Ιδιαίτερα αυξημένα είναι τα προβλήματα με τη σοδειά της πράσινης ελιάς στη Χαλκιδική, με τους παραγωγούς να αποκαλύπτουν ότι η παρατεταμένη ακαρπία των δέντρων επηρεάζει αναπόφευκτα και την εξαγωγή του προϊόντος.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, αντίστοιχα προβλήματα είχαν παρατηρηθεί στην ίδια περιοχή το 2013 και το 2021, αλλά φέτος η κατάσταση είναι ακόμη πιο δύσκολη, καθώς συγκριτικά με τους 8 τόνους ελιάς που συλλέγονταν τα προηγούμενα έτη, το 2023 περισυνελέγησαν μόλις 750 κιλά πράσινης ελιάς.
Όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος συνεταιρισμού των Καλυβιών Χαλκιδικής, Θανάσης Χαλάτης, ο μισός πληθυσμός της περιοχής σχετίζεται άμεσα με την παραγωγή και εξαγωγή του ΠΟΠ προϊόντος, με τους περισσότερους να αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα λόγω της ακαρπίας.
Ο ίδιος απέδωσε την ακαρπία στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, καθώς συνέβη και πάλι το 2021, για την οποία όμως δεν προβλέπεται αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ, όπως επισήμανε και κάλεσε τις αρχές να μελετήσουν το φαινόμενο και να προτείνουν λύσεις αντιμετώπισης.
«Είναι απόρροια της κλιματικής αλλαγής και κρίσης που βιώνουμε.
Ζητάμε η επιστήμη και η έρευνα να σταθεί δίπλα μας. Να δούμε εάν τυγχάνει να είναι ένα επαναλαμβανόμενο φαινόμενο, οπότε δημιουργείται τεράστιο θέμα.
Όταν όμως δεν έχουμε ρευστότητα, δεν μπορούμε να βασιστούμε σε έναν διαρκή δανεισμό», επεσήμανε ο κ. Χαλάτης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, φέτος, από τον αγροτόκοσμο της Χαλκιδικής λείπουν 200 εκατομμύρια ευρώ, με τν κόστος καλλιέργειας της πράσινης ελιάς να ανέρχεται σε περισσότερα από 800 ευρώ/στρέμμα.