Πρωτιά για τον ντάκο… και μάλιστα παγκόσμια. Στην κορυφή της λίστας με τις καλύτερες – βάση βαθμολογίας – σαλάτες του κόσμου βρίσκεται ο ελληνικός ντάκος. Για την ακρίβεια, η ιστοσελίδα tasteatlas, η οποία ασχολείται καθαρά με τη γαστρονομία και τη μαγειρική, έχει αναρτήσει θέμα, με τις 100 καλύτερες, βαθμολογημένες σαλάτες, με τον ντάκο να είναι στην κορυφή της λίστας.
Η ιστοσελίδα κάνει αποκλειστικά θέματα μαγειρικής, με τοπικά φαγητά και εδέσματα και μάλιστα είναι επίσης σημαντικό και χαρακτηριστικό ότι έξι ελληνικές σαλάτες βρίσκονται στις 50 πρώτες θέσεις, κάτι που σημαίνει ότι η ελληνική κουζίνα τα… σπάει!
Για την ακρίβεια, στη θέση Νο 4 βρίσκεται η χωριάτικη σαλάτα, ενώ ο ντάκος είναι μπροστά από τη 2η της κατάταξης σαλάτα από τη Βουλγαρία εν ονόματι, Shopska, στην 3η θέση είναι μία από την Τυνησία, με το όνομα Mechouia.
Υπάρχει και μία άλλη κατάταξη, με τις 10, όμως, πλέον πασίγνωστες σαλάτες, όπου η κατάταξη εκεί είναι διαφορετική. Σε αυτή την κατηγορία η χωριάτικη σαλάτα είναι στο Νο 3.
Η περιγραφή
Ποια είναι, όμως, η περιγραφή, την οποία δίνει η ιστοσελίδα σχετικά με την κορυφαία αξιολογημένη σαλάτα;
«Ο ντάκος (dakos ή ntakos όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα) είναι ένα παραδοσιακό κρητικό πιάτο, που αποτελείται από ένα ξερό κριθαρένιο παξιμάδι, το οποίο περιλαμβάνει θρυμματισμένη μυζήθρα, ψιλοκομμένες ώριμες ντομάτες, ολόκληρες ελιές, κάπαρη, φρέσκια ρίγανη και μερικές γενναιόδωρες πινελιές ελαιόλαδου υψηλής ποιότητας.
Συνιστάται η χρήση ποικιλιών ελιάς, όπως κορωνέικη, λιανές ή τσουνάτες.
Παραδοσιακά χρησιμοποιείται η μυζήθρα και όχι η φέτα, η οποία συνήθως προορίζεται για τουριστικά εστιατόρια.
Το παξιμάδι συχνά τρίβεται απαλά με ένα μικρό κομμάτι σκόρδο και πασπαλίζεται ελαφρά με θαλασσινό αλάτι.
Αν υπάρχει, μερικές φορές στον ντάκο προστίθεται και κρίταμο (μάραθος).
Το πιάτο συνήθως σερβίρεται ως μεζές ή ελαφρύ δείπνο», αναφέρει επί λέξει.
«Κρύβει μία… ιδιοφυία»
Με το θέμα ασχολήθηκε μάλιστα η εκπομπή «Action Τώρα» στην τηλεόραση «Action 24», η οποία είχε επίσης επικοινωνία με τον σεφ, Αριστοτέλη Μέγκουλα, από την Κέρκυρα.
«Ο ντάκος κρύβει μία ιδιοφυία, όπως όλες οι μεσογειακές συνταγές, ειδικά οι νησιώτικες συνταγές», είπε αρχικά ο σεφ μιλώντας στην εκπομπή για την κρητική σαλάτα.
«Ήταν περιορισμένες οι πρώτες ύλες παλιότερα. Οδηγούσε τους ανθρώπους να κάνουν διατροφικές επιλογές, οι οποίες βοηθούσαν ακόμη και στις κακουχίες, διότι παλιότερα δεν είχαν φάρμακα και συνταγές.
Η φύση παρήγαγε προϊόντα, τα οποία δημιουργούσαν εντυπωσιακό αποτέλεσμα».
Θρεπτικό γεύμα
Το πιάτο φτιάχνεται εύκολα και γρήγορα, ενώ αποτελεί ένα πλήρες και θρεπτικό γεύμα.
Η κατανάλωση ντάκου βοηθά τόσο στην πέψη, όσο και στη σωστή λειτουργία του εντέρου.
Επομένως, δεν είναι τυχαίο, που το πιάτο αυτό, ως κλασικός εκπρόσωπος της φημισμένης κρητικής διατροφής, έχει αποθεωθεί από ξένα μέσα τόσο για την απλότητά του, όσο και για την απαράμιλλη γεύση του.
Στην πραγματικότητα, ντάκους στην Κρήτη λένε τα παραλληλόγραμμα παξιμάδια από μακρόστενα ψωμιά, ενώ τα στρογγυλά, που χρησιμοποιούνται κατά κόρον γι’ αυτή τη χορταστική σαλάτα, κριθαροκουλούρες.
Παρόμοιο σερβίρισμα κάνουν και οι Μυκονιάτες με τα δικά τους παξιμάδια, τις μόστρες, και οι Ζακυνθινοί με τις φρύσσες.
Η ελληνική πρωτιά απασχόλησε και την εκπομπή της ΕΡΤ, «Δύο στη 1». Δείτε επίσης το θέμα και τι ειπώθηκε:
Η παραδοσιακή κρητική κουζίνα ξετρελαίνει και… τους Αυστραλούς! Πιο συγκεκριμένα, στη Μελβούρνη τρώνε κρητικά…
Για παράδειγμα, η Χανιώτισσα, Κέλλυ Μιχελάκης, μυεί τους Αυστραλούς στον ντάκο, τους χοχλιούς και τη σφακιανόπιτα. Το θέμα παρουσίασε εκπομπή στο Open.
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ