Το Πάσχα πλησιάζει και τι καλύτερο από πεντανόστιμα τσουρέκια, γευστικότατη μαγειρίτσα και καλοψημένο σουβλιστό κοκορέτσι που θα καταπλήξουν τους αγαπημένους σας;
Πάμε να δούμε, λοιπόν, τις καλύτερες συνταγές για τσουρέκι, μαγειρίτσα και κοκορέτσι, για να φτιάξετε ένα πλούσιο πασχαλινό τραπέζι που θα ενθουσιάσουν μικρούς και μεγάλους!
Πολίτικα τσουρέκια με ίνες
Υλικά:
- 1 κ. αλευρί γ.ο.χ.
- 6 αυγά
- 150 γρ. βούτυρο (φρέσκο ή φυτικό)
- 100 γρ. μαγιά
- 300 γρ. ζάχαρη
- 1 κ.γλ. μαστίχα
- 1 φλ. γάλα
- 1/2 κ.γλ. μαχλέπι και κακουλέ
- 1 πρ. αλάτι
Εκτέλεση:
1. Λιώνουμε τη μαγιά σε χλιαρό γάλα, προσθέτουμε ένα φλιτζάνι αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένας ομογενοποιημένος χυλός.
2. Σκεπάζουμε και αφήνουμε το μίγμα να φουσκώσει για 30 λεπτά σε ζεστό σημείο.
3. Σε λεκάνη ανακατεύουμε το αλεύρι με τη μαστίχα, το μαχλέπι και το κακουλέ και προσθέτουμε τα αυγά, τη ζάχαρη, το βούτυρο που έχουμε λιώσει και το μίγμα της μαγιάς.
4. Ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι να γίνει μια μαλακιά ζύμη, σκεπάζουμε και αφήνουμε για τουλάχιστον 2 ώρες σε ζεστό σημείο για να διπλασιαστεί σε όγκο.
5. Πλάθουμε τα τσουρέκια σε πλεξούδες ή σε σαλιγκαράκια και αλείφουμε με διαλυμένο σε λίγο νερό κρόκο αυγού και, στη συνέχεια, πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ .
6. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 30 λεπτά .
Πλούσια παραδοσιακή μαγειρίτσα
- 1 συκωταριά και 1 αντεριά
- 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια
- 8 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 2 μέτρια μαρούλια χοντροκομμένα
- ½ ματσάκι ψιλοκομμένος άνηθος
- 2 φλ. νερό ή ζωμός (λαχανικών ή κρέατος)
- 1/3 φλ. ρύζι (καρολί ή νυχάκι)
Εκτέλεση:
1. Πλένουμε πολύ καλά τα έντερα και τη συκωταριά και τα ζεματίζουμε σε βραστό νερό για 15 λεπτά.
2. Στραγγίζουμε τα εντόσθια και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
3. Στη συνέχεια, τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια.
4. Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε λάδι (να έχει καλυφθεί καλά ο πάτος του σκεύους) και τσιγαρίζουμε τα ξερό κρεμμύδι, το λευκό μέρος από τα φρέσκα κρεμμυδάκια και, αμέσως μετά, προσθέτουμε τα εντόσθια.
5. Τσιγαρίζουμε για 10 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά για να μη κολλήσουμε και προσθέτουμε το νερό (ή τον ζωμό) και σιγοβράζουμε για 15 – 20 λεπτά.
6. Αφού μαλακώσουν τα εντόσθια, προσθέτουμε το μαρούλι και το ρύζι, τα ψιλοκομμένα φύλλα από τα κρεμμυδάκια και βράζουμε για άλλα 15 λεπτά.
7. Στο τέλος, ρίχνουμε τον ψιλοκομμένο άνηθο, αλάτι και πιπέρι.
Σουβλιστό και τραγανιστό κοκορέτσι
- 2 1/2 κιλά συκωταριά
- 3 κιλά εντεράκια
- 100 γρ. λευκό ξύδι
- Δεντρολίβανο
- χυμός από 2 λεμόνια
- 30 γρ. αλάτι
- 7 γρ. πιπέρι
- 4 σκελίδες σκόρδο
- 60 γρ. λάδι
- 80 γρ. βούτυρο
- 4 κλωνάρια δεντρολίβανο
Εκτέλεση:
1. Πλένουμε πολύ καλά τα έντερα και τη συκωταριά.
2. Τα βάζουμε σε μπολ, προσθέτουμε το ξίδι και 1 κ.σ. αλάτι και ανακατεύουμε.
3. Σκεπάζουμε το μπολ και αφήνουμε στο ψυγείο για 1 – 2 ώρες. Μετά, τα σουρώνουμε, τα ξεπλένουμε και τα αφήνουμε να στραγγίσουν.
4. Αφού ξεχωρίσουμε τη συκωταριά, τη κόβουμε σε κομμάτια 3 εκ. και τα βάζουμε σε ένα μπολ.
5. Προσθέτουμε το δεντρολίβανο, το αλάτι και το πιπέρι, το ψιλοκομμένο σκόρδο, τον χυμό από 2 λεμόνια και το λάδι.
6. Αφήνουμε τα εντόσθια να μαριναριστούν στο ψυγείο για 1 – 2 ώρες.
7. Στη σούβλα, αρχίζουμε να περνάμε εναλλάξ τα κομμάτια της συκωταριάς, ξεκινώντας από την καρδιά.
8. Εάν έχουμε μπόλια, τυλίγουμε το κοκορέτσι και δένουμε την άκρη από το έντερο πάνω στη σούβλα, τυλίγοντας 3 – 4 λωρίδες κάθετα για να μην μπουν τα έντερα ανάμεσα στα κομμάτια της συκωταριάς.
9. Καλύπτουμε όλη τη συκωταριά, μέχρι να τελειώσουν τα έντερα και τυλίγουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο, αφού πρώτα προσθέσουμε το υπόλοιπο λάδι, το βούτυρο, τα κλωνάρια δεντρολίβανου, το αλάτι και το πιπέρι.
10. Ψήνουμε για 2,5 ώρες σκεπασμένο και άλλη 1,5 χωρίς το αλουμινόχαρτο.
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ