Το πρόβλημα της ρύπανσης των θαλασσών φέρεται ότι επιδεινώθηκε περαιτέρω κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Βάσει μελετών, εκτιμάται ότι τα απόβλητα που κατέληξαν στους ωκεανούς κατά την διάρκεια της πανδημίας, ανέρχονται στους 25.900 τόνους.
Πρόκειται για πλαστικά αντικείμενα όπως μάσκες, γάντια, χειρουργικές ποδιές, προσωπίδες, φιάλες αντισηπτικών και άλλα προστατευτικά είδη μιας χρήσης, καθώς επίσης πλαστικές συσκευασίες τεστ, η ζήτηση των οποίων έχει αυξηθεί την τεευταία διετία λόγω του κορονοϊού.
Η μεγάλη πλειονότητα αυτών των αποβλήτων (το 87,4%) προέρχεται από τα νοσοκομεία ανά τον κόσμο, ενώ από μεμονωμένα άτομα προέρχεται μόνο το 7,6% και το υπόλοιπο 5% αφορά τις συσκευασίες των τεστ κορονοϊού.
Το 46% των πλαστικών αποβλήτων της πανδημίας προέρχεται από την Ασία και τις χώρες της με μεγάλο πληθυσμό (Κίνα, Ινδία κ.ά.), το 24% από την Ευρώπη, το 16% από τη Νότια Αμερική, το 8% από την Αφρική και το 5,6% από τη Βόρεια Αμερική. Οι χώρες της Ασίας κάνουν χειρότερη διαχείριση των πλαστικών αποβλήτων της πανδημίας σε σχέση με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.
Παραπάνω από 13000000 τόνοι πλαστικών καταλήγουν κάθε χρόνο σε θάλασσες και ωκεανούς.