Το ρόδι είναι ένα από τα superfood, το οποίο θα πρέπει να αποτελεί μέρος της εβδομαδιαίας διατροφής μας, γιατί – εκτός από την ευχάριστη γεύση του – κρύβει πολυάριθμες ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία μας, τις οποίες, ίσως λίγοι γνωρίζουν.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, πρόκειται για ένα φρούτο το οποίο περιέχει πολλές βιταμίνες, μεταξύ των οποίων βιταμίνη Α και η βιταμίνη C, ασβέστιο και σίδηρο, σε μικρότερες, όμως, ποσότητες. Μάλιστα, το ρόδι αποτελεί τρόφιμο που μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους και στη διατήρησή μας σε υγιή κατάσταση, έχοντας λίγες θερμίδες.
Μερικοί από τους λόγους που θα πρέπει να σας κάνουν να το εντάξετε στο εβδομαδιαίο σας διαιτολόγιο είναι οι εξής:
1. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά:
Τα ρόδια θεωρούνται «εργοστάσια» παραγωγής αντιοξειδωτικών, καθώς περιέχουν ανθοκυανίνες, τανίνες και ελλαγικό οξύ, τα οποία συμβάλλουν στην προστασία του οργανισμού από πολλές ασθένειες.
Μελέτες έχουν δείξει ότι τα ρόδια μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής και του στρες, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από χρόνιες ασθένειες, όπως ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις.
Μάλιστα, οι αντιοξειδωτικές του ιδιότητες φαίνεται να είναι 3 φορές ισχυρότερες από το κόκκινο κρασί και το πράσινο τσάι.
2. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C
Τα ρόδια είναι μια μεγάλη πηγή βιταμίνης C, η οποία είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για ένα υγιές δέρμα, το ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα και γενικότερα την καλή υγεία.
Σύμφωνα με τους γιατρούς, βοήθα επίσης στην προστασία των κυττάρων από τη φθορά και είναι απαραίτητο για την παραγωγή κολλαγόνου, το οποίο βοηθάει να διατηρείται το δέρμα λαμπερό και νεανικό.
3. Βελτιώνει την πέψη
Τα ρόδια περιέχουν υψηλά επίπεδα φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στη διατήρηση του πεπτικού σας συστήματος και την εύρυθμη λειτουργία του.
Έτσι, οι φυτικές ίνες του βοηθούν στην κινητικότητα του εντέρου και μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της δυσκοιλιότητας, ενώ σύμφωνα με μελέτες προκαλεί αίσθημα κορεσμού, αποτρέποντας τις συχνές λιγούρες.
4. Αποτρέπει την αναιμία
Άλλος ένας λόγος που το ρόδι θεωρείται «βασιλιάς» των superfood είναι το γεγονός ότι αποτελεί καλή πηγή σιδήρου, ο οποίος είναι απαραίτητος για την παραγωγή αιμοσφαιρίνης.
Η αιμοσφαιρίνη βοηθά στη διαδικασία οξυγόνωσης των κυττάρων, αποτρέποντας την εμφάνιση αναιμίας ,και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος σε όλο το σώμα.
5. Αποτελεί σύμμαχος της καρδιάς
Τα ρόδια είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, οι οποίες έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης και τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.
Η κατανάλωση ροδιών μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς σας και μπορεί ακόμη και να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου.
Παράλληλα, πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι ο χυμός του ροδιού μειώνει τον βήχα, ενώ η μεγάλη ποσότητα των φυτοοιστρογόνων που περιέχει προστατεύουν τα μαλλιά και τα νύχια.
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ