Ξεμένει από γάλα η Ελλάδα, ενώ γεννιέται ανησυχία για ελλείψεις σε τυριά και γιαούρτια λόγω μειωμένης παραγωγής.
Γιατί συμβαίνει αυτό; Το ρεπορτάζ του Open μας διαφωτίζει…
Από το κύμα ακρίβειας φαίνεται πως δεν έχει ξεφύγει ούτε και η αγορά γάλακτος.
Η παραγωγή έχει μειωθεί λόγω της αύξησης των τιμών στις ζωοτροφές, που ανέρχεται ακόμα και στο 100%, αλλά και στις δυσεύρετες εισαγωγές.
Η αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών είχε ως αποτέλεσμα τη σφαγή περισσότερων ζώων, που θα μπορούσαν να παράγουν γάλα, και τη μείωση στην παραγωγή γάλακτος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία από τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό (ΕΛΓΟ) “ΔΗΜΗΤΡΑ” αυτά είναι τα ποσοστά μείωσης της παραγωγής γάλακτος:
Αγελαδινό γάλα: 170.495 τόνοι (Α’ τρίμηνο 2021) – 165.421 τόνοι (Α’ τρίμηνο 2022) / Μείωση παραγωγής: 2,86%
Πρόβειο γάλα: 250.137 τόνοι (Α’ τρίμηνο 2021) – 242.023 τόνοι (Α’ τρίμηνο 2022) / Μείωση παραγωγής: 3,24%
Κατσικίσιο γάλα: 38.269 τόνοι (Α’ τρίμηνο 2021) – 35.139 τόνοι (Α’ τρίμηνο 2022) / Μείωση παραγωγής: 8,18%
Οι τιμές αναμένεται να αυξηθούν
Ειδικοί της αγοράς κάνουν πλέον λόγο για έλλειψη στο γάλα, αλλά και στα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως τυριά και γιαούρτια, ενώ οι τιμές αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω, παρ’ όλο που ήδη έχουν υπάρξει ανατιμήσεις, ακόμα και έως 14%.
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ