Οδυσσέας Μάρκου, 16 χρονών παιδί, μαθητής Β΄ Λυκείου και αθλητής του Δυναμικού Τριάθλου ή Powerlifting όπως είναι στα Αγγλικά.
Με καρδιά και μυαλό πρωταθλητή αφού μόλις στα 14 του χρόνια κατέκτησε τα πρώτα του μετάλλια σε Ελλάδα, Ευρώπη ενώ πρόσφατα και σε παγκόσμιο πρωτάθλημα ανοίγοντας έτσι διάπλατα τον δρόμο των επιτυχιών για ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίες στο μέλλον.
Μόλις 16 ετών, μαθητής που προσπαθεί να συνδυάσει σχολείο, σκληρή προπόνηση και αγώνες σε ένα άθλημα απαιτητικό όπως είναι το Δυναμικό Τρίαθλο.
Γράφει ο Χρήστος Νάσκας
Το mynews.gr συνομίλησε με τον Οδυσσέα Μάρκου με αφορμή την τρομερή επιτυχία του αθλητή του Υπερίωνα (Υπερίων ήταν στη μυθολογία ένας από τους Τιτάνες) που πήρε τη δεύτερη θέση στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Παίδων-Εφήβων Δυναμικού Τριάθλου που πραγματοποιήθηκε στην Ουγγαρία. Την πρόσφατη κατάκτησή του. Μέχρι την επόμενη…
Προηγήθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου το τρίτο σκαλί του βάθρου στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Παίδων-Εφήβων της Ρουμανίας που πανηγύρισε το μετάλλιο κάνοντας περήφανη την Ελλάδα και φυσικά τον προπονητή του Χρήστο Καμαργιανάκη.
Λίγη υπομονή όμως πριν φτάσουμε στις επιτυχίες του Οδυσσέα. Ας ξεκινήσουμε πως βρέθηκε να σηκώνει βάρη και να ανοίγει λογαριασμό στο βιβλίο των επιτυχιών του σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Από μικρός στον στίβο, στην πορεία τον κέρδισε το Powerlifting
«Από μικρός ασχολούμαι με τον αθλητισμό, η μητέρα μου μας έγραφε σε διάφορα αθλήματα. Πρώτη δημοτικού πήγα στίβο, ενώ έκανα πόλο και κολύμβηση. Έκανα σφαίρα, μου άρεσαν αθλήματα με βάρη περισσότερο» μας απαντά ο Οδυσσέας για το πως προέκυψε η ενασχόληση με το Δυναμικό Τρίαθλο και συνεχίζει:
«Μου άρεσαν τα δυναμικά αθλήματα, αυτά με τα βάρη, έψαξα στο διαδίκτυο και βρήκα στοιχεία για το Powerlifting και το Strongman, αλλά το πρώτο μου άρεσε πιο πολύ γιατί τεστάρεις τη δύναμή σου.
Η αλλαγή έγινε καλοκαίρι, όταν ήμουν 13 ετών, είχα έναν γνωστό στον στίβο που μου σύστησε τον Χρήστο Καμαργιανάκη, τον προπονητή μου».
Σχολείο, 4-5 ώρες προπόνηση και… ξεκούραση
Σχολείο, πολλές ώρες προπόνησης, έξι μέρες την εβδομάδα και ξεκούραση. Πώς…χωράνε όλα αυτά στο 24ωρο ενός 16χρονου;
Με εντυπωσιακή ειλικρίνεια η απάντηση του Οδυσσέα: « Τέλειος μαθητής δεν γίνεται.
Από τη Δευτέρα μέχρι το Σάββατο προπονούμαι 4-5 ώρες την ημέρα και φυσικά πρέπει να προσέχω τη διατροφή μου. Υπάρχουν μέρες που μετά το σχολείο πρέπει να πάει για αποθεραπεία ή φυσιοθεραπεία και μετά προπόνηση οπότε γυρίζω αργά το βράδυ στο σπίτι. Χαλαρώνω Σάββατο βράδυ ή τις Κυριακές».
Αυτή η καθημερινότητα τις…απλές μέρες αφού όπως μας λέει ο Οδυσσέας: «Το καλοκαίρι έκανα 4 ώρες το πρωί προπόνηση και 4,5 ώρες το απόγευμα πριν το παγκόσμιο πρωτάθλημα». Τα αγαθά κόποις κτώνται είχε πει ο Αριστοτέλης…
Πώς αντιμετωπίζουν τον Οδυσσέα φίλοι και συμμαθητές; Δεν είναι…ασήμαντο, ούτε σύνηθες ένας συμμαθητής σου, που είστε μαζί στην τάξη, να φεύγει ταξίδι στη Ρουμανία ή την Ουγγαρία και να γυρίζει με μετάλλιο έπειτα από ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα.
Αν μη τι άλλο αφοπλιστική η απάντηση του Οδυσσέα: «Ευτυχώς οι φίλοι μου δεν το δείχνουν καθημερινά, να με θαύμαζαν. Θα την ψώνιζα…
Φυσικά βλέπουν την προσπάθεια που κάνω στους αγώνες, είναι συντονισμένοι, μου στέλνουν μηνύματα και νιώθω τεράστια ικανοποίηση που έχω δίπλα μου ανθρώπους που με στηρίζουν».
Ερωτηθείς ο Οδυσσέας για το πως το αντιμετωπίζει η οικογένειά του την αγάπη του για το Δυναμικό Τρίαθλο μας απαντά: «Δείχνει κατανόηση η οικογένειά μου και κάνει υποχωρήσεις για να μπορώ εγώ να κυνηγήσω το όνειρό μου με τόση μανία».
«Δυσκολεύομαι να πιστέψω τι έχω κάνει, θέλω να φτάσω τα όρια μου»
Ο 16χρονος Οδυσσέας Μάρκου πατά γερά μέχρι τώρα στους αγώνες σηκώνοντας ψηλά τα θέλω του, την επιμονή του, την Ελλάδα.
Το mynews.gr ζήτησε να κάνει τον δικό του απολογισμό παρά το γεγονός πως μιλάμε για έναν 16χρονο αθλητή που βρίσκεται ακόμη στην αφετηρία της αγωνιστικής του πορείας.
«Δυσκολεύομαι να το πιστέψω τι έχω κάνει, πίστευα πως θα τα καταφέρω σε 5 ή περισσότερα χρόνια» μας λέει αρχικά και συνεχίζει: «Στον πρώτο αγώνα μου στην κατηγορία μου δεν είχα ανταγωνισμό, ενώ στον πρώτο μου αγώνα στο εξωτερικό στα καθίσματα πήρα τη δεύτερη θέση.
Ήμουν πιο συνειδητοποιημένος αφού είχα να παλέψω και με ένα τραυματισμό στο γόνατο. Ανέβηκα κυρίως στον πάγκο με τραυματισμό και είμαι χαρούμενος που κατάφερα να ανταπεξέλθω. Θέλω να φτάσω τα όρια της δύναμής μου, τα δικά μου όρια. Αυτά τα όρια μπορούν να κερδίσουν μετάλλια».
Τι θα έλεγε όμως σε αυτόν που θα ήθελε να ασχοληθεί με το Δυναμικό Τρίαθλο, σε έναν συνομήλικό του π.χ.; Ταιριάζουν τα δυναμικά αθλήματα τελικά στον Έλληνα;
«Ο καθένας μας πρέπει να κάνει αυτό που του δημιουργεί χαρά, ανεξάρτητα από τη σωματοδομή του, να κάνει αυτό που αγαπάει πετυχημένα. Πιστεύω πως ταιριάζουν στον Έλληνα όλα τα αθλήματα, διαπρέπουμε σαν λαός σε πολλά. Αυτός που αγαπάει αυτό που κάνει, αλλά και σαν ομάδα, φέρνει επιτυχίες.
Πιστεύω πως όποιος ασχοληθεί με το Δυναμικό Τρίαθλο θα του αρέσει το είδος προπόνησης. Έχω φέρει φίλους μου στο άθλημα, σε άλλους άρεσε και σε άλλους όχι.
Το Powerlifting είναι ένα άθλημα πολύ διαδεδομένο στο εξωτερικό με μεγάλη πρόσβαση στα social media. Υπάρχει η φήμη ότι πολλοί ασχολούνται, αλλά λίγοι κάνουν πρωταθλητισμό, κάποιοι δεν ξέρουν το αγωνιστικό.» είναι η απάντηση του Οδυσσέα Μάρκου.
Ζητήσαμε από τον 16χρονο πρωταθλητή του Δυναμικού Τριάθλου να μας ξεχωρίσει δυο στιγμές από τη μέχρι τώρα πορεία του, την καλύτερη και αυτή που θα ήθελε να ξεχάσει.
«Δεν μου άρεσαν οι στιγμές που είχα τραυματισμούς και με ταλαιπώρησαν, αλλά πιστεύω ότι το χειρίστηκα σωστά. Θα έρθει και άλλος τραυματισμός, το ξέρω, αλλά πιστεύω πως μέσα από τέτοιες καταστάσεις θα γίνομαι καλύτερος».
Ο Οδυσσέας Μάρκου όμως έχει να μνημονεύσει και ωραίες στιγμές όπως αυτή: « Ήταν η χαρά που ένιωσα πέρυσι στην Πολωνία που πήρα τη δεύτερη θέση στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Powerlifting (ηλικιακών κατηγοριών – sub-junior, junior και Open)».
Ο 16χρονος πρωταθλητής κατετάγη 4ος στο σύνολο στην κατηγορία του, όμως κατέκτησε στα squat το ασημένιο μετάλλιο, με 240κ. (στον πάγκο 6ος και στο ντέντλιφτ 5ος), στην κατηγορία 120κ. + sub-junior.
Στα αξιοσημείωτα της παρουσίας του Οδυσσέα; Το γεγονός πως ο ανταγωνισμός ήταν με αντιπάλους μεγαλύτερους ηλικιακά, ακόμη και 18 ετών. Κάτι που σαφώς δίνει ακόμη μεγαλύτερη αξία στις επιτυχίες του.
«Ο Χρήστος Καμαργιανάκης μου άνοιξε το μυαλό»
Πίσω από κάθε πετυχημένο αθλητή πάντα βρίσκεται και ένας αξιόλογος προπονητής που διακρίνει ένα ταλέντο, το πιστεύει, υπομένει πολλά με τον αθλητή του.
Ο Χρήστος Καμαργιανάκης είναι ο άνθρωπος που προπονεί τον Οδυσσέα και αυτός που μοιράζεται ώρες προπόνησης, χαρές και λύπες μαζί του.
«Είναι ο προπονητής που εμπιστεύομαι με τυφλά μάτια» λέει ο Οδυσσέας για τον Χρήστο και συνεχίζει: «Ο προπονητής μου έδειξε πόσο καλός είναι από τα πρώτα μου βήματα. Μου άνοιξε το μυαλό ότι μπορώ να αγωνιστώ και στο εξωτερικό.
Ότι μου έχει πει έχει βγει, με ή χωρίς τους τραυματισμούς μου, δεν έχω δει καλύτερο προπονητή σε αγώνες.
Έχει ψυχραιμία, αξιολογεί τον πίνακα με τα κιλά και του δείχνω εμπιστοσύνη».
Οδυσσέας και Χρήστος ή Χρήστος και Οδυσσέας αν προτιμάτε έχουν πανηγυρίσει τις εξής επιτυχίες:
* Πρώτη θέση το 2022 στο Ποντιακό Κύπελλο
* Δεύτερη θέση στο κάθισμα το 2022 στο Πανευρωπαϊκό Παίδων-Εφήβων
* Πρώτη θέση με πανελλήνιο ρεκόρ το 2022 στο Πανελλήνιο Παίδων
* Τρίτη θέση στο Παγκόσμιο Παίδων-Εφήβων το 2023 στη Ρουμανία
* Δεύτερη θέση το 2023 στο Ευρωπαϊκό Παίδων-Εφήβων στην Ουγγαρία.
Και ακολουθεί το Πανελλήνιο πρωτάθλημα…
* Το Powerlifting ή Δυναμικό Τρίαθλο είναι άθλημα συναφή με την Άρση Βαρών αλλά σε αυτό ο αθλητής πρέπει να σηκώσει κάποιο βάρος σε τρεις προσπάθειες σε κάθε μία από τρεις ασκήσεις, το squat (κάθισμα με μπάρα), την πίεση πάγκου και το deadlift (άρση).
Για την ιστορία να αναφέρουμε πως σύμφωνα με τις υπάρχουσες ληροφορίες ο πρώτος επίσημος αγώνας στην ιστορία του αθλήματος πραγματοποιήθηκε το 1964, υπό την αιγίδα της merican Athletic Union.
* Τις επόμενες μέρες το mynews.gr θα φιλοξενήσει τη συνέντευξη του Χρήστου Καμαργιανάκη. Για να γνωρίσουμε ακόμη καλύτερα το άθλημα που λέγεται Δυναμικό Τρίαθλο.