Μια ανισορροπία στον οργανισμό μας, όπως η υπερανάπτυξη του μύκητα Candida, μπορεί να οδηγήσει – μεταξύ άλλων – σε πεπτικά προβλήματα, χαμηλά επίπεδα ενέργειας και συχνές μολύνσεις από ζυμομύκητες.
Η διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη θεωρείται γενικά ως ένας από τους καλύτερους τρόπους αντιμετώπισης της υπερανάπτυξης του μύκητα, αλλά τα αντιμυκητιασικά συμπληρώματα μπορούν επίσης να ενισχύσουν πραγματικά την άμυνα του οργανισμού σας κατά της Candida.
Κατά την τελευταία δεκαετία, οι ζυμομύκητες όπως η Candida albicans έχουν αρχίσει να αναπτύσσουν μια ανθεκτική ανοσία ενάντια στις συνταγογραφούμενες αντιμυκητιασικές θεραπείες, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να στρέφονται όλο και περισσότερο στις φυτικές μεθόδους, οι οποίες όχι μόνο τείνουν να έχουν λιγότερες παρενέργειες, αλλά είναι πολύ πιο αποτελεσματικά.
Ποια είναι, όμως, τα κορυφαία αντιμυκητιασικά συμπληρώματα που πρέπει να εντάξετε στη διατροφή σας, προκειμένου να μην κινδυνεύετε από την υπερανάπτυξη του μύκητα Candita;
Καπρυλικό οξύ
Το έλαιο καρύδας αποτελείται από τρία λιπαρά οξέα: το καπρικό, το καπρυλικό και το λαυρικό οξύ. Από αυτά, το καπρυλικό οξύ είναι το πιο σημαντικό, καθώς μπορεί να επαναφέρει τα έντερα σε υγιή κατάσταση και να βοηθήσει στην αποτροπή της εκ νέου ανάπτυξης αποικιών Candida.
Μάλιστα, μελέτες έχουν δείξει ότι η δραστικότητα του καπρυλικού οξέος είναι παρόμοια με τα συνταγογραφούμενα αντιμυκητιασικά, παρεμβαίνοντας στα τοιχώματα των κυττάρων του μύκητα Candida.
Η αλληλουχία του οξέος μπορεί να διεισδύσει σχετικά εύκολα στο κυτταρικό τοίχωμα του ζυμομύκητα και να ενσωματωθεί στη μεμβράνη του, προκαλώντας τη ρήξη και την καταστροφή του.
Ενδεκυλενικό οξύ
Το ενδεκυλενικό οξύ είναι μια λιγότερο γνωστή θεραπεία για τοπικές λοιμώξεις που σχετίζονται με τον Candida, αλλά τα τελευταία χρόνια γίνεται όλο και πιο δημοφιλής.
Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα ακόρεστο λιπαρό οξύ που προέρχεται από το καστορέλαιο, το οποίο ανακαλύφθηκε το 1877, όταν οι επιστήμονες απέσταξαν τα υποπροϊόντα του.
Από τότε, το ενδεκυλενικό οξύ έχει αναγνωριστεί ως ένας ισχυρός αντιμυκητιασικός παράγοντας που μπορεί να βοηθήσει με επίμονες λοιμώξεις που σχετίζονται με τον ζυμομήκυτα Candida, όπως το «πόδι των αθλητών» και η εντερική υπερανάπτυξη του Candida.
Μάλιστα, ορισμένες μελέτες έχουν αποδείξει ότι το συγκεκριμένο οξύ είναι περίπου έξι φορές πιο αποτελεσματικό από το καπρυλικό.
Εκχύλισμα φύλλων ρίγανης
Πολυάριθμες μελέτες έχουν αναφέρει την ικανότητας του εκχυλίσματος των φύλλων της ρίγανης να καταπολεμά τις λοιμώξεις του Candida.
Το έλαιο ρίγανης περιέχει δύο φυσικούς αντιμικροβιακούς παράγοντες, την καρβακρόλη και τη θυμόλη, παράγοντες που δραστηριοποιούνται για την καταπολέμηση της υπερανάπτυξης των μυκήτων, αντιδρώντας στην κυκλοφορία τους στο αίμα σας.
Άλλες μελέτες αναφέρουν ότι καθένα από τα κύρια συστατικά του εκχυλίσματος ρίγανης έχει ισχυρή αντιμυκητιακά, περιλαμβάνοντας επίσης τερπενοειδείς φαινόλες και ευγενόλη, οι οποίες είναι αποτελεσματικές όχι μόνο στη θανάτωση των πλαγκτονικών κυττάρων αλλά και των βιοφίλμ της candida albicans.
Βερβερίνη
Η βερβερίνη είναι το δραστικό συστατικό της βατόμουρου και των σταφυλιών, που έχει πλήθος ισχυρών θεραπευτικών δράσεων ως αντιμικροβιακός και αντιμυκητιασικός παράγοντας.
Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η βερβερίνη έχει αντιμυκητιασική δράση κατά διαφόρων τύπων ζυμομυκήτων, συμπεριλαμβανομένης του ανθεκτικής στα αντιμυκητιασικά φάρμακα Candida. Όταν οι ερευνητές επεξεργάστηκαν ανθεκτικά στα αντιμυκητιασικά ανθεκτικά δείγματα με βερβερίνη, παρατήρησαν ότι είχε σκοτώσει σκότωσε τα κύτταρα του ζυμομύκητα, διασπώντας το πλάσμα και τις μιτοχονδριακές μεμβράνες του.
Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η βερβερίνη είναι η ενεργοποίηση ενός ενζύμου μέσα στα κύτταρα του σώματός μας που ονομάζεται κινάση πρωτεΐνης ενεργοποιούμενης με AMP (AMPK). Αυτό το ένζυμο ρυθμίζει τον μεταβολισμό και έχει σημαντική επίδραση στο ανοσοποιητικό μας σύστημα και στον τρόπο με τον οποίο το σώμα μας καταπολεμά τις ασθένειες.
Η βερβερίνη μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως ουσία για την ενίσχυση του ανοσοποιητικό, για τη θεραπεία του κρυολογήματος και της γρίπης, καθώς και για την επιτάχυνση της ανάρρωσης από τη μόλυνση. Η ικανότητά της να ενεργοποιεί τα μακροφάγα (λευκά αιμοσφαίρια) έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει το συνολικό αμυντικό σύστημα του οργανισμού, επιτρέποντάς του να καταπολεμήσει όχι μόνο τη λοίμωξη από Candida αλλά και άλλα παθογόνα.
Εκχύλισμα σκόρδου
Το σκόρδο είναι ένα από τα πιο ερευνημένα βότανα στον κόσμο και ένα από τα πιο ισχυρά!
Ένας από τους σημαντικότερους αντιμυκητιασικούς παράγοντες του σκόρδου είναι το αγιοένιο, μια οργανοθειούχο ένωση που έχει αποδειχθεί ότι σκοτώνει μια ποικιλία μυκητιασικών λοιμώξεων. Το αχοένιο σχηματίζεται από μια ένωση που ονομάζεται αλλικίνη και την αλλινάση, που δημιουργείται όταν το σκόρδο ψιλοκόβεται ή συνθλίβεται.
Πολλές έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι το αγιοένιο έχει την ισχυρότερη δράση από όλες τις ενώσεις του σκόρδου στην αναστολή της ανάπτυξης του Candida albicans.
Μια μελέτη έδειξε ότι το σκόρδο ανέστειλε σημαντικά την ανάπτυξη του μύκητα, όταν τα δείγματα της νόσου υποβλήθηκαν σε επεξεργασία με υδατικό εκχύλισμα σκόρδου. Παρόλο που οι αντιμυκητιασικές ιδιότητες του αγιοένιο είναι καλά τεκμηριωμένες, ο ακριβής μηχανισμός δράσης του δεν είναι τόσο σαφής.
Εκχύλισμα φύλλων ελιάς
Το εκχύλισμα φύλλων ελιάς, το οποίο προέρχεται από τα σκουροπράσινα φύλλα του δέντρου, περιέχει ένα δραστικό συστατικό που ονομάζεται ελαιοευρωπαΐνη.
Έρευνες έχουν δείξει ότι η ελαιοευρωπαΐνη έχει μια σειρά από ιδιότητες για την υγεία ως αντιμικροβιακό, αντιμυκητιασικό, αντιοξειδωτικό, αντιφλεγμονώδες, αντι-αθηρογόνο και αντι-ιικό, καθώς εκτός από φυσικό και αποτελεσματικό αντιμυκητιακό, το εκχύλισμα φύλλων ελιάς έχει αποδειχθεί ότι έχει αντιπαρασιτικές ιδιότητες.
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ