Προβληματισμό έχει προκαλέσει στους πολίτες η έρευνα σχετικά με το αν προκαλεί ή όχι καρκίνο η ασπαρτάμη, με την οριστική απόφαση του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας να αναμένεται στα μέσα Ιουλίου.
Παράλληλα, οι πολίτες ανησυχούν και πολλοί μάλιστα αλλάζουν τις συνήθειές τους, προκειμένου να γλιτώσουν τις βλαβερές επιπτώσεις της ασπαρτάμης.
Συγκεκριμένα, η 20χρονη Βέφα μετά τη μελέτη σοκ που εμφανίζει την γλυκαντική ουσία ασπαρτάμη πιθανώς καρκινογόνα, δήλωσε στην εκπομπή «Live News» πως πλέον πίνει τον καφέ της σκέτο.
«Έπινα γλυκό τον καφέ μου αλλά από τότε που άκουσα αυτά για τις γλυκαντικές ουσίες αποφάσισα να τον πίνω σκέτο.
Με έβαλαν σε σκέψεις για να καταλήξω σε σκέτο καφέ».
Ποια η άποψη των ειδικών
Οι ειδικοί εξηγούν στο LIVE NEWS πως δεν χρειάζεται πανικός και συστήνουν ψυχραιμία μέχρι να αποδειχθεί επιστημονικά πως το πιο διαδεδομένο υποκατάστατο της ζάχαρης μπορεί να βλάψει σοβαρά την υγεία.
Ο Κύρος Σιώμος , ειδικός παθολόγος εξειδικευμένος στον ζαχαρώδη διαβήτη δήλωσε:
«Φαίνεται μετά την χρήση της ασπαρτάμης το 1985 να έχουμε αύξηση στον καρκίνο αλλά η συσχέτιση είναι αυθαίρετη».
Η ασπαρτάμη έχει μπει στο μικροσκόπιο των επιστημόνων εδώ και μήνες. Ο ΠΟΥ με πρόσφατες οδηγίες του συνιστούσε στους καταναλωτές να αποφεύγουν την μακροχρόνια κατανάλωση της καθώς μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας.
«Για διαβητικούς και παχύσαρκους η χρήση της ασπαρτάμης είναι προτιμότερη δεν πρέπει να την αποκλείσουμε και ο θόρυβος αυτός δεν θα έπρεπε να είχε δημιουργηθεί», είπε ο ειδικός παθολόγος εξειδικευμένος στον ζαχαρώδη διαβήτη.
Από την άλλη πάντως εύλογη δημιουργείται η αγωνία σε όλους εκείνους που κατανάλωναν καθημερινά γλυκαντικές ουσίες για την ρύθμιση του βάρους πολλώ δε μάλλον όταν πρόκειται για παιδιά.
Η Θεοφανία Τσαχαλίνα, πρόεδρος της ένωσης γονέων παιδιών και νέων με διαβήτη ανέφερε: «Ανησυχούμε και με παρακολουθούμε τις εξελίξεις».
Στην ίδια εκπομπή μίλησε και αναπληρώτρια καθηγήτρια κλινικής φαρμακολογίας ΑΠΘ, Χρύσα Σαρδέλη.
«Κακώς δόθηκε τόσο έκταση διότι εκκρεμούν ακόμα κάποιες εκθέσεις. Βγήκαν κάποιοι που συμμετείχαν στις επιτροπές, αν και δεν θα έπρεπε κι δημιουργήθηκε αυτή η αναστάτωση. Έγινε μία καινούρια αξιολόγηση από τον ΠΟΥ διότι πέρσι έγινε μια έρευνα στη Γαλλία, η οποία συσχέτισε τη χρήση ασπαρτάμης με κάποιους καρκίνους που σχετίζονται με ανθρώπους με παχυσαρκία ή διαταραχές. Είναι λίγο πρώιμο να κατηγορήσουμε την ασπαρτάμη διότι δεν ξέρουμε ακόμα τι ισχύει. Η συζήτηση θα έπρεπε να έχει να κάνει με τα τεχνητά γλυκαντικά ακόμη και η στέβια, όλες συσχετίζονται με προβλήματα υγεία αλλά πάνω από συγκεκριμένη δόση», είπε αρχικά.
«Η ασπαρτάμη μπορεί να ληφθεί σε μεγάλη συγκέντρωση οπότε εάν δεν προκύψουν νέα δεδομένα, δεν χρειάζεται να υπάρχει ανησυχία. Βέβαια, οι έγκυες, τα παιδιά αλλά και οι παχύσαρκοι θα πρέπει να προσέχουν πολύ περισσότερο», συμπλήρωσε.
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ