Τις πύλες του στο κοινό έχει ανοίξει εδώ και λίγες ημέρες το 3ο Φεστιβάλ Τρύγου που συνδιοργανώνουν ο Δήμος Νάουσας και ο Σύνδεσμος Αμπελουργών – Οινοποιών Νάουσας.
Το πρωτότυπο Φεστιβάλ που πραγματοποιείται από τις 30 Αυγούστου έως τις 3 Σεπτεμβρίου περιλαμβάνει πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων και δράσεων γύρο από το κρασί και τη διαδικασία του τρύγου.
Μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ3 «Περίγυρος» ο οινοποιός Χριστόφορος Γεωργιάδης τόνισε ότι η πρώτη δοκιμή που έγινε από φιάλες που βυθίστηκαν στο ποτάμι της Αράπιτσας έδειξε ότι το κρασί είναι ιδιαίτερα γευστικό.
«Το ξινόμαυρο εξακολουθεί να μας εκπλήσσει. Η μέθοδος αυτή βοηθάει στην ανάδειξη όλων των αρωμάτων του κρασιού, καθώς οι συνθήκες που επικρατούν στο νερό είναι η απουσία φωτός, η σταθερή θερμοκρασία, καθώς και το χαμηλότερο οξυγόνο σε σχέση με αυτό της ατμόσφαιρας», τόνισε.
Παράλληλα, εξήγησε ότι η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει ιδιαίτερα την καλλιέργεια του αμπελιού, αν και η κατάσταση δεν είναι για την ώρα μη αναστρέψιμη.
Όπως επισημαίνουν οι διοργανωτές, στόχος είναι η ετήσια καθιέρωση του φεστιβάλ κάθε φθινόπωρο στη Νάουσα, ως σημείο συνάντησης των οινόφιλων της χώρας, η περαιτέρω ανάδειξη της μεγάλης οινικής παράδοσης της Ναούσης και κυρίως η ενίσχυση του οινοτουρισμού, αφού το κρασί αποτελεί σημαντικό μέρος της ταυτότητας της περιοχής.
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ