Στην εκπομπή «Δίκη στο Open» φιλοξενήθηκε ο πρόεδρος της ΕΠΣ Δωδεκανήσου και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ, Παναγιώτης Διακοφώτης, και χαρακτήρισε γραφικό «σαν τη Σαντορίνη» τον Αλέξη Κούγια σχολιάζοντας όσα είπε ο έμπειρος νομικός μετά το ντέρμπι Ολυμπιακός -ΑΕΚ.
Αρχικά, ο κ. Διακοφώτης αναφέρθηκε στις αιτιάσεις του Ολυμπιακού περί εγκληματικής οργάνωσης στο ποδόσφαιρο: «Όποιες αποδείξεις υπάρχουν μπορούν να τις καταθέσουν στους αρμόδιους και αυτοί να κρίνουν. Ο κ. Κούγιας έχει καταντήσει γραφικός σαν τη Σαντορίνη, ένα καλό αξιοθέατο για τους τουρίστες. Λέει συνέχεια τα ίδια και τα ίδια κάθε φορά που βγαίνει και κατηγορεί τους πάντες και τα πάντα χωρίς να έχει αποδείξεις.
Αν για ένα πέναλτι που δόθηκε ή δε δόθηκε υπάρχει εγκληματική οργάνωση, αυτοί που έχουν τις αποδείξεις μπορούν κάλλιστα να τις καταθέσουν και να αποδείξουν εκεί που πρέπει όλα αυτά που αναφέρουν. Εμείς σαν ΕΠΟ κάνουμε αυτό που πρέπει, στέλνουμε όλες τις δηλώσεις στον αρμόδιο εισαγγελέα και αυτός κρίνει αν θα τις στείλει στα πειθαρχικά όργανα ή όχι. Και πριν τον Ολυμπιακό, ο κ. Κούγιας τα ίδια και τα ίδια λέει στις δηλώσεις του σε όποια ομάδα και να είναι παράγοντας. Όλες αυτές οι δηλώσεις θα κριθούν εκεί που πρέπει να κριθούν. Εμείς σε καμιά περίπτωση δεν αισθανόμαστε παράγκα ή εγκληματική οργάνωση, όπως θέλουν να αναφέρουν, αυτά λέγονται εδώ και χρόνια και δεν έχει αποδειχτεί τίποτα».
Για τις επιλογές των διαιτητών από την ΚΕΔ: «Δεν μπορώ να γνωρίζω προσωπικά πώς επιλέγονται αυτοί οι ξένοι διαιτητές, δεν είναι δική μου δουλειά. Λέγανε οι ξένοι διαιτητές ότι δε θέλουν να έρχονται στην Ελλάδα, και ο ίδιος ο πρόεδρος της UEFA είχε πει ότι δε θα ξαναστείλει ξένους διαιτητές μετά από κάποια γεγονότα, μετά έγινε κάποια προσπάθεια. Το πώς επιλέγονται και ποιες επιλογές έχει η ΚΕΔ, θα πρέπει να ρωτήσετε τους ίδιους».
Αν η ΚΕΔ είναι ανεξάρτητη από την Εκτελεστική Επιτροπή στα «χαρτιά» ή και στην ουσία: «Και στην πράξη. Βρίσκεται σε άλλο κτίριο, λειτουργεί χωρίς να δίνει πουθενά αναφορά και κάνει τη δουλειά της και δεν κρίνεται γι αυτό που κάνει. Πληρώνονται από την ΕΠΟ αλλά ούτε καν έρχονται στα γραφεία της Ομοσπονδίας όπου συνεδριάζουν οι άλλες επιτροπές. Δεν τους έχω δει εδώ και 3 χρόνια, μια-δύο φορές να τους είδα στα γραφεία».
Για την αλλαγή του Πειθαρχικού Κώδικα της ΕΠΟ προς το επιεικέστερο: «Εγώ έχω διαφωνήσει εδώ και αρκετά χρόνια γιατί κληρονομήσαμε μια κατάσταση να έρχονται οι Λίγκες μαζί με τον ΠΣΑΠΠ και όλους τους εμπλεκόμενους και να αποφασίζουν και να μας φέρουν τους κανονισμούς προς ψήφιση. Αυτή ήταν μια απορία που την είχα πάντοτε γιατί να γίνεται αυτό. Εγώ πίστευα ότι η αντίστοιχη νομική υπηρεσία με την αρμόδια επιτροπή να κάνει μια αντιγραφή τους πειθαρχικούς κώδικές από τη FIFA και απλώς να έρχονται για ενημέρωση και τυχόν αλλαγές. Αντιθέτως, διαπίστωσα ότι όλες οι ποινές περνάνε μέσα από μία διαβούλευση με τις Λίγκες και δεν κατάλαβα το γιατί. Πιστεύω η νέα διοίκηση να το αλλάξει τελείως αυτό, να έρθει η αντιγραφή από τους πειθαρχικούς και τους υπόλοιπους κώδικες από τη FIFA και να έρχονται πλέον για ενημέρωση. Πιστεύω η νέα διοίκηση που θα εκλεγεί τον Ιούνιο να το αλλάξει τελείως και να τελειώσει αυτή η ιστορία, να είναι ξεκάθαρο τι ποινές θα υπάρχουν και πώς θα λειτουργεί η ΕΠΟ ως προς τους κανονισμούς».
Για τις οφειλές της ΕΠΟ προς τις Ενώσεις: «Υπάρχει ένα χρέος σε κάποιες Ενώσεις από πολύ παλιότερα έτη, μιλάμε επί εποχής Γκαγκάτση, Πιλάβιου και μετέπειτα. Όταν εξέδιδαν δελτία οι Ενώσεις τότε, το ποσό το κρατούσαν όλο οι Ενώσεις με αποτέλεσμα να συσσωρευτεί ένα ποσό και αυτή τη στιγμή κάποιες Ενώσεις οφείλουν στην Ομοσπονδία. Κάποιες άλλες στις οποίες χρωστά η ΕΠΟ έχει να κάνει με την παλιότερη απόφαση της γενικής συνέλευσης το τι θα δίνεται στην κάθε Ένωση. Υπάρχει ένα συσσωρευμένο υπόλοιπο, 20ετίας, αυτό που ειπώθηκε στην Εκτελεστική Επιτροπή είναι να υπάρχει μια αναγνώριση για αν μην υπάρχει 20ετία και να μην υπάρχει θέμα παραγραφής και ευθύνης της Εκτελεστικής Επιτροπής και στην πορεία να δούμε πώς θα διαγραφεί αυτό το χρέος των Ενώσεων».