Το Μεγάλο Σάββατο πλησιάζει και τι καλύτερο από τη γευστικότατη μαγειρίτσα που θα καταπλήξει τους αγαπημένους σας;
Μετά τα μεσάνυχτα και το πρώτο «Χριστός Ανέστη», οι πιστοί μεταφέρουν το Άγιο Φως στο σπίτι τους, όπου αφού κάνουν το σημάδι του σταυρού με τον καπνό του κεριού στο πάνω μέρος της πόρτας, ανάβουν το καντήλι που έχουν στα εικονίσματα του σπιτιού.
Μεγάλος πρωταγωνιστής στο πασχαλινό τραπέζι το βράδυ της Ανάστασης είναι αναμφίβολα η μαγειρίτσα είτε στην παραδοσιακή της μορφή είτε σε άλλες εκδοχές της, εξίσου, όμως, γευστικές.
Πλούσια παραδοσιακή μαγειρίτσα
- 1 συκωταριά και 1 αντεριά
- 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια
- 8 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 2 μέτρια μαρούλια χοντροκομμένα
- ½ ματσάκι ψιλοκομμένος άνηθος
- 2 φλ. νερό ή ζωμός (λαχανικών ή κρέατος)
- 1/3 φλ. ρύζι (καρολί ή νυχάκι)
Εκτέλεση:
1. Πλένουμε πολύ καλά τα έντερα και τη συκωταριά και τα ζεματίζουμε σε βραστό νερό για 15 λεπτά.
2. Στραγγίζουμε τα εντόσθια και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
3. Στη συνέχεια, τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια.
4. Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε λάδι (να έχει καλυφθεί καλά ο πάτος του σκεύους) και τσιγαρίζουμε τα ξερό κρεμμύδι, το λευκό μέρος από τα φρέσκα κρεμμυδάκια και, αμέσως μετά, προσθέτουμε τα εντόσθια.
5. Τσιγαρίζουμε για 10 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά για να μη κολλήσουμε και προσθέτουμε το νερό (ή τον ζωμό) και σιγοβράζουμε για 15 – 20 λεπτά.
6. Αφού μαλακώσουν τα εντόσθια, προσθέτουμε το μαρούλι και το ρύζι, τα ψιλοκομμένα φύλλα από τα κρεμμυδάκια και βράζουμε για άλλα 15 λεπτά.
7. Στο τέλος, ρίχνουμε τον ψιλοκομμένο άνηθο, αλάτι και πιπέρι.
Μαγειρίτσα με μανιτάρια
Υλικά:
- 500 γρ. λευκά μανιτάρια
- 1 κρεμμύδι
- 4 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 100 γρ. ρύζι γλασέ (ή νυχάκι)
- 1 λίτρο ζωμό λαχανικών
- 150 γρ. μαρούλι
- αλάτι/πιπέρι
Εκτέλεση:
1. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το λευκό μέρος από τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το σκόρδο και τα ρίχνουμε σε κατσαρόλα που έχουμε καλύψει τον πάτο της με λάδι.
2. Κόβουμε σε μικρά κομμάτια τα μανιτάρια και τα τσιγαρίζουμε σε δόσεις για 8 λεπτά κάθε φορά.
3. Προσθέτουμε το νερό, αλάτι και πιπέρι και το ρύζι και βράζουμε με κλειστό καπάκι για 15 λεπτά σε χαμηλή φωτιά.
4. Μετά από 15 λεπτά, προσθέτουμε το μαρούλι, το οποίο έχουμε ψιλοκόψει μαζί με το πράσινο μέρος από τα κρεμμυδάκια.
5. Βράζουμε για 5-10 λεπτά, μέχρι να δούμε ότι έχει μαλακώσει το ρύζι.
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ