Κλιμάκια του υπουργείου Περιβάλλοντος έκαναν έλεγχο στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, μετά τη θανάτωση του χιμπατζή «Μπαζού», και διαπίστωσαν κενά στα μέτρα ασφαλείας του πάρκου.
«Η εκτίμησή μας είναι ότι θα έπρεπε το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο να ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας. Να φτιάξει μια περιφερειακή ζώνη, ώστε, όταν φύγει ένα ζώο από το χώρο που διαμένει, να μπορεί να αποκλειστεί σε μια δεύτερη ζώνη, ώστε να μπορεί να ελεγχθεί», δήλωσε ο κ. Νίκος Βόκαρης, υπάλληλος του υπουργείου Περιβάλλοντος.
Πάντως, ο κ. Βόκαρης, ισχυρίστηκε ότι ήταν μονόδρομος η θανάτωση του ζώου, διότι, αν ξέφευγε, μπορεί να προκαλούσε μια απώλεια σε ανθρώπινη ζωή.
«Ας μη βιαζόμαστε, θα έρθει ειδική επιτροπή από την περιφέρεια να αξιολογήσει τις συνθήκες ευζωίας», πρόσθεσε.
Το άγριο ζώο θα μπορούσε πάνω στην έξαρσή του να σκοτώσει άνθρωπο, λένε οι ειδικοί, ενώ οι αντιδράσεις για την κατάληξή του συνεχίζονται και οι φιλόζωοι ζητούν «λουκέτο» στα ζωολογικά πάρκα.
Όσο η ομάδα εξουδετέρωσης του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου προσπαθούσε να θέσει υπό έλεγχο τον χιμπατζή, οικογένειες με παιδιά είχαν ήδη αρχίσει να καταφτάνουν στο μέρος. Οι αρμόδιοι, φοβούμενοι τα χειρότερα, πάτησαν τη σκανδάλη…
«Όταν εντοπίσαμε το ζώο, βρισκόταν σε χωράφια εδώ γύρω. Τον περικυκλώσαμε, προσπαθήσαμε να τον φέρουμε πίσω στο πάρκο και, όταν είδαμε ότι το ζώο ξαναγυρίζει πίσω και δείχνει στρεσαρισμένο, αποφασίσαμε να το πυροβολήσoυμε», είπε, μιλώντας στο Star, ο υπεύθυνος θηλαστικών του Αττικού Πάρκου, Αντώνης Μπάλας.
Αν και σε κάποιες ανάλογες περιπτώσεις στο εξωτερικό εγκλωβίζουν τα άγρια ζώα με δίχτυ για να τα ναρκώσουν, στη συγκεκριμένη περίπτωση κρίθηκε απαραίτητη η εξουδετέρωση του ζώου χωρίς αναισθησία, προκαλώντας μεγάλες αντιδράσεις.
Πάντως, οι άνθρωποι του πάρκου υποστηρίζουν από την πλευρά τους ότι έπραξαν βάσει διεθνών πρωτοκόλλων.