Κορυφώνονται σε όλη την Ελλάδα οι κινητοποιήσεις των αγροτών, οι οποίοι παραμένουν αμετακίνητοι στις θέσεις τους και τα αιτήματά τους απέναντι στην κυβέρνηση.
Ενόψει, μάλιστα, των σημερινών (1/2) εγκαινίων της Agrotica, εκατοντάδες τρακτέρ αναμένεται να εισέλθουν στη Θεσσαλονίκη και να δώσουν το παρών στην αγροτική έκθεση.
Οι αγρότες είναι απογοητευμένοι σχετικά με την κατάσταση του κλάδου τους και επικρατεί απόγνωση για το μέλλον.
Ενδεικτική είναι η εικόνα στο Δερβένι, όπου αγρότες τοποθέτησαν φέρετρο πάνω σε τρακτέρ.
«Αυτό είναι το μέλλον μας», δηλώνει χαρακτηριστικά αγρότης του συγκεκριμένου μπλόκου.
«Η ΚΑΠ που αποφασίστηκε πριν δύο χρόνια και την ψήφισε και ο Πρωθυπουργός, μας οδήγησε σε αυτό», πρόσθεσε.
«Απόβαση» με τρακτέρ στην Agrotica
Ενημέρωσαν, μάλιστα, για την πρόθεσή τους να κατέβουν με τα τρακτέρ στην Agrotica, από την Τρίτη (30/1) με μηχανοκίνητη, δηλαδή πορεία, στα εγκαίνια της Έκθεσης και να παραμείνουν στην πόλη για 4 ολόκληρες μέρες.
Αντιπροσωπεία αγροτών από την Κεντρική Μακεδονία βρέθηκε την Τρίτη στο Αστυνομικό Μέγαρο για να συναντήσει την ηγεσία της Αστυνομικής Διεύθυνσης, η οποία έδωσε την έγκριση για την έλευση των 300 οχημάτων.
Επίσης, οι αγρότες από την Κεντρική Μακεδονία σκοπεύουν να συντάξουν υπόμνημα και να το παραδώσουν στο Γραφείο του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη Θεσσαλονίκη, ζητώντας συνάντηση μαζί του.
Επιδιώκουν άμεση επίλυση των θεμάτων τους, ενώ αναμένεται βεβαίως και η στάση της Αστυνομίας στις προθέσεις τους…
Μέχρι τις 10.30 το πρωί, τα 300 τρακτέρ θα φτάσουν στην πόλη από τρεις διαφορετικές κατευθύνσεις…
- Aπό το λιμάνι,
- το Δερβένι και τα
- Μουδανιά…
Οι αγρότες θα έχουν τοποθετηθεί και θα έχουν σταθμεύσει επάνω στο πεζοδρόμιο, στο Νότιο Τόξο της ΔΕΘ, όπου και θα παραμείνουν καθ’ όλη τη διάρκεια της Agrotica, ήτοι μέχρι και τις 4 Φεβρουαρίου.
Εξήγησε η επιτροπή δε ότι η τοποθέτησή τους θα γίνει με τέτοιο τρόπο, ώστε «να υπάρχει ελεύθερη δίοδος προκειμένου να περνούν οι επισκέπτες της έκθεσης και όχι μόνο», όπως εξηγεί μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγρότης από τον Λαγκαδά, Κώστας Χατζηπαραδείσης.
Στόχος τους είναι να στείλουν ηχηρό μήνυμα προς το πολιτικό σύστημα της Ελλάδας, αλλά και το κέντρο αποφάσεων στις Βρυξέλλες, ότι ο πρωτογενής τομέα «πεθαίνει» και η επισιτιστική ασφάλεια και επάρκεια των ευρωπαίων καταναλωτών, τίθεται πλέον υπό αμφισβήτηση, εξηγεί ο ίδιος.