Οι πατάτες της είναι οι πλέον διάσημες στην Ελλάδα και πασίγνωστες στο εξωτερικό.
Γιατί οι πατάτες Νάξου έχουν αποκτήσει αυτή τη φήμη;
Η Νάξος είναι το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων με τεράστια ιστορία μιας και κατοικείται αδιάκοπα από τα προϊστορικά χρόνια.
Εκτός από τις καταπληκτικές της παραλίες, τα τυροκομικά προϊόντα και τα διάσημα μάρμαρά της, έχει τις πιο διάσημες πατάτες στην Ελλάδα.
Η καλλιέργεια της πατάτας στη Νάξο ξεκίνησε το 1700.
Περίπου στο 1830 η καλλιέργειά της εξαπλώθηκε στην πεδινή Νάξο και η πατάτα αποτέλεσε ένα από τα βασικότερα προϊόντα του νησιού, συμβάλλοντας σημαντικά στην οικονομία του.
Το 1950 έγινε το επίσημο κέντρο παραγωγής πατατόσπορου στην Ελλάδα.
Τι κάνει τις πατάτες της Νάξου τις πιο γνωστές και μοναδικά γευστικές;
Το έδαφος της Νάξου είναι ιδιαίτερα εύφορο υπεργείως και υπογείως και σε μεγάλες ποσότητες.
Οι κλιματολογικές συνθήκες του νησιού ευνοούν ιδιαίτερα την παραγωγή της πατάτας.
Η πατάτα παράγεται κυρίως στα πεδινά, παραθαλάσσια χωράφια με παραδοσιακό τρόπο λίπανσης εδώ και δεκαετίες.
Όπως παρατηρήθηκε οι πατάτες αυξήθηκαν εκεί όπου οι αγελάδες έβοσκαν, ενώ η κοπριά των ζώων έκανε το έδαφος πιο γόνιμο και τις πατάτες πιο μεγάλες και γευστικές.
Στο Γλινάδο και σ’ άλλα Λιβαδοχώρια παράγονται γύρω στους 8.000 τόνους πατάτας.
Τα οφέλη της πατάτας αναρίθμητα καθώς είναι πηγή καλίου και μαγγανίου, βιταμίνης C και Β6, περιέχει ίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες, είναι θρεπτική, μειώνει την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη και βοηθά στην πρόληψη του διαβήτη.
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ