Σε εσωτερική κάθαρση με τη μετακίνηση 10 αξιωματικών από κεντρικές υπηρεσίες ασφαλείας – εντός κι εκτός Αττικής – σε αστυνομικά τμήματα προχωρεί τα τελευταία 24ωρα, χωρίς οποιαδήποτε δημόσια αναφορά, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Σύμφωνα με τα όσα καταγράφει το lawandorder, οι μετακινήσεις αυτές από νευραλγικές υπηρεσίες που ερευνούν τη δράση των εγκληματικών οργανώσεων φαίνεται να προχώρησαν με βάση άγνωστους φακέλους της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. και της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, από πληροφορίες που βρίσκονται στη διάθεση των επιτελών της λεωφόρου Κατεχάκη καθώς και από αναφορές για την εμπλοκή ορισμένων εκ των συγκεκριμένων ενστόλων (σ.σ. ήταν την κρίσιμη περίοδο αποσπασμένοι στην ΕΥΠ) στην υπόθεση των υποκλοπών.
Είναι, δε, εντυπωσιακό ότι αρκετοί από τους μετατεθέντες αξιωματικούς είχαν πρόσφατες σημαντικές επιτυχίες στην εξάρθρωση καρτέλ ναρκωτικών, σε συλλήψεις εμπλεκομένων σε «ροζ» κυκλώματα, ενώ ορισμένοι ασχολούνταν με τη δράση των χούλιγκαν και άλλοι είχαν πολυετή υπηρεσία σε τουριστικά νησιά των Κυκλάδων.
Οι μεταθέσεις
Μάλιστα, δεν μπορεί να αποκλεισθούν και άλλες «σιωπηρές» μεταθέσεις στελεχών, με στοιχεία που ενδέχεται να προκύψουν από την εν εξελίξει έρευνα για τη δράση της εγχώριας και της ρωσικής μαφίας αλλά και από ευρήματα σε κατασχεθέντα κινητά ελλήνων ποινικών.
Αλλωστε, στην τελική φάση της βρίσκεται η δικαστική έρευνα για φαινόμενα διαφθοράς σε υψηλά κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ. και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες της Κατεχάκη, η οποία ξεκίνησε πριν από έναν χρόνο με βάση στοιχεία που αντλήθηκαν από τα κινητά δολοφονηθέντων ιδιωτών.
Από την πλευρά τους, πάντως, ορισμένοι από τους εσχάτως μετακινούμενους αξιωματικούς κάνουν λόγο για «αδικία» σε βάρος τους, σημειώνοντας πως «οι υπαινιγμοί που διατυπώνονται είναι αστήρικτοι» και ότι έχουν ήδη δώσει πειστικές εξηγήσεις σε ερωτήματα που έχουν τεθεί επί συγκεκριμένων επιλογών τους για την περιουσιακή κατάστασή τους κ.ο.κ..
Οπως φαίνεται από τις επιλογές του, ωστόσο, πρωταρχικός στόχος του νέου υπουργού Προστασίας του Πολίτη φαίνεται να είναι η εξάλειψη των όποιων εστιών διαφθοράς και τοξικότητας στο εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ.
Συνεπώς, πέρα από τις βαθιές τομές σε ανώτατο επίπεδο (σ.σ. απομακρύνθηκε το 80% των κορυφαίων στελεχών στις πρόσφατες κρίσεις) προχώρησε σε «προληπτικού» τύπου μεταθέσεις, ύστερα από πληροφορίες προερχόμενες από πολλές διαφορετικές πηγές «για συσχέτισή τους με ποινικούς, προσφορά κάλυψης σε ύποπτες δραστηριότητες, εμπλοκή τους σε περίεργες συναλλαγές και άλλα σχετικά».
Αυτές οι πληροφορίες, μάλιστα, έχουν διακινηθεί και στο παρελθόν, όμως, τώρα ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης εμφανίζεται αποφασισμένος να προχωρήσει σε ριζικές λύσεις, διαλύοντας τις «σκιές» πάνω από κρίσιμες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ.
Ετσι, λοιπόν, στον απόηχο της αποκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών το καλοκαίρι του 2022, σε αστυνομικά τμήματα – κυρίως του Πειραιά και της Δυτικής Αττικής – μετατέθηκαν αστυνομικοί που είχαν μετακινηθεί από την ΕΥΠ σε κεντρικές υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ.
Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν κατατεθεί στις δικαστικές αρχές, μία ομάδα έξι-επτά αποσπασμένων ένστολων, υπό τις κατευθύνσεις γυναίκας αξιωματικού, υποβοηθούσαν στη συγκέντρωση δεδομένων από τις υποκλοπές, μέσω του παράνομου λογισμικού Predator.
Ορισμένοι από αυτούς εν συνεχεία επέστρεψαν σε υπηρεσίες της Ασφάλειας Αττικής που ερευνούσαν τη δράση των συμμοριών και πλέον μετακινούνται σε περιφερειακά αστυνομικά τμήματα ή άλλες υπηρεσίες.
Το ίδιο συνέβη με τρεις-τέσσερις ακόμη αξιωματικούς, για τους οποίους υπήρχαν για μεγάλο διάστημα ενδείξεις ότι σχετίζονται με κυκλώματα trafficking και εκμετάλλευσης οίκων ανοχής, με την προστασία λαθρεμπόρων καυσίμων, καθώς και ότι έχουν ύποπτες επαφές με έλληνες και αλλοδαπούς κακοποιούς.
Ακόμη, μετακινήθηκαν στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. με θητεία στις Κυκλάδες ή σε υπηρεσία που ασχολείται με τη δράση των χούλιγκαν.
Το ίδιο συνέβη και σε περιφερειακές υπηρεσίες με ενστόλους για τους οποίους υπάρχει ανοικτή έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων και της Αρχής για το «ξέπλυμα χρήματος», καθώς φέρονται να έχουν ύποπτες συναλλαγές με πληροφοριοδότες, κυρίως σε υποθέσεις ναρκωτικών.
Τέλος, αξιωματικοί μετακινήθηκαν κατόπιν αλληλοκατηγοριών για ύποπτες ενέργειες.