Αποτελεί μια από τις μόνιμες απορίες των ψηφοφόρων πριν από κάθε εκλογική αναμέτρηση.
Πόσους σταυρούς προτίμησης βάζουμε στα ψηφοδέλτια της επιλογής μας;
Εξαρτάται από την εκλογική περιφέρεια του κάθε ψηφοφόρου.
Οι πολυπληθείς εκλογικές περιφέρειες έχουν μεγάλη σταυροδοσία, ενώ το αντίθετο ισχύει για τις εκλογικές περιφέρειες με μικρή πληθυσμιακή παρουσία.
Ο μέγιστος αριθμός σταυρών που μπορεί να σημειώσει κάθε ψηφοφόρος είναι τέσσερις (4) και αφορά τις τέσσερις μεγαλύτερες εκλογικές περιφέρειες της χώρας, δηλαδή την Α’ Αθηνών, την Α’ Θεσσαλονίκης και τον Βόρειο και τον Νότιο τομέα της πρώην Β’ Αθηνών.
Από εκεί και πέρα, ανάλογα με τον πληθυσμό και τον αριθμό των βουλευτών που εκλέγονται, υπάρχουν περιφέρειες στις οποίες οι ψηφοφόροι μπορούν να σημειώσουν ως έναν (1), δύο (2) ή τρεις (3) σταυρούς.
Διευκρινίζεται πως ο αριθμός των σταυρών που προβλέπεται για κάθε περιφέρεια αποτελεί τον μέγιστο αριθμό σταυρών που μπορεί να σημειώσει ο κάθε ψηφοφόρος. Μπορεί να σημειώσει λιγότερους, δεν μπορεί να σημειώσει περισσότερους δηλαδή.
Αναλυτικά και ύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, οι σταυροί προτίμησης ανά εκλογική περιφέρεια για τις εκλογές του 2023 είναι:
Μέχρι τέσσερις (4) σταυρούς: Α’ Αθήνας, Βόρειος Τομέας Αθήνας, Νότιος Τομέας Αθήνας, Α’ Θεσσαλονίκης.
Μέχρι τρεις (3) σταυρούς: Δυτικός Τομέας Αθήνας, Β’ Πειραιώς, Ανατολική Αττική, Αχαΐα, Β’ Θεσσαλονίκης, Λάρισα.
Μέχρι δύο (2) σταυρούς: Α’ Πειραιώς, Δυτική Αττική, Αιτωλοακαρνανία, Δωδεκάνησα, Έβρος, Εύβοια, Ηλεία, Ημαθία, Ηράκλειο, Ιωάννινα, Καβάλα, Καρδίτσα, Κοζάνη, Κορινθία, Κυκλάδες, Μαγνησία, Μεσσηνία, Πέλλα, Πιερία, Σέρρες, Τρίκαλα, Φθιώτιδα, Χανιά.
Έναν (1) σταυρό: Αργολίδα, Αρκαδία, Άρτα, Βοιωτία, Γρεβενά, Δράμα, Ευρυτανία, Ζάκυνθος, Θεσπρωτία, Καστοριά, Κέρκυρα, Κεφαλλονιά, Κιλκίς, Λακωνία, Λασίθι, Λέσβος, Λευκάδα, Ξάνθη, Πρέβεζα, Ρέθυμνο, Ροδόπη, Σάμος, Φλώρινα, Φωκίδα, Χαλκιδική, Χίος.