Να πουλάνε κατεψυγμένα προϊόντα για φρέσκα, να πηγαίνει ο Υπουργός και να λέει είναι φθηνότερες οι τιμές από πέρυσι, αλλά να μην αναφέρεται καθόλου στην ποιότητα. Απορώ πού είναι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της περιφέρειας Αττικής;», είπε χαρακτηριστικά.
«Στη Βαρβάκειο Αγορά έκαναν ένα επικοινωνιακό σόου, αλλά η ποιότητα δεν είδαμε να ελέγχεται.
Όταν πουλάνε γαρίδες Αργεντινής για φρέσκιες, όταν πουλάνε θράψαλο για καλαμάρι…», συνέχισε.
Ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ επεσήμανε ότι έχει στη διάθεση του φωτογραφικό υλικό που δείχνει γαρίδες με πάγο να πωλούνται στους πάγκους ως φρέσκες και τόνισε ότι το θέμα που προκύπτει δεν έχει να κάνει μόνο με τις τιμές, αλλά έχει και υγειονομικό αντίκτυπο.
Σύμφωνα με τον ίδιο, κάποιος καταναλωτής θα μπορούσε στη συνέχεια να καταψύξει ξανά τα εν λόγω προϊόντα, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία του.
Τέλος, ο Κώστας Λεχουρίτης αναφέρθηκε στην απουσία των ελεγκτικών μηχανισμών, λέγοντας πως «Θα περίμενα στην αγορά να υπάρχει μόνιμα συνεργείο του ΕΦΕΤ και να ελέγχει την ποιότητα των προϊόντων.
Ποιος θα την ελέγξει ο Λεχουρίτης και ο υπουργός;» διερωτήθηκε.
ΕΟΔΥ: Πως μαγειρεύουμε σωστά οστρακοειδή και θαλασσινά
Οδηγίες εξέδωσε ο ΕΟΔΥ για την προστασία της δημόσιας υγείας, εξαιτίας της κατανάλωσης θαλασσινών, καθώς σήμερα ξεκινά και η νηστεία της Σαρακοστής που διαρκεί, έως το Σάββατο 15 Απριλίου 2023.
Όσοι αποφασίζουν να νηστέψουν, καταναλώνουν μόνο δημητριακά, όσπρια, φρούτα, λαχανικά, μαλάκια και οστρακοειδή.
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, στη χώρα μας έχουν σημειωθεί κατά καιρούς την περίοδο αυτή κρούσματα γαστρεντερίτιδας μετά από κατανάλωση οστρακοειδών, η οποία παρουσιάζει αύξηση την περίοδο της Σαρακοστής, τόσο εντός όσο και εκτός του οικιακού περιβάλλοντος.
Αυτό συμβαίνει διότι, ιοί όπως ο νοροϊός, που έχουν διεθνώς συσχετιστεί με την εμφάνιση επιδημιών γαστρεντερίτιδας ύστερα από κατανάλωση ατελώς μαγειρεμένων/ωμών οστρακοειδών (μύδια, στρείδια κτλ), είναι ανθεκτικοί τόσο στο μαγείρεμα στον ατμό όσο και σε θερμοκρασίες μέχρι 60οC.
Ακολουθούν οι οδηγίες του ΕΟΔΥ:
- Όταν το κέλυφος είναι ανοιχτό πριν το μαγείρεμα ή όταν παραμένει κλειστό μετά από αυτό, τότε απορρίπτουμε το οστρακοειδές.
- Ο έλεγχος οξύτητας που γίνεται με τη ρίψη σταγόνων λεμονιού δε διασφαλίζει ότι τα οστρακοειδή είναι απαλλαγμένα από μικρόβια.
- Δεν καταναλώνουμε ωμά ή ατελώς μαγειρεμένα οστρακοειδή. Τα βράζουμε μέχρι να ανοίξει το κέλυφος και συνεχίζουμε το βράσιμο για ακόμη 3-5 λεπτά. Εναλλακτικά, τα τοποθετούμε σε ατμομάγειρα όταν έχει ήδη αρχίσει να παράγεται ατμός και μαγειρεύουμε για επιπλέον 4-9 λεπτά.
Για το μαγείρεμα της ψίχας:
- βράζουμε τουλάχιστον 3 λεπτά
- τηγανίζουμε τουλάχιστον 3 λεπτά στους 190°C
- ψήνουμε στη σχάρα για 3 λεπτά
- ψήνουμε στο φούρνο στους 230°C για 10 λεπτά
Τηρούμε τους κανόνες υγιεινής:
α) πλένουμε τα χέρια μας καλά πριν και μετά το χειρισμό ωμών οστρακοειδών και
β) διατηρούμε τις επιφάνειες κοπής και τα οικιακά σκεύη καθαρά.
Αποφεύγουμε τη διασταυρούμενη επιμόλυνση:
Διατηρούμε τα ωμά οστρακοειδή μακριά από τα φρέσκα φρούτα, λαχανικά και άλλα τρόφιμα που καταναλώνονται ωμά ή είναι έτοιμα προς κατανάλωση.
Αποθηκεύουμε τα θαλασσινά/οστρακοειδή με ασφάλεια.
Εάν πρόκειται να καταναλωθούν εντός δύο ημερών από την αγορά τους συστήνεται η αποθήκευσή τους στη συντήρηση του ψυγείου.
Εάν πρόκειται να καταναλωθούν σε διάστημα μεγαλύτερο των δύο ημερών συστήνεται η αποθήκευσή τους στην κατάψυξη αφού τοποθετηθούν σε σακούλες τροφίμων.
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ