Η Δανία κήρυξε τον «πόλεμο» στο βοδινό κρέας το οποίο αρχίζει να αφαιρείται από το τα μενού των εστιατορίων ενώ η κυβέρνηση της χώρας σκέφτεται ακόμα και την επιβολή φόρου για την παραγωγή και την κατανάλωσή του.
Το βοδινό κρέας ευθύνεται για το 55% των εκπομπών ρύπων της Δανίας που σχετίζονται με τα τρόφιμα. Η κατανάλωση βοδινού κρέατος στη Δανία προκαλεί την εκπομπή οκτώ εκατομμύριων τόνων CO2 ετησίως, που ισοδυναμεί με το 40% του στόχου μείωσης των εκπομπών της χώρας.
«Οι αγελάδες είναι τόσο κακές «μηχανές. Εκπέμπουν περίπου 80% με 90% της ενέργειας που καταναλώνουν ως θερμότητα σώματος. Και επιπλέον έχουν 4 στομάχια, και ρεύονται βγάζοντας μεθάνιο» σχολιάζει ο Henrik Wenzel, καθηγητής στο Νότιο Πανεπιστήμιο της Δανίας.
Η κυβέρνηση δεν αποκλείει την αντιμετώπιση του προβλήματος μέσω της φορολογίας.
«Εξετάζουμε όλες τις πιθανότητες. Βρισκόμαστε στη διαδικασία αναδιάρθρωσης της βιομηχανίας τροφίμων μας, είμαστε στη διαδικασία να δούμε πώς μπορούμε να εισάγουμε φόρο στην παραγωγή του βοείου κρέατος. Και μετά, φυσικά, εξετάζουμε επίσης πιθανούς φόρους κατανάλωσης» τονίζει ο Jeppe Bruus, υπουργός Φορολογίας της Δανίας.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας, το ζωικό κεφάλαιο ευθύνεται για το 15% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, μερίδιο σχεδόν ίσο με αυτό των παγκόσμιων μεταφορών.
Με τι το αντικαθιστούν τα εστιατόρια
Το εστιατόριο Flammen στην Κοπεγχάγη έχει αλλάξει το μενού του αντικαθιστώντας τα πιάτα που περιείχαν βοδινό κρέας με πουλερικά και ψάρια.
«Σε τελική ανάλυση, το βόειο κρέας είναι μία μεγάλη αμαρτία» εξηγεί ο Thomas Krohn, διευθυντής του εστιατορίου Flammen «γι’ αυτό και αποφασίσαμε πριν από μερικά χρόνια να αφαιρέσουμε το μοσχαρίσιο φιλέτο μας (το οποίο ήταν το πιάτο με τις μεγαλύτερες πωλήσεις) και να το αντικαταστήσουμε με γαλοπούλα, κοτόπουλο και σολομό».