Στο μεγάλο θέμα του τουρισμού, της «βαριάς βιομηχανίας» της Ελλάδας, όπως αποκαλείται, οι εργοδότες αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με την εύρεση προσωπικού και εργαζομένων, όπως λένε οι ίδιοι.
Παρά τους υψηλούς μισθούς, τη διαμονή και τη διατροφή, που δίνουν, όπως αναφέρουν, οι εργαζόμενοι τους… γυρίζουν την πλάτη.
Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, ο τουρισμός έχει επανέλθει στα υψηλά στάνταρ, που υπήρχαν προ αυτού, με πολλούς τουρίστες από όλο τον κόσμο, αλλά και από την Ελλάδα να επισκέπτονται μαζικά τα τουριστικά μέρη, τα νησιά και τις ελληνικές θάλασσες και όχι μόνο.
Επαγγελματίας του τουρισμού, ιδιοκτήτης beach bar στη Νάξο, μίλησε σήμερα στους «Δεκατιανούς» στον ΣΚΑΪ, αναφέροντας ότι η εύρεση εργαζομένων έχει καταστεί πλέον μια πολύ δύσκολη διαδικασία, καθώς δεν πείθονται οι νέοι να εργαστούν εποχικά, σε νησιά ή άλλες παραθαλάσσιες περιοχές, παρά τους καλούς μισθούς που δίνονται.
Από την άλλη, πολλοί εργαζόμενοι είναι πλέον διστακτικοί και σκεπτικοί, ώστε να εργαστούν σε δύσκολες συνθήκες, χωρίς ρεπό, τους καλοκαιρινούς μήνες στον τουρισμό.
Στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Δεκατιανοί» μίλησε κι ένας πρώην εργαζόμενος στον τουρισμό, ο οποίος επί 9 χρόνια δούλευε ως σερβιτόρος σε ξενοδοχειακή μονάδα. Ο ίδιος ανέλυσε τους λόγους που πλέον δεν εργάζεται στον τουρισμό, αλλά και το τι αποτρέπει νέους ανθρώπους από το να πάρουν την απόφαση να εργαστούν εποχικά για 4 ως 6 μήνες στη «βαριά βιομηχανία» του τουρισμού.
Δείτε στο παρακάτω βίντεο, τι είπαν οι ίδιοι στην εκπομπή του ΣΚΑΪ:
Ιωάννης
Άσε ρε παπατζήδες. Στα λόγια είστε όλοι. Άλλη συμφωνία γίνεται και άλλα δίνετε όταν τα δίνετε , 14ωρα σπαστό,
χωρίς ρεπο να μην αναφέρω και τα καταλύματα που δε μένουν ούτε ζώα. Κορόιδα δούλους ψάχνετε.
Theo
Τώρα που το θυμηθηκατε είναι αργά!
Μάνος
Τα τελευταία χρόνια και με την προσθήκη των μνημονίων, ζούμε έναν εργασιακό “μεσαίωνα”.Τα 5αστερα ξενοδοχεία θέλουν και 5αστερους υπαλλήλους και όχι πεινασμένους του 1000αρικου και 7/7 χ12 ώρες βάρδια.Αναδιανομη της” πίτας “άμεσα!!
Κατι
Πριν 5 χρόνια μου είχαν προτείνει θέση σε beach bar στη Μύκονο
– 1500€(φυσικά δηλωμένα πολύ λιγότερα)
– 12ωρη καθημερινη εργασία
– Χωρίς ρεπό για 6 μήνες
– Συμβίωση με άλλους 10
-Φαγητό 1 φορά τη μέρα ( το μπαρ ήταν στη μέση του πουθενά, δεν υπήρχε κάπου εκεί κοντά να ψωνισεις ούτε χώρος στο κατάλυμα για να αποθηκεύσεις τρόφιμα )
Δεν μπορώ να μιλήσω για τον συγκεκριμένο ιδιοκτήτη γιατί δεν γνωρίζω τις λεπτομέρειες, αλλά αν οι συ θήκες είναι παρόμοιες με αυτές που περιέγραψα, για εμένα καλά κάνει και δεν βρίσκει και καλύτερα να κλείσει η επιχείρηση. Χρήματα βγάζουν, απλά δεν θέλουν να ξοδεύουν καθόλου για το προσωπικό.
Χρήστος
Συμφώνησα να εργαστώ receptionist, στο καινούργιο του ξενοδοχείου και με έστελνε παράλληλα σε άλλα δύο ξενοδοχεία και σαν να μην έφτανε αυτό, μάζευα τά ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα του από το αεροδρόμιο, έκανε εκδρομές με mini bus, δεν πλήρωνε ούτε υπερωρίες ούτε ρεπό τίποτα.. μισθός €800!!! Αυτό είναι το κράτος ΜΗΤΣΟΤΆΚΗΣ Α.Ε. ΑΙΣΧΟΣ.. ΝΆ ΜΉΝ ΚΥΒΕΡΝΉΣΟΥΝ ΠΟΤΈ ΞΑΝΑ!!!
Φώτης
Τα 1500 μάλλον τα δίνουν σε κανέναν σεφ γιατί σε απλό εργαζόμενο δεν έχω δει καμία τέτοια αγγελία εκτός και αν είναι σε γιεν. Παραμύθια της Χαλιμάς όσο, για την διατροφή αν κάτσεις θα φας η στο πόδι ότι προλάβεις κάτι σπάνια δηλαδή
Σωκ
Έτσι λένε όλοι κ μετά πίνεις πορτοκαλάδα.14 ώρες χωρίς ρεπό,για 7 μήνες 1227€ το μήνα.αντε να φύγεις μες στη σαιζόν,όπου έχουν κλείσει όλοι με πρωσοπικο κ αν όχι όλοι μια από τα ίδια……
1200 κ ρεπό κ οχτάωρο συν υπερωρίες οποίος θελει να κάνει…….
Έτσι πρέπει
Chris
Είναι πολύ απλό, ας πληρώσουν ανθρώπινα να βρουν εργαζόμενους.
Οι δούλοι τέλος.
Ειρήνη
Τελείωσαν πια οι εποχές υπερεκμετάλλευσης της υπεραξίας των εργαζομένων και ειδικότερα των νέων παιδιών. Καλά κάνουν και τους τιμωρούν. Να μάθουν να φέρονται στους πελάτες και στους εργαζόμενους όμορφα και πολιτισμένα και όχι με γνώμονα το ξεζουμισμα.