Μουδιασμένη είναι η τοπική κοινωνία στη Μεγάλη Βρύση Λαμίας από τον ξαφνικό θάνατο του 8χρονου Βασίλη, ο οποίος κατέληξε μετά από σοβαρή βλάβη στα νεφρά.
Σύμφωνα με πληροφορίες του lamiareport, ο μικρός Βασίλης διαγνώστηκε με αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο, μια σοβαρή βλάβη στα νεφρά από άγνωστη αιτία, που κατέστησε αναγκαία τη μεταφορά του στο νοσοκομείο Παίδων στην Αθήνα.
Παρά τις προσπάθειες των γιατρών, ο 8χρονος δεν τα κατάφερε και «έφυγε» από τη ζωή σε μόλις 5 ημέρες, βυθίζοντας στο πένθος την οικογένειά του και ολόκληρη την τοπική κοινωνία της Λαμίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από την περασμένη Κυριακή ενεργοποιήθηκαν όλες οι ελεγκτικές αρχές για να εντοπιστούν πιθανές προσβολές που θα μπορούσαν να προκαλέσουν τέτοιες σημαντικές βλάβες, με το σχολείο του μικρού Βασίλη να παραμένει κλειστό προληπτικά, προκειμένου να γίνει έλεγχο στο νερό, αλλά και στην πισίνα που αθλούνταν ο 8χρονος.
Τι είναι το αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο
Πρόκειται για μια οξεία κατάσταση που συνίσταται σε μικροαγγειοπαθητική αιμολυτική αναιμία, θρομβοκυτταροπενία και οξεία νεφροπάθεια.
Η Escherichia coli 0157:H7 θεωρείται ως ένας από τους υπεύθυνους μικροοργανισμούς και μπορεί να ληφθεί καταναλώνοντας επιμολυσμένο ωμό ή όχι καλά ψημένο μπιφτέκι ή άλλα κρέατα.
Η έναρξη μπορεί αρχικά να περιλαμβάνει γαστρεντερίτιδα και διάρροια ή λοίμωξη του ανωτέρου αναπνευστικού, ενώ ακολουθεί μια οξεία φάση, της οποίας χαρακτηριστικά είναι το πορφυρικό εξάνθημα, η ευερεθιστότητα, ο λήθαργος και η ολιγουρία και στη συνέχεια εμφανίζονται σπληνομεγαλία, ήπιος ίκτερος, σπασμοί (σε κάποιους ασθενείς), ηπατομεγαλία, πνευμονικό οίδημα και νεφρική ανεπάρκεια.
Η οξεία φάση μπορεί να διαρκεί από 1 έως 2 εβδομάδες σε ήπιες περιπτώσεις και πολύ περισσότερο στις σοβαρές περιπτώσεις.
Οι κλινικές εκδηλώσεις του είναι:
- Αιμόλυση και νεφρική ανεπάρκεια πιθανόν οξεία και βαριά (ωχρότητα, κοιλιακά άλγη, διάρροια, εμέτους και σκοτεινόχρωμα ούρα. Ακολουθεί εμφάνιση ολιγουρίας ή και ανουρία, ίκτερος και εμφάνιση αιμορραγικών εκδηλώσεων από το δέρμα και τους βλεννογόνους)
- Συχνά ηπατομεγαλία (όχι σπληνομεγαλία), ευαισθησία και διόγκωση νεφρών, κολίτιδα (σπάνια γάγγραινα κόλου), σημεία περιτονίτιδας, σπάνια νευρολογικές εκδηλώσεις όπως στη ΘΘΠ
- Το 50% εμφανίζει υπέρταση (διάκριση από οξεία νεφρική ανεπάρκεια που συνοδεύεται από διάρροια όπως αφυδάτωση και θρόμβωση νεφρικών φλεβών)
- Συχνή εμφάνιση υποτροπών