Ουρές σχηματίζουν οι καταναλωτές για μια λαγάνα σήμερα (18/3) Καθαρά Δευτέρα.
Πόσο κάνει μια λαγάνα; Πώς να φτιάξετε τη δική σας λαγάνα;
Ακριβότερη από πέρσι είναι η τιμή της λαγάνας, του παραδοσιακού ψωμιού της Καθαράς Δευτέρας.
Παρά την τσουχτερή τιμή της οι καταναλωτές σχηματίζουν τεράστιες ουρές έξω από τους φούρνους.
Πέρσι η λαγάνα κόστισε από 2,80 έως 3,50 ευρώ, ενώ φέτος οι τιμές κυμαίνονται από 2,5 έως 4 ευρώ.
Συνταγή για λαγάνα στο σπίτι
Αν πάλι κάποιοι θέλετε να φτιάξετε λαγάνα στο σπίτι, έχετε ακόμα χρόνο, αφού είναι μια εύκολη διαδικασία και δεν απαιτεί ιδιαίτερο χρόνο.
Υλικά:
- 1,5 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 3 1/2 φλιτζάνια νερό
- 500 γρ. σκληρό αλεύρι
- 50 γρ. ξηρή μαγιά
- 40 γρ. αλάτι
- 40 γρ. ζάχαρη
- Σουσάμι
Εκτέλεση
Σε ένα μπολάκι με λίγο χλιαρό νερό, διαλύεις προσεκτικά τη μαγιά, προσθέτοντας 2 κουτ. του γλυκού αλεύρι.
Την αφήνεις για περίπου 20 λεπτά να φουσκώσει και στη συνέχεια μεταφέρεις σε ένα μεγαλύτερο μπολ.
Σε αυτό το μεγαλύτερο μπολ, προσθέτεις τη μαγιά και όλα τα υπόλοιπα συστατικά. Ανακατεύεις, μέχρι να δέσεις τα υλικά σου και δημιουργηθεί μία κολλώδης ζύμη. Μπορείς φυσικά να το κάνεις και σε ένα πολυμίξερ ή κουζινομηχανή.
Μόλις γίνει αφράτο, σκεπάζεις το μπολ με μία πετσέτα και το αφήνεις σε θερμοκρασία δωματίου για 20 περίπου λεπτά.
Χωρίζεις το ζυμάρι σε τέσσερα μπαλάκια και τα μεταφέρεις σε δύο ταψιά.
Φοράς τα γάντια σου και απλώνεις τη ζύμη σου, μέχρι να σχηματιστεί ένα αρκετά λεπτό – και μακρύ – σώμα.
Πιέζεις με το χέρι σου και το αφήνεις μόνο του για πέντε λεπτά.
Με την κάτω όψη ενός πιρουνιού, τρυπάς κατά διαστήματα και προσθέτεις το σουσάμι.
Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά στους 180 βαθμούς C.
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ