Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο τρύγος για τη συλλογή των σταφυλιών που θα γίνουν οίνος.
Ο μήνας Σεπτέμβριος συνδέεται άμεσα με την καρποφορία των αμπελιών και του τρύγου, γι’ αυτό στην παράδοσή μας διασώθηκε και με το όνομα τρυγητής.
Η εποχή του τρύγου, παραδοσιακά, θεωρείται ένα λαϊκό πανηγύρι, καθώς για τη συγκομιδή του καρπού απαιτούνται πολλά χέρια.
«Ξεκινάμε πολύ νωρίς τον τρύγο!», ανέφερε η Anne Κοκοτού, σύζυγος του Γιώργου Κοκοτού, που διαθέτουν έναν από τους πιο γνωστούς αμπελώνες στη Σταμάτα Αττικής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, αν τα σταφύλια τρυγηθούν νωρίτερα, μπορεί να παρατηρηθεί αυξημένη οξύτητα, χαμηλότερος αλκοολικός βαθμός, πιθανότητα φυτικών αρωμάτων και γεύσεων και ιδιαίτερα πικρών τανινών στα κόκκινα κρασιά, ενώ ο καθυστερημένος τρύγος, από την άλλη, μπορεί να δώσει κρασιά πλαδαρά, με χαμηλή οξύτητα, υψηλότερο αλκοολικό βαθμό ή γλυκύτητα και χαμηλές τανίνες.
Όπως ανέφερε στην κάμερα του OPEN ο Γιώργος Κοκοτός, η καλύτερη ποικιλία που καλλιεργείται αυτήν την περίοδο είναι το Cabernet Sauvignon και το Merlot, τα οποία δίνουν το Kokotos Estate, ένα από τα πιο εύγεστα κρασιά.
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ