Η σαρδέλα της Καλλονής είναι το πρώτο αλιευτικό προϊόν της Ελλάδας, που οδεύει προς ένταξη στη λίστα των προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης.
Ήδη, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κατατέθηκε ο ολοκληρωμένος σχετικός φάκελος έτσι ώστε το μοναδικό αυτό προϊόν της φύσης στο νησί, εκτός από την περίοπτη θέση στο τραπέζι της Λεσβιακής γαστρονομίας να έχει και την απαραίτητη προστασία.
Γιατί, όταν λένε σαρδέλα στη Λέσβο εννοούν τη σαρδέλα Καλλονής και κάτι τέτοιο πλέον θα ισχύει και σε όλη την Ευρώπη.
Κι αυτό θα συμβεί στη βάση μελέτης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου που στηρίζεται στην απαραίτητη έρευνα που προηγείται της ένταξης.
Το «σούσι» από τη Λέσβο
Η «παπαλίνα», όπως είναι γνωστή στη Λέσβο, η σαρδέλα της Καλλονής, με όποιο τρόπο κι αν αυτή μαγειρεύεται, έχει γίνει συνώνυμο με τη λεσβιακή κουζίνα, τη Σκάλα Καλλονής στον μυχό του ομώνυμου κόλπου στα δυτικά του νησιού και της Λέσβου ολόκληρης.
«Ψαρεύεται σε μεγάλες ποσότητες από τα μέσα Μαΐου μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου», λέει στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο Πρόεδρος της παράκτιας επαγγελματικής αλιείας στη δυτική Λέσβο, Παναγιώτης Νανίδης, αλλά η κορυφαία της στιγμή γευστικά ιδιαίτερα, λόγω του πάχους είναι λίγο πριν, κατά τη διάρκεια και λίγο μετά τον Αύγουστο.
Τότε είναι, που αποτελεί και το βασικό συστατικό του «σούσι» από τη Λέσβο.
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ