Με το κόστος της θέρμανσης στα ύψη ο φετινός χειμώνας δεν είναι δύσκολος μόνο στο σπίτι, αλλά και στην εστίαση.
Οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο βλέπουν το κόστος της ενέργειας να φτάνει ως και το 15% του τζίρου και αρκετοί εξ αυτών βάζουν… τέλος στις σόμπες στους εξωτερικούς χώρους αντικαθιστώντας τις με… κουβέρτες!
Το κόστος της θέρμανσης, η ενεργειακή κρίση και η ακρίβεια έχει «γονατίσει» τους επιχειρηματίες που αναζητώντας τρόπους περιορισμού και διαχείρισης των εξόδων βρίσκουν νέες «λύσεις».
Μια εξ αυτών είναι η κατάργηση των εξωτερικών μονάδων θέρμανσης με τις σόμπες-μανιτάρια και η αντικατάστασή τους με κουβερτάκια που θα παραχωρούν στους θαμώνες, ώστε να τις χρησιμοποιούν στα πόδια τους!
Τα κόστη όσον αφορά στη θέρμανση από τα επίπεδα των 400-500 ευρώ το μήνα, έχουν τριπλασιαστεί στα 1.900-2.000 ευρώ, ξεχωριστά από τα αντίστοιχα πολύ αυξημένα κόστη για το ηλεκτρικό ρεύμα.
Ως εκ τούτου οι επιχειρηματίες καταφεύγουν σ’ αυτό το μέσο, της κουβέρτας, για τους πελάτες τους, ως οικονομικότερη λύση.
Η στροφή από το υγραέριο που χρησιμοποιείται για τη θέρμανση εξωτερικών χώρων στον τομέα της εστίασης γίνεται αντιληπτός και από τους διανομείς-εμπόρους που βλέπουν κατακόρυφη πτώση στη ζήτηση τη στιγμή που πέρσι τα πράγματα ήταν εντελώς διαφορετικά.
«Θα κυκλοφορήσει η λύση αυτή»
Στο ρεπορτάζ του Open η Σαββούλα Αγαθαγγελίδου, επιχειρηματίας στον τομέα της εστίασης τόνισε χαρακτηριστικά για τη λύση με τα κουβερτάκια:
«Ή θα το βάλει στα πόδια του ή όπου αισθάνεται πως κρυώνει.
Πλήρωνα 400-450 ευρώ το μήνα και έφτασα να πληρώνω 1.800-2.000 το μήνα. Τέσσερις με πέντε φορές επάνω!».
Από πλευράς του ο γενικός γραμματέας εστίασης Νομού Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Επιτροπίδης μετέφερε:
«Φέτος δεν θα δούμε εξωτερικές θερμάστρες, αλλά κουβέρτες.
Είναι μία λύση που θα κυκλοφορήσει πάρα πολύ το κουβερτάκι για να ζεσταίνονται τα πόδια των πελατών στις καφετέριες».
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ