Επιχειρηματίες στη Θεσσαλονίκη αναζητούν εναγωνίως προσωπικό για τα καταστήματά τους, ωστόσο οι προσπάθειες τους αποδεικνύονται άκαρπες, με την έλλειψη προσωπικού να είναι μεγάλη.
Μάλιστα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ και του Παύλου Σαρόγλου, ελλείψεις καταγράφονται σε όλες τις θέσεις, που σχετίζονται με την εστίαση. Από μάγειρες, σερβιτόρους, μέχρι και μπάρμαν…
Χιλιάδες κενές θέσεις εργασίας
Εκτιμάται, μάλιστα, πως υπάρχουν χιλιάδες κενές θέσεις εργασίας, καθώς μετά την πανδημία. Γιατί, όμως; Τι συμβαίνει;
Όπως υποστηρίζουν οι ιδιοκτήτες εστιατορίων;
- Εξειδικευμένο προσωπικό αναζήτησε εργασία στο εξωτερικό,
- ενώ στη δυσκολία εύρεσης εργαζομένων συμβάλει και το γεγονός πως αρκετοί φεύγουν για να εργαστούν σε επιχειρήσεις σε τουριστικούς προορισμούς.
Με βάση το ίδιο ρεπορτάζ, ιδιοκτήτης ψητοπωλείου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ψάχνει να βρει δανεικό ψήστη, αλλά μάταια, καθώς τον ίδιο υπάλληλο αναζητεί και ο συνάδελφος του, με τον οποίο επικοινωνεί τηλεφωνικά.
Λύσεις… ανάγκης
«Έχεις έναν μάγειρα ή έναν σερβιτόρο;», είναι η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου στην πόλη, καθώς υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε προσωπικό στον κλάδο της εστίασης, όπως λένε οι επαγγελματίες.
Οι επιχειρηματίες οδηγούνται σε λύσεις ανάγκης, καταστήματα δεν άνοιξαν, αφού δεν κατόρθωσαν να βρουν προσωπικό, ενώ πολλές επιχειρήσεις θα μειώσουν τις υπηρεσίες ή δεν θα συνεχίσουν να λειτουργούν. Κατάσταση, αν μη τι άλλο, ιδιαίτερα δύσκολη.
Την ίδια στιγμή, θα πρέπει να καταγραφεί ότι πονοκέφαλο στους επαγγελματίες έχει προκαλέσει ο σχεδιασμός του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας για αύξηση του ΦΠΑ στα σερβιριζόμενα αναψυκτικά στο 24%, από 13%, από το νέο έτος.
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ