Τη μνήμη του Αγίου Φανουρίου τιμά στις 27 Αυγούστου η Εκκλησία, με τις νοικοκυρές να τηρούν το έθιμο της φανουρόπιτας.
Σύμφωνα με το έθιμο, οι φανουρόπιτες αρχικά ευλογούνται από την εκκλησία και αμέσως μετά μοιράζονται στη γειτονιά, με τους πιστούς να πιστεύουν ότι μ’ αυτόν τον τρόπο ο Άγιος θα φανερώσει ό,τι επιθυμεί και έχει «μελετήσει».
Η φανουρόπιτα φτιάχνεται παραδοσιακά λίγες ημέρες πριν από τη γιορτή και περιλαμβάνει πάντα 7 ή 9 υλικά.
Πώς μπορείτε, όμως, να φτιάξετε εύκολα και γρήγορα τη δική σας φανουρόπιτα;
ΥΛΙΚΑ
- 400 γρ αλεύρι που φουσκώνει
- 250 γρ ζάχαρη άχνη
- 200 γρ ηλιέλαιο
- 250 γρ χυμό πορτοκάλι
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 1 κτγ κανέλα
- 1/4 κτγ γαρίφαλο
- 2 βανιλίνες
- 60 γρ καρύδια
- 50 γρ σταφίδες+1 κτσ αλεύρι που φουσκώνει
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε μπολ ρίχνουμε τον χυμό πορτοκάλι, το ηλιέλαιο, το ξύσμα πορτοκάλι, την κανέλα, τις βανιλίνες, το γαρίφαλο, τη ζάχαρη άχνη και ανακατεύουμε με ένα σύρμα.
- Προσθέτουμε το αλεύρι που φουσκώνει και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα λείο μείγμα.
- Ρίχνουμε τα καρύδια και μέσα στις σταφίδες προσθέτουμε 1 κ.σ. αλεύρι που φουσκώνει ανακατεύοντας μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μίγμα.
- Προσθέτουμε και τις σταφίδες μέσα στο μείγμα και με το σύρμα συνεχίζουμε να ανακατεύουμε.
- Σε μια φόρμα 26 εκ. βάζουμε μια λαδόκολλα στον πάτο και αλείφουμε με πινέλο όλο το εσωτερικό της φόρμας με ηλιέλαιο.
- Προσθέτουμε 1 κ.σ. αλεύρι πασπαλίζοντας το να κολλήσει σε όλη τη φόρμα και αυτό που περισσεύει το ρίχνουμε μέσα στο μείγμα.
- Ρίχνουμε το μίγμα στη φόρμα και χτυπάμε 2-3 φορές πάνω στον πάγκο.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις για 55-60 λεπτά στους 180 βαθμούς.
- Αφού κρυώσει τελείως, πασπαλίζουμε με ζάχαρη, δίνοντας ότι σχέδιο μας αρέσει.
Ακολούθησε το mynews.gr στο Google News για να ενημερώνεσαι άμεσα για όλες τις ειδήσεις και την έκτακτη επικαιρότητα από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ