Ήταν 29 Μαρτίου 2007. Σαν σήμερα, πριν από 16 ολόκληρα χρόνια… Ήταν η μέρα που ο Μιχάλης Φιλόπουλος έπεφτε νεκρός.
Ήταν λίγο πριν από την έναρξη του αγώνα βόλεϊ γυναικών, Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός, για το Κύπελλο Ελλάδος, όταν σκοτώθηκε στην Παιανία, από απανωτές μαχαιριές ο 25χρονος οπαδός του Παναθηναϊκού, Μιχάλης Φιλόπουλος, κατά τη διάρκεια επεισοδίων μεταξύ των οπαδών των δύο ομάδων, σε προγραμματισμένο ραντεβού «θανάτου» για ξεκαθάρισμα λογαριασμών.
Δέκα έξι χρόνια πέρασαν, από τότε, ωστόσο η δολοφονία του 25χρονου δεν παραδειγμάτισε κανέναν.
Ραντεβού «θανάτου»
Το «ραντεβού θανάτου» της Παιανίας ανάμεσα σε οπαδούς του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού είχε κλείσει μάλιστα πολλές μέρες πριν από την 29η Μαρτίου του 2007.
Χούλιγκαν από τα Βαλκάνια, αλλά και την πρώην Σοβιετική Ένωση είχαν καταφτάσει στην Αθήνα ως ενισχύσεις!
Οι οπαδοί είχαν τα πάντα, μαζί τους, εκτός από πιστόλια!
Μαχαίρια, λοστοί, κροτίδες, πέτρες, ξύλα, σουγιάδες, καδρόνια, ρόπαλα με καρφιά, ακόμη και… πορτοκάλια με γυαλιά!
Οπλοστάσιο ολόκληρο…
Την επόμενη ημέρα, μετά από τη δολοφονία, η πολιτεία θα αποφασίσει την αναβολή όλων των αγώνων των ομαδικών αθλημάτων για δύο εβδομάδες.
Απούσα η αστυνομία!
Δεδομένου ότι ήταν ένας γυναικείος αγώνας βόλεϊ, δεν υπήρχε μεγάλη αστυνομική δύναμη (συνήθως τα ανδρικά παιχνίδια μεταξύ των δύο ομάδων χαρακτηρίζονται ως πολύ υψηλού κινδύνου).
Ως εκ τούτου, οργανωμένοι οπαδοί και από τις δύο πλευρές αναζήτησαν την ευκαιρία να οργανώσουν σύγκρουση μεγάλης κλίμακας, χωρίς εμπόδια από την αστυνομία.
Η πληροφορία για το ραντεβού κυκλοφορούσε ήδη στα δημοσιογραφικά γραφεία, ψιθυριζόταν δεξιά και αριστερά, ενώ ο δήμος Παιανίας είχε εκδώσει και σχετική ανακοίνωση.
«Όλοι το ήξεραν», έγραψαν τότε κάποιες εφημερίδες…
Κανείς όμως δεν κατάφερε να αποτρέψει την τραγωδία.
Συλλήψεις και δίκη
Εκείνη την ημέρα, περισσότεροι από 100 νεαροί είχαν προσαχθεί στο τμήμα ανθρωποκτονιών στην Ασφάλεια Αττικής.
Οι αστυνομικοί σχημάτισαν έναν αρχικό «πυρήνα» υπόπτων και ταυτόχρονα έκαναν εφόδους, σε συνδέσμους οπαδών των δύο ομάδων, που αποκάλυψαν τα «οπλοστάσια» των χούλιγκαν, αλλά ακόμη και μικροποσότητες ναρκωτικών.
Στο διαδίκτυο, κυκλοφόρησαν ανατριχιαστικά βίντεο, με νεαρούς να βρίζουν τον Φιλόπουλο, ενώ εκείνος ήταν αιμόφυρτος και ξεψυχούσε στο οδόστρωμα της λεωφόρου Λαυρίου.
Ένας 38χρονος τοξικομανής, ο Χρήστος Σακάτης, ήταν ο «αδύναμος κρίκος» της υπόθεσης.
Αυτός ήταν, σύμφωνα με τη δικαιοσύνη, ο μοναδικός από τους εννιά κατηγορούμενους, αυτουργός της δολοφονίας.
Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι ήταν στη συμπλοκή και ότι «έδωσε μία» στον Φιλόπουλο, αλλά, όπως είπε, έφυγε γιατί λυπήθηκε, που τον χτυπούσαν όλοι οι άλλοι.
Ισόβια κάθειρξη
Το δικαστήριο του επέβαλε ισόβια κάθειρξη, χωρίς να κάνει δεκτά τα ελαφρυντικά του προτέρου εντίμου βίου και της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς, όπως ζήτησε ο συνήγορος υπεράσπισης.
Στο άκουσμα της απόφασης η μητέρα του ξέσπασε, αδυνατώντας να δεχτεί το αποτέλεσμα της ακροαματικής διαδικασίας, που κράτησε τρεις μήνες:
«Ήθελαν ένα θύμα και το βρήκαν.
Γιατί; Να δώσεις ένα τέλος, μόνος σου, παιδί μου.
Να σε κλάψω μόνη μου, να τελειώνεις από όλα αυτά…».
«’Επρεπε να πληρώσουν κι άλλοι»
Την ίδια ώρα, η Αφροδίτη Φιλόπουλου, μητέρα του Μιχάλη, σε δηλώσεις της σε ραδιοφωνικό σταθμό τόνισε πως δεν έμεινε ικανοποιημένη από την απόφαση του δικαστηρίου:
«Δεν δικαιώθηκε ο Μιχάλης. Έπρεπε να πληρώσουν κι άλλοι», είπε χαρακτηριστικά.
Καταδικάστηκαν επίσης σε κάθειρξη 10 ετών για απλή συνέργεια σε ανθρωποκτονία ο Βασίλης Ψικάκος και ο Νίκος – Φραγκίσκος Βαγιόπουλος, αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι, καθώς η έφεσή τους είχε ανασταλτικό χαρακτήρα.
Σε ποινές φυλάκισης 3-7 μηνών καταδικάστηκαν οκτώ άτομα, που είχαν συλληφθεί στους συνδέσμους για οπλοκατοχή και 16 αθωώθηκαν.
Συμπλοκές και επεισόδια
Οπαδοί του Παναθηναϊκού εξόρμησαν στα στενά της λεωφόρου Αλεξάνδρας και άρχισαν συμπλοκές με την Αστυνομία, με φωτοβολίδες και βόμβες μολότοφ.
Τα επεισόδια ήταν αρκετά για να κάνουν τους οπαδούς του Ολυμπιακού που βρίσκονταν στην αίθουσα του δικαστηρίου να κινηθούν προς την έξοδο.
Η επέμβαση των αστυνομικών έφερε την οπισθοχώρηση, ενώ ο εισαγγελέας εφετών ζήτησε εξηγήσεις από τον επικεφαλής γιατί δεν έγινε καμία σύλληψη.
Σε δεύτερο βαθμό
Η δίκη σε δεύτερο βαθμό από το Πενταμελές Εφετείο Αθηνών άρχισε τον Μάρτιο του 2012 και διήρκεσε τέσσερις μήνες.
Στο μεταξύ ο εισαγγελέας είχε ασκήσει έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης που αθώωσε τον οδηγό ταξί Βασίλη Ρουμπέτη, επειδή «δεν υπήρχαν επαρκείς ενδείξεις ότι βρισκόταν στο χώρο των συμπλοκών».
Όμως, ο ίδιος δεν εμφανίστηκε στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο για να λογοδοτήσει.
«Μάρτυρες φοβήθηκαν»
Ο πατέρας του Μιχάλη Φιλόπουλου, Ανδρέας, κατέθεσε ότι πολλοί μάρτυρες φοβήθηκαν να μιλήσουν, επειδή είτε τους είχαν απειλήσει, είτε τους είχαν ξυλοκοπήσει.
Αρκετοί ανασκεύασαν την πρώτη τους κατάθεση, υποστηρίζοντας ότι ήταν προϊόν πίεσης από την Αστυνομία.
Το δικαστήριο αναγνώρισε το ελαφρυντικό του μειωμένου καταλογισμού, λόγω τοξικομανίας, στον Χρήστο Σακάτη και τον καταδίκασε σε ποινή κάθειρξης 16 ετών για ανθρωποκτονία από πρόθεση.
Η πρωτόδικη ποινή δεν άλλαξε για τον Βασίλη Ψικάκο και τον Νίκο-Φραγκίσκο Βαγιόπουλο, οι οποίοι οδηγήθηκαν στη φυλακή.
Ο Βασίλης Ρουμπέτης καταδικάστηκε ερήμην σε κάθειρξη 12 ετών για απλή συνέργεια σε ανθρωποκτονία από πρόθεση με το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου.
Δέκα μήνες μετά την καταδικαστική απόφαση συνελήφθη στη Νίκαια και πήρε κι αυτός τον ίδιο δρόμο.
«Από τους 30 ενόχους καταδικάστηκαν οι τέσσερις»
Ανάμεσα στους συγγενείς των θυμάτων οπαδικής βίας, που μίλησαν στην εκπομπή “Αυτοψία” του Alpha, ήταν και ο πατέρας του Μιχάλη Φιλόπουλου, που αναφέρθηκε στον στυγερό τρόπο, με τον οποίο δολοφόνησαν τον γιο του με 29 μαχαιριές και χτυπήματα από ρόπαλα, αλλά και το πώς τελικά καταδικάστηκαν, μόλις τέσσερις από τους 30 ενόχους, που είχε δείξει η ανακριτική διαδικασία.
Η συνέντευξη έγινε τον Φεβρουάριο του 2022.
«Γύρω στους 30 ενόχους έβγαλαν οι ανακρίσεις και τελικά καταδικάστηκαν τέσσερις.
Τη μεγαλύτερη φυλακή την έφαγε ένας, που παραδέχτηκε από μόνος του ότι ήταν στα γεγονότα.
Οι υπόλοιποι τρεις δεν το παραδέχτηκαν ποτέ.
Ο πρώτος έφαγε ισόβια, ο οποίος μετά από έναν νόμο του Παρασκευόπουλου κι ένα εφετείο με το οποίο έσπασε τα ισόβια, πρέπει να έκατσε 15-14 χρόνια μέσα.
Οι υπόλοιποι έφαγαν 12, 10 και 15 χρόνια»
Για το αν συνάντησε ποτέ τους αυτούς που σκότωσαν τον γιο του, είπε ότι:
«Τον ένα είδα, αλλά δεν έδωσα σημασία γιατί δεν ήξερα αν θα συγκρατηθώ.
Τον είδα κι έφυγα, όπως το ίδιο έκανε κι αυτός.
Το μόνο που συγγνώμη μου το ζήτησε ένας στο εφετείο.
Και μία άλλη συγγνώμη μετά από πολλά χρόνια, ίσως 8-9, ήταν ένα παλικαράκι εδώ στην εκκλησία, μου ζήτησε συγγνώμη για λογαριασμό της ομάδας του. Δεν αισθάνομαι δικαιωμένος. Γιατί έπρεπε να δικαστούν πάρα πολλοί.
Θα ήμουν δικαιωμένος αν γινόταν δεκτή η πρόταση του εισαγγελέα.
Γιατί ο εισαγγελέας είχε και ηθικούς αυτουργούς, οι οποίοι έφυγαν όλοι».
Ανεξέλεγκτες διαστάσεις
Η δολοφονία, που ξεσήκωσε την κοινή γνώμη, τελικώς δεν αποτέλεσε, όπως πίστευαν πολλοί, την αφετηρία για το οριστικό τέλος της τυφλής οπαδικής βίας, μεταξύ των οργανωμένων οπαδών.
Όχι μόνο δεν παραδειγμάτισε κανέναν, αλλά τα «ραντεβού θανάτου» πήραν ανεξέλεγκτες διαστάσεις, ακόμη και με «εισαγωγή» χούλιγκαν από ομάδες «αδελφοποιημένες» με τις ελληνικές.
Η συνέχεια ήταν ακόμη πιο θλιβερή με τη λίστα των θυμάτων να μεγαλώνει ακόμη περισσότερο.
- Άλλωστε, χρόνια μετά από τη δολοφονία Φιλόπουλου και για την ακρίβεια έναν χρόνο πριν, την 1η Φεβρουαρίου 2022, ο Άλκης Καμπανός έπεφτε νεκρός μετά από δολοφονική επίθεση, από οπαδούς του ΠΑΟΚ, λίγα μέτρα μακριά από το γήπεδο του Άρη, στην περιοχή Χαριλάου, στη Θεσσαλονίκη.
Δεν ήταν συμπλοκή, δεν ήταν «ραντεβού» θανάτου, αλλά ήταν μία στυγνή δολοφονική επίθεση, με δρεπάνια και μαχαίρια.
- Λίγα χρόνια, πριν, επίσης σε ένα περιστατικό με ξεκάθαρη οπαδική χροιά, ο Βούλγαρος οπαδός του Άρη, Τόσκο Μποζατζίσκι, έπεφτε κι αυτός νεκρός, τον οποίο χτύπησε αυτοκίνητο, ύστερα, όμως, από επίθεση οπαδών του ΠΑΟΚ, οι οποίοι τον χτύπησαν άγρια. Ήταν στις 5 Ιανουαρίου του 2020.
- Δεν ήταν μόνο αυτό, αφού κι άλλο περιστατικό συνέβη στη Θεσσαλονίκη, στις 27 Απριλίου του 2017, όταν οπαδός του ΠΑΟΚ από την Κύπρο, ο Νάσος Κωνσταντίνου, σκοτώθηκε. Ο 24χρονος είχε δει τους κουκουλοφόρους, οπαδούς του Ηρακλή, να κινούνται απειλητικά εναντίον του και στην προσπάθεια να ξεφύγει, διέσχισε κάθετα την οδό Αγίου Δημητρίου, με συνέπεια να παρασυρθεί από διερχόμενο αυτοκίνητο.
- Τέλος, πριν από εννιά χρόνια περίπου, ο Κώστας Κατσούλης είχε δολοφονηθεί σε παιχνίδι του Ηρόδοτου με τον Εθνικό. «Ούτε οι γονείς του Αλκη, ούτε οι γονείς του Φιλόπουλου πρόκειται να ξεχάσουν τις απώλειες των γιών τους. Είναι τραγικό να θάβεις το παιδί σου», είπε πριν από έναν χρόνο περίπου ο πατέρας του Κώστα Κατσούλη, Βασίλης, σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις.
Η ατελείωτη λίστα των θυμάτων
Έχει μεγαλώσει δραματικά η λίστα με τα θύματα του χουλιγκανισμού στην Ελλάδα, με τελευταίο θύμα τον 19χρονο Άλκη, ο οποίος δολοφονήθηκε στην περιοχή Χαριλάου, της Θεσσαλονίκης.
Ήταν 26 Οκτωβρίου 1986, όταν 45 λεπτά πριν τον αγώνα μεταξύ ΑΕΛ και ΠΑΟΚ, στο γήπεδο «Αλκαζάρ», στη Λάρισα, σκοτώθηκε ο 29χρονος καθηγητής της ΣΕΛΕΤΕ, Χαράλαμπος Μπλιώνας.
Οι δύο πρώτες σταμάτησαν στο έδαφος, αλλά η τρίτη, ήταν και η μοιραία, καθώς χτύπησε στα κάγκελα της Θύρας 1, άλλαξε πορεία και καρφώθηκε στον λαιμό του Χαράλαμπου Μπλιώνα, ο οποίος σκοτώθηκε ακαριαία.
Μάλιστα, ο άτυχος άνδρας πήγαινε για πρώτη φορά στο γήπεδο.
«Όλοι φταίμε και όλοι πρέπει να προστατέψουμε και να προφυλάξουμε όλα αυτά τα γεγονότα και όλα αυτά τα επεισόδια.
Ξυπνήστε όλοι παιδιά», είχε δηλώσει τότε ο προπονητής της ΑΕΛ, Γιάτσεκ Γκμοχ.
Νεκρός σε ραντεβού θανάτου
Στις 29 Μαρτίου 2007, ο Μιχάλης Φιλόπουλος, έχασε τη ζωή του με τραγικό τρόπο, κατά τη διάρκεια επεισοδίων στη λεωφόρο Λαυρίου, στην Παιανία, λίγο πριν από έναν αγώνα Κυπέλλου βόλεϊ Γυναικών μεταξύ των οπαδών του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού.
Το ραντεβού του θανάτου με τους οπαδούς του Ολυμπιακού είχε κλειστεί αρκετές ημέρες νωρίτερα, με τον Μιχάλη Φιλόπουλο, οπαδό των «Πρασίνων», να δέχεται δύο χτυπήματα με σίδερο στο κεφάλι, μαχαιριές και να πέφτει στο έδαφος.
Κάποιοι οπαδοί του Ολυμπιακού συνέχισαν να τον χτυπάνε στο κεφάλι και στο σώμα, αλλά και να τον μαχαιρώνουν στους μηρούς.
«Βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση από θλων αμβλύ όργανο προκληθείσα και τραύματα στο κεφάλι και τους μηρούς από νύσσον άμα και τέμνον όργανο», ήταν το επίσημο πόρισμα του ιατροδικαστή.
Ο άγριος ξυλοδαρμός σε αγώνα Γ΄ Εθνικής
Το 2014, τη ζωή του έχασε ο 46χρονος οπαδός του Εθνικού, Κώστας Κατσούλης, στην αναμέτρηση με τον Ηρόδοτο, στη Γ΄ Εθνική.
Ο 46χρονος άνδρας ξυλοκοπήθηκε άγρια από τους οπαδούς των γηπεδούχων και άφησε την τελευταία του πνοή λίγες ημέρες αργότερα στο 401 Στρατιωτικό νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν.
Μια ατελείωτη λίστα θυμάτων
Όπως έχει αναφέρει παλιότερο ρεπορτάζ, της εκπομπής «OPEN Sport», τα θύματα της μάστιγας του χουλιγκανισμού είναι, δυστυχώς, πολλά:
1982 – Άρης Δημητριάδης (18 ετών)
1986 – Χαράλαμπος Μπλιώνας (29 ετών)
1991 – Ευθύμης Λιάκας (21ετών)
Κώστας Ντόλιας (25 ετών)
Γιώργος Παναγιώτου (17 ετών)
1995 – Γιώργος Καρνέζης (25 ετών)
2007 – Μιχάλης Φιλόπουλος (25 ετών)
2011 – Γιάννης Ρουσάκης (21 ετών)
2014 – Κώστας Κατσούλης (46 ετών)
2017 – Νάσος Κωνσταντίνου (24 ετών)
2020 – Τόσκο Μποζατζίσκι (28 ετών)
2022 – Άλκης Καμπανός (19 ετών)