Τον αναβαθμισμένο ενεργειακό ρόλο της Ελλάδας σφραγίζει η άφιξη στην Αλεξανδρούπολη του ειδικά διαμορφωμένου δεξαμενόπλοιου -μήκους περίπου 300 μέτρων- της Gastrade, της υπεράκτιας μονάδας αποθήκευσης και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου, που μετασκευάστηκε σε FSRU στο ναυπηγείο Seatrium στη Σιγκαπούρη.
Έτσι, η Αλεξανδρούπολη καθίσταται γεωστρατηγικός ενεργειακός κόμβος και παράγοντας ενεργειακής σταθερότητας για τα Βαλκάνια και την Ευρώπη συνολικότερα.
Η πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου FSRU, που έχει ονομαστεί Alexandroupolis απέπλευσε από το αγκυροβόλιο της Σιγκαπούρης στις 26 Νοεμβρίου και ξεκίνησε το ταξίδι της, αφού ολοκληρώθηκε η σχεδόν 10μηνη μετατροπή στο ναυπηγείο Seatrium.
Το FSRU θα είναι μόνιμα αγκυροβολημένο 17 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, απέναντι από τη Μάκρη, μέσω ενός συστήματος πρόσδεσης 12 σημείων. Στη συνέχεια, θα συνδεθεί με τον υποθαλάσσιο και χερσαίο αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου υψηλής πίεσης, ο οποίος, μόλις τεθεί σε λειτουργία, θα παραδίδει φυσικό αέριο στο Ελληνικό Σύστημα Μεταφοράς (NNGTS) και μετά στους τελικούς καταναλωτές σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Σκόπια, Σερβία και περαιτέρω στη Μολδαβία και την Ουκρανία στα ανατολικά και την Ουγγαρία και τη Σλοβακία στα δυτικά.
Ο τερματικός σταθμός, μετά την ολοκλήρωση όλων των δραστηριοτήτων δοκιμών, προγραμματίζεται να λειτουργήσει εμπορικά το πρώτο τρίμηνο (αρχές Μαρτίου) του 2024.
«Σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια της ΝΑ Ευρώπης»
«Η εμπορική συλλογιστική, που υποστηρίζει την ανάπτυξη του συγκεκριμένου τερματικού, είναι κυρίως να είναι εξαγωγικό, αλλά ένα σημαντικό ποσοστό ταυτόχρονα διοχευτεύεται στην εσωτερική αγορά», δήλωσε στο Euronews ο επίκουρος καθηγητής Γεωπολιτικής & Ενεργειακής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Θεόδωρος Τσακίρης.
«Στην περίπτωση της Ελλάδας ανοίγει μια δεύτερη μονάδα επαναεριοποίησης φυσικού αερίου, η οποία θα έχει δυναμικότητα περίπου 5,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου το χρόνο. Η αντίστοιχη μονάδα που λειτουργεί από το 2000 περίπου στην περιοχή της Αττικής, η Ρεβυθούσα, έχει δυναμικότητα 6,2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.
Οι δύο αυτές μονάδες συνδυαστικά μπορούν να επιτρέψουν την πλήρη απεξάρτηση της ενεργειακής κατανάλωσης στο κομμάτι του φυσικού αερίου σε ό,τι αφορά την εισαγωγή μέσω αγωγών. Αλλά κανένας δεν θέλει να πάρει ακόμα μια τέτοια λύση ειδικά, όταν δεν υπάρχουν μακροπρόθεσμα συμβόλαια εμπορίας υγροποιημένου φυσικού αερίου», ανέφερε ο κ. Τσακίρης, ενώ σχετικά με την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης υποστήριξε ότι έχει σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια κυρίως της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, διότι δίνει τη δυνατότητα στις χώρες που βρίσκονται στο δίκτυο βόρεια της Ελλάδας να μπορούν να συνδεθούν με ροές φυσικού αερίου που είναι εναλλακτικές ως προς τη Ρωσία.
Το έργο αυτό είναι, παράλληλα, βαρύνουσας σημασίας και για την Θράκη, περιοχή κρίσιμη για την Ελλάδα, προσθέτοντάς της γεωπολιτικό βάρος.
«Ο,τιδήποτε αυξάνει την γεωπολιτική σημασία της ελληνικής Θράκης και μπορεί να λειτουργήσει ως διπλωματική ασπίδα σε αναθεωρητικούς σχεδιασμούς, οι οποίοι προέρχονται κατά πάγιο τρόπο από την Τουρκία είναι θετικό», τόνισε -μεταξύ άλλων- ο καθηγητής Γεωπολιτικής & Ενεργειακής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας στο Euronews.