Σε μεγάλη ζήτηση είναι το μπλε καβούρι και στη χώρα μας, με κύρια περιοχή εξάπλωσής του τον Θερμαϊκό Κόλπο, όπως αναφέρει η ΕΡΤ.
Το προϊόν, ξενικής προέλευσης, με ιδιαίτερη εμπορική αξία στο εξωτερικό, θεωρείται εκλεκτός εποχιακός μεζές, έχοντας κατακτήσει μεγάλο μερίδιο και στην εγχώρια αγορά.
Το μπλε καβούρι έχει γίνει περιζήτητο κυρίως από τους Κινέζους, που είναι και οι βασικοί καταναλωτές του προϊόντος. Ωστόσο, η ραγδαία εξάπλωσή του στη Μεσόγειο έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον των καταναλωτών, οι οποίοι μπορούν να το γευτούν και να το συνοδεύσουν με πολλούς τρόπους.
Σύμφωνα με ειδικούς, πάντως, το μπλε καβούρι ή αλλιώς και εισβολέας ανταγωνίζεται τα αυτόχθονα είδη, προκαλώντας σημαντικά οικολογικά προβλήματα.
Τα τελευταία 10 χρόνια τα μεγαλόσωμα μπλε καβούρια κάνουν επέλαση στον Θερμαϊκό Κόλπο, στην περιοχή των εκβολών του Αξιού και του Αλιάκμονα και στον Όρμο της Μεθώνης.
Ο εισαγόμενος νόστιμος μεζές είναι κυρίαρχος θηρευτής και δημιουργεί νέα δεδομένα στο παράκτιο οικοσύστημα. Τα μπλε καβούρια καταβροχθίζουν μικροοργανισμούς, ψάρια, ακόμη και τα μικρότερα αυτόχθονα καβούρια της περιοχής. Επιπλέον, προκαλούν σοβαρές ζημιές στις μυδοκαλλιέργειες, τα δίχτυα και τον υπόλοιπο εξοπλισμό των ψαράδων.
Το μπλε καβούρι τρέφεται με τον γόνο του μυδιού και μάλιστα στις περιόδους της αναπαραγωγής των οστράκων. Το αποτέλεσμα είναι, ορισμένοι μυδοκαλλιεργητές, που αναπτύσσουν σε ρηχά νερά τις καλλιέργειες, να χάνουν από το καβούρι το 80% της παραγωγής των μυδιών τους!
Οι μυδοκαλλιεργητές του Θερμαϊκού Κόλπου, αλλά και οι ψαράδες, δεν έχουν άλλη επιλογή. Στρέφονται αναγκαστικά στην αλίευση αυτού του νέου είδους, που υπάρχει πλέον σε αφθονία, προσπαθώντας να ρεφάρουν τις ζημιές χιλιάδων ευρώ που αφήνει στο πέρασμά του.
Το μπλε καβούρι προέρχεται από τα νερά του Ινδικού και του Ειρηνικού Ωκεανού και έφτασε στη Μεσόγειο Θάλασσα το 1898, περίπου μια δεκαετία μετά το άνοιγμα της διώρυγας του Σουέζ. Έκτοτε, το καρκινοειδές έχει καταγραφεί σε διάφορες περιοχές της Μεσογείου, από τη λεκάνη της Λεβαντίνης μέχρι τη Σικελία και πιστεύεται ότι έφτασε στη Μεσόγειο Θάλασσα με τα έρμα των εμπορικών πλοίων.
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Πλαστικό από το κέλυφος μπλε καβουριού!
Στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων αξιοποιούν τη σάρκα και το κέλυφος του μπλε καβουριού για να παράξουν αντικείμενα διαφόρων χρήσεων!
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ