Υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, αλλά και της Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης, Βούλας Πατουλίδου, πραγματοποιήθηκε η 13η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του προγράμματος “Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη”.
Η συνεδρίαση είχε ως αντικείμενο την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη, αλλά και την έναρξη του νέου προγράμματος για την προγραμματική περίοδο 2021 – 2027.
Στη συνεδρίαση παρουσιάστηκαν τα έως τώρα αποτελέσματα και οφέλη από τις δράσεις και τα έργα, που ολοκληρώθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος, ενώ πραγματοποιήθηκε και ενημέρωση για το πρόγραμμα “Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη“ της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου 2021-2027.
Στην ομιλία του ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε μεταξύ άλλων ότι “πριν από μερικά χρόνια, ως διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ξεκινήσαμε μία μεθοδική και φιλόδοξη προσπάθεια, να αντιμετωπίσουμε με έναν ολοκληρωμένο τρόπο, τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πόλεις μας.
Προκλήσεις κοινωνικές, οικονομικές, δημογραφικές και περιβαλλοντικές.
Και μάλιστα, πήραμε την απόφαση να κατευθύνουμε τους διπλάσιους ευρωπαϊκούς πόρους από αυτούς που μας προέτρεπαν να αξιοποιήσουμε οι κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συγκεκριμένα αξιοποιούμε το 10% των πόρων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το 10% των πόρων από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.
Και το κάνουμε αυτό γιατί πιστεύαμε ότι μόνο έχοντας εξασφαλίσει τους απαραίτητους πόρους θα καταφέρουμε να φτάσουμε στους στόχους που θέσαμε:
- Να στηρίξουμε με ουσιαστικό τρόπο τους συμπολίτες μας στις πόλεις.
- Να ενισχύσουμε τη συνοχή του κοινωνικού ιστού.
- Να αποδώσουμε νέους δημόσιους χώρους και χώρους πρασίνου. Να στηρίξουμε την απασχόληση και την κοινωνική ενσωμάτωση των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας.
Και όταν ξεκινήσαμε να σχεδιάζουμε αυτό το έργο υπήρχε αρκετός προβληματισμός για το κατά πόσο θα μπορέσει να υλοποιηθεί έγκαιρα και σωστά.
Γιατί είναι ένα έργο πρωτόγνωρο για τα δεδομένα της αυτοδιοίκησης και ειδικότερα ήταν πρωτόγνωρο για την άσκηση στην πράξη, της Μητροπολιτικής Διοίκησης Θεσσαλονίκης.
Ουσιαστικά, ήταν η πρώτη φορά που οι δύο βαθμοί, η Περιφέρεια και οι Δήμοι, κλήθηκαν να συνεργαστούν και να συνδιαμορφώσουν ένα σχέδιο που αφορά ταυτόχρονα τη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης και οχτώ Δήμους.
Και μάλιστα κλήθηκαν να συνεργαστούν όχι μεμονωμένα, αλλά σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο, με συγκεκριμένους προϋπολογισμούς, με συγκεκριμένους δείκτες, με συγκεκριμένους τομείς παρέμβασης.
Και τώρα, που τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας αρχίζουν να φαίνονται στην πράξη νιώθουμε δικαιωμένοι για την επιλογή μας. Πρώτον, γιατί η ‘Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη’ αποτελεί σήμερα ένα πρότυπο μοντέλο λειτουργίας, ένα πρότυπο μοντέλο συνεργασίας, μια αναγνωρισμένη, καλή, διεθνή πρακτική.
Και δεύτερον και γιατί τόσο στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης, στο Δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης, το Δήμο Θεσσαλονίκης, το Δήμο Κορδελιού – Ευόσμου, το Δήμο Καλαμαριάς, το Δήμο Παύλου Μελά, το Δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη, το Δήμο Δέλτα και το Δήμο Νεάπολης – Συκεών, όσο και στις άλλες Περιφερειακές Ενότητες, στους Δήμους Έδεσσας και Γιαννιτσών στην Πέλλα, στους Δήμους Βέροιας και Νάουσας στην Ημαθία, στο Δήμο Κατερίνης στην Πιερία, στο Δήμο Σερρών, οι γειτονιές και οι πόλεις μας αλλάζουν.
- Αλλάζουν με 190 έργα νέων πάρκων και χώρων πρασίνου, όπως το νέο Μητροπολιτικό Πάρκο στο πρώην Στρατόπεδο Παύλου Μελά.
- Αλλάζουν με τον καθαρισμό του Δυτικού Παράκτιου Μετώπου του Θερμαϊκού, τη μεγαλύτερη και πιο ολοκληρωμένη περιβαλλοντική παρέμβαση που έχει γίνει ποτέ, για την απορρύπανση, την αποκατάσταση και την αναβάθμιση της περιοχής. Αλλάζουν με νέα ηλεκτρικά οχήματα και αντιρρυπαντικό απορριμματοφόρα που παραδίδουμε στους Δήμους.
Με τις πράσινες σχολικές αυλές. Με νέο city-branding και καινοτόμες εφαρμογές προβολής των πόλεων. Με νέες ψηφιακές εφαρμογές για τους συμπολίτες μας.
Με έργα και δράσεις για την ψυχική υγεία, τη διαβίωση και την ασφάλεια στην τρίτη ηλικία, την προστασία των παιδιών και των εφήβων, την απόκτηση δεξιοτήτων και επαγγελματικών προσόντων, την επανένταξη στην αγορά εργασίας, τις καλύτερες και ταχύτερες ψηφιακές υπηρεσίες για τις επιχειρήσεις, ώστε κανένας να μην μείνει μόνος του, κανένας να μην μείνει πίσω.
Και με αυτό τον τρόπο η καθημερινότητα όλων των συμπολιτών μας βελτιώνεται, οι πόλεις μας γίνονται πιο ανοιχτές και εξωστρεφείς. Γίνονται πιο φιλικές στους κατοίκους και στο περιβάλλον, με περισσότερο πράσινο και περισσότερους δημόσιους χώρους”.
Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας τόνισε πως οι βασικοί λόγοι για τους οποίους είναι επιτυχημένο το πρόγραμμα “Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη” είναι τρεις:
Η συνεργασία και η κοινή προσπάθεια Περιφέρειας, Δήμων, θεσμών και φορέων, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του προγράμματος από τη βάση προς τα πάνω μέσα από την κοινή στρατηγική και δουλειά με τα Επιμελητήρια, τους Δήμους, τους επιστημονικούς και ερευνητικούς φορείς, τα Πανεπιστήμια, τις τοπικές επιχειρήσεις και την ίδια την κοινωνία, αλλά και η σπουδαία δουλειά που έχει κάνει όλο αυτό το διάστημα η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, η ομάδα υλοποίησης του προγράμματος “Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη” και τα στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Αναφορικά με το νέο πρόγραμμα ο κ. Τζιτζικώστας υπογράμμισε:
«Τώρα κοιτάζουμε μπροστά, σε όσα έχουμε σχεδιάσει και ξεκινήσαμε ήδη να υλοποιούμε.
Και αναφέρομαι σε δύο άξονες: Πρώτον, αυτό το καλό παράδειγμα της ‘Μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης’, που βλέπουμε στην πράξη ότι πετυχαίνει, όχι απλώς το διατηρούμε, αλλά το διευρύνουμε στο νέο ΕΣΠΑ, εντάσσοντας ακόμα περισσότερους Δήμους τους Δήμους Θερμαϊκού, Θέρμης, Λαγκαδά και Ωραιοκάστρου. Είμαι βέβαιος, ότι μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολύ σημαντικά αποτελέσματα για τους συμπολίτες μας.
Και το πιο σημαντικό είναι να δουλέψουμε μεθοδικά, με υπευθυνότητα και συνέπεια για να τα καταφέρουμε.
Ήδη, στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 φροντίσαμε στις δύσκολες συνθήκες που βιώνει κάθε ελληνική οικογένεια, λόγω της ενεργειακής κρίσης, της ακρίβειας και του πληθωρισμού να ξεκινήσουμε άμεσα τις πρώτες δράσεις για την υποστήριξη των ευάλωτων συμπολιτών μας, για να έχουν ισότιμη πρόσβαση χωρίς αποκλεισμούς, στην εργασία, στα νοσοκομεία, στα σχολεία, στην κοινωνική φροντίδα και αλληλεγγύη. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι, μαζί και με τους νέους Δήμους που εντάχθηκαν, θα συνεχίσουμε να χτίζουμε πάνω στη σχέση εμπιστοσύνης που έχουμε οικοδομήσει όλα αυτά τα χρόνια με τους συμπολίτες μας.
Θα συνεχίσουμε να αλλάζουμε όχι μόνο την εικόνα, αλλά την ίδια τη ζωή και την καθημερινότητα των συμπολιτών μας και των τοπικών επιχειρήσεων, στις γειτονιές και τις πόλεις μας.
Και με κάθε έργο, με κάθε δράση που υλοποιούμε, θα ερχόμαστε πιο κοντά στον μεγάλο, κοινό μας στόχο, την Κεντρική Μακεδονία του 2030, μια Περιφέρεια σύγχρονη, έξυπνη, πράσινη και ανθρώπινη, στην οποία θέλεις να ζεις και να δημιουργείς. Το είπαμε, το κάνουμε πράξη».
Η κ. Πατουλίδου μεταξύ άλλων επισήμανε:
«Με το πρόγραμμα ‘Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη’ συμβάλλουμε στο χτίσιμο της Θεσσαλονίκης του 2030. Ήδη στο νέο ΕΣΠΑ 2021 – 2027 διπλασιάζουμε τους πόρους, έχοντας πλέον εξασφαλίσει 210 εκ. ευρώ για τα έργα.
Δεύτερον, και εξίσου σημαντικό, αποφασίσαμε με βάση τα κατάλληλα κριτήρια, να προχωρήσουμε σε διεύρυνση της περιοχής εφαρμογής της στρατηγικής μας, έτσι ώστε να συμπεριλάβουμε το σύνολο της Λειτουργικής Μητροπολιτικής Περιοχής Θεσσαλονίκης.
Πολλές φορές λέω στους συνεργάτες μου πως για να πετύχει ένα συγκεκριμένο project πρέπει να κάνουμε ένα βήμα πίσω. Να δώσουμε χώρο σε κάποιον άλλον. Αυτό το είδα στην πράξη.
Το είδα από Δημάρχους με εμπειρία στην αυτοδιοίκηση- παλιές καραβάνες, το είδα και από νέους.
Δημάρχους που για πρώτη φορά αναλάμβαναν τα ηνία στους Δήμους τους. Η ευελιξία που επιδείξατε έκανε το έργο μας πιο εύκολο και αποτελεσματικό.
Η κατανόηση των αναγκών του διπλανού δήμου, του δήμου με υποβαθμισμένες περιοχές, ήταν καταλυτική.
Προβάλλατε το ‘εμείς’ απέναντι από το ‘εγώ’. Στη Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη με τον συντονισμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας βάλατε σε προτεραιότητα, τη συνολική εικόνα και το συλλογικό συμφέρον του συνόλου του πολεοδομικού συγκροτήματος.
Η ανάγκη για μητροπολιτική διοίκηση της κοινωνίας ήδη άρχισε να υπηρετείται με το πρόγραμμα ‘Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη’. Σίγουρα υπάρχουν εμπόδια.
Τα οφέλη όμως είναι περισσότερα. Όσο το πρόγραμμα εξελίσσεται και διευρύνεται θα γίνονται αντιληπτά από τους πολίτες. Το πρόγραμμα της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης μας άνοιξε τον δρόμο. Μας δείχνει τον τρόπο της μητροπολιτικής λειτουργίας προς όφελος του πολίτη. Με συνεννόηση και σε συνεργασία με τους Δήμους της Μητροπολιτικής Ενότητας, μπορούμε να δώσουμε έργα και λύσεις που ξεπερνούν τα διοικητικά όρια των δήμων και αφορούν ή εξυπηρετούν τις ανάγκες όλων μας”.
Στο πρόγραμμα “Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη” που ολοκληρώνεται συμμετείχαν οχτώ Δήμοι (Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Δέλτα, Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Κορδελιού – Ευόσμου, Νεάπολης – Συκεών, Παύλου Μελά και Πυλαίας – Χορτιάτη), ενώ στο νέο συμμετέχουν επιπλέον και οι Δήμοι Θερμαϊκού, Θέρμης, Λαγκαδά και Ωραιοκάστρου, ανεβάζοντας τον αριθμό των Δήμων σε 12.