Σήμερα (7/3) είναι Τσικνοπέμπτη και τη μέρα αυτή συνηθίζεται το ψήσιμο και η κρεατοφαγία, ενώ το κόκκινο χρώμα είναι αυτό που κυριαρχεί.
Για την προέλευση του εθίμου της Τσικνοπέμπτης θα πρέπει κάποιος να ψάξει στα βάθη των αιώνων, καθώς οι ρίζες βρίσκονται στην αρχαιότητα.
Συγκεκριμένα, η Τσικνοπέμπτη φαίνεται πως σχετίζεται με τις Βάκχες, γιορτή των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων που θεωρούσε το φαγοπότι ως ιεροτελεστία για την καλή ευφορία της γης την άνοιξη.
Επιπλέον, η Τσικνοπέμπτη αποτελεί την αρχή των αποκριάτικων εκδηλώσεων, οι οποίες και τερματίζονται την Καθαρά Δευτέρα. Την ημέρα αυτή κυριαρχεί το κόκκινο χρώμα, είτε αυτό συμβολίζει το κρέας, είτε το κρασί. Και αυτό γιατί η Τσικνοπέμπτη θυμίζει το Πάσχα και τη χαρά της Αναστάσεως.
Γιατί γιορτάζεται Πέμπτη
Ο λόγος που η Πέμπτη είναι η ημέρα που επιλέχτηκε για Τσικνοπέμπτη είναι επειδή η Τετάρτη και η Παρασκευή στην ορθόδοξη εκκλησία είναι ημέρες νηστείας.
Παρόμοιες γιορτές έχουν και άλλα χριστιανικά έθνη, όπως το Weiberfastnacht στη Γερμανία και τη Mardi Gras (Λιπαρή Τρίτη) στη Γαλλία που όμως αντιστοιχεί στην Ορθόδοξη Καθαρά Δευτέρα. Η τελευταία γιορτάζεται και σε άλλοτε γαλλόφωνες περιοχές, όπως στη Νέα Ορλεάνη.
Παραδόσεις σε διάφορα μέρη της Ελλάδας
Στην Κομοτηνή, οι νοικοκυρές σχεδόν καίνε μια κότα, για να τη φάει η οικογένεια την Κυριακή της Αποκριάς. Η παράδοση αναφέρει, επίσης, ότι την Τσικνοπέμπτη τα αρραβωνιασμένα ζευγάρια πρέπει να ανταλλάξουν φαγώσιμα δώρα. Ο άντρας πρέπει να στείλει τον «κούρκο», δηλαδή μία κότα, και η γυναίκα μπακλαβά και μια κότα γεμιστή.
Στη Θήβα, αρχίζει ο «βλάχικος γάμος», που ξεκινά με το προξενιό δύο νέων, συνεχίζει με τον γάμο και τελειώνει την Καθαρά Δευτέρα με την πορεία των προικιών της νύφης και το γλέντι των συμπεθέρων.
Στην Ιο, το βράδυ της Τσικνοπέμπτης μασκαράδες ζωσμένοι με κουδούνια προβάτων διασχίζουν τη Χώρα και επισκέπτονται σπίτια και καταστήματα.
Στον Πόρο, η παράδοση επιβάλλει στους νέους να κλέψουν ένα… μακαρόνι, το οποίο θα βάλουν κάτω από το μαξιλάρι τους για να δουν ποια θα παντρευτούν.
Σε όλη την Πελοπόννησο σφάζουν χοιρινά από τα οποία φτιάχνουν διάφορα άλλα τρόφιμα, μεταξύ των οποίων πηχτή, τσιγαρίδες, λουκάνικα, γουρναλοιφή και παστό.
Στη Σκόπελο, οι κάτοικοι δίνουν ραντεβού στο Πεύκο, για να συνεχίσουν το γλέντι και το φαγοπότι όλοι μαζί.
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ