Εντύπωση έχει προκαλέσει στους τουρίστες ξενοδοχείο στη Χαλκιδική που σερβίρει αρχαιοελληνική και βυζαντινή κουζίνα, με αποτέλεσμα αρκετές να είναι ήδη οι κρατήσεις για την επόμενη σεζόν.
Φορώντας έναν λευκό χιτώνα και ένα δάφνινο στεφάνι στο κεφάλι, οι επισκέπτες του ξενοδοχείου κάθονται να γευματίσουν σε ένα αρχαιοελληνικό τραπέζι, εκεί όπου πριν από αρκετές χιλιάδες χρόνια, μπορεί να δειπνούσαν με σπουδαίες προσωπικότητες της Αρχαίας Ελλάδας.
Η φιλοσοφία, όπως εξηγεί η υπεύθυνη του ξενοδοχείου, βασίζεται στο ότι όποιος ταξιδεύει στην Ελλάδα δεν έρχεται μόνο για την πλούσια ιστορία της χώρας, αλλά και για τη γαστρονομική και την οινική παράδοση αιώνων.
«Θέλουμε να παρέχουμε σε όλους μια ολοκληρωμένη εμπειρία αυθεντικής ελληνικής φιλοξενίας, να γευματίσουν και να δοκιμάσουν κάτι πολύ ξεχωριστό, που θα τους συντροφεύει ως ανάμνηση όλο τον χειμώνα και θα γίνουν πρωταγωνιστές σε ένα κομμάτι ιστορίας μέσω της κουζίνας μας» σημειώνει χαρακτηριστικά η Μαριάννα Πουρνάρη.
Τα αγαπημένα πιάτα των θεών του Ολύμπου και το γλυκό του Αχιλλέα
«Ιχθύες τηγάνου με σινήπι» και «πλατύ ερίφιο και κοπτοπλακούντες» είναι δύο από τα πιάτα (ορεκτικό και κυρίως) του μενού, που περιλαμβάνει αποκλειστικά συνταγές βασισμένες σε αρχαία κείμενα και μνημεία, όπως του Ομήρου.
Οι τουρίστες, φορώντας χιτώνες και στεφάνια για να ταιριάζουν με την εποχή, περιμένουν τα πιάτα τους με άρωμα και γεύση αρχαίας Ελλάδας.
«Ο Διόνυσος ήταν ο θεός της συγκομιδής σταφυλιών, της οινοποιίας και του κρασιού, της γονιμότητας, του θεάτρου και της έκστασης και αυτό προσπαθήσαμε να αποτυπώσουμε.
Έχουμε ακόμη και τις δικές μας ετικέτες κρασιών» εξηγεί, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο FM 104,9», η υπεύθυνη Μαριάννα Πουρνάρη, ενώ προσθέτει ακόμα πως στο εστιατόρια σερβίρονται φαγητά που κυριαρχούσαν στην Ελλάδα από το 1.100 π.Χ. και έπειτα.
«Ανάλογα με τις περιστάσεις και την οικονομική ευχέρεια του … αρχαίου νοικοκυριού, στο τραπέζι υπήρχαν κρέατα όπως βοδινό, χοιρινό και αρνί.
Επίσης, προτιμούσαν πολύ τα ψάρια και τα θαλασσινά, τα οποία είχαν σε υψηλή ποιότητα αλλά και ποσότητα.
Τέλος, έτρωγαν πολλά αποξηραμένα φρούτα και λαχανικά αλλά και καρπούς και μέλι»περιγράφει, συμπληρώνοντας ακόμα πως«εμείς, βασιζόμενοι σε σύγχρονους μελετητές και ερευνητές έχουμε διαμορφώσει το μενού με βάση όλα όσα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε για το φαγητό των αρχαίων Ελλήνων, αλλά προσαρμοσμένα στα υλικά, που υπάρχουν σήμερα και με βάση την εποχικότητά τους».
Λιτά βυζαντινά πιάτα σε εστιατόριο – ναό με τις αδυναμίες της Θεοδώρας
Το ξενοδοχείο πάει την εμπειρία των επισκεπτών σε άλλο επίπεδο, καθώς λίγα μόλις βήματα μακριά από την αρχαία Ελλάδα, μπορούν να μεταπηδήσουν στο Βυζάντιο και σε ένα εστιατόριο που μοιάζει με ναό, με αγιογραφίες στους τοίχους και λιβάνι να αναδύεται στην ατμόσφαιρα.
Γύρω από δυο μεγάλες τράπεζες, οι καλεσμένοι δειπνούν σαν βυζαντινοί αυτοκράτορες και εκεί, το μενού περιλαμβάνει μόνο πιάτα από συνταγές μαγειρικής που βρίσκονται σε κείμενα της βυζαντινής περιόδου, όπως «μημάτα φάγρου μετά φακής» ή «πολύπους μετα πιπέριδος κρομμνύων και πράσων».
«Εδώ τα πιάτα είναι πιο απλά.
Οι γεύσεις είναι καθαρές και τα υλικά λίγα.
Όσο για τον χώρο, που θυμίζει ναό, ήταν όνειρο ζωής του παππού μου Θεόδωρου Πουρνάρη, ο οποίος ασχολούνταν με τη ναοδομία και είχε κατασκευάσει μεγάλο αριθμό εκκλησιών και μοναστηριών στη Θεσσαλονίκη αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.
Θέλησε να βάλει μέσα στο ξενοδοχείο και αυτή την πινελιά και η αγάπη του αποτυπώνεται στη λεπτομέρεια του συγκεκριμένου χώρου με τη βυζαντινή κουζίνα» τονίζει η κ. Πουρνάρη.
Κουζίνα των παππούδων με νότες του σήμερα
Η κουζίνα κάνει ακόμα δύο στάσεις.
Η πρώτη στις αρχές του 1900 όπου στο μενού συναντά κανείς συνταγές των προγιαγιάδων στην κατσαρόλα, το τσουκάλι και τα μεγάλα ταψιά λαμαρίνας.
Περίοπτη θέση στα πιάτα έχουν τα χειροποίητα ζυμαρικά, το πλιγούρι, ο τραχανάς και οι χυλοπίτες.
Μάλιστα, οι τουρίστες έχουν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν και τα μαθήματα μαγειρικής από τις μαγείρισσες που ανέλαβαν να αναβιώσουν τη συγκεκριμένη εποχή και για όσους λατρεύουν το ελληνικό μενού και θέλουν αν επιχειρήσουν να φτιάξουν γεύματα στη χώρα τους, λαμβάνουν αναλυτικά οδηγίες εκτέλεσης των αγαπημένων συνταγών στο ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο!
Τελευταίος αλλά μη εξαιρετέος σταθμός…
Η παραδοσιακή ταβέρνα-ουζερί του σήμερα που ολοκληρώνει το γευστικό αυτό ταξίδι στον χρόνο.
Φωτογραφίες: Μαριάννα Πουρνάρη
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ